Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Νέα κρυολουσία από τη Μέρκελ: Η Ελλάδα δεν σώζεται - Θέλει "κούρεμα" διαρκείας

Μια τάχα απόρρητη έκθεση λίγο πριν την κρισιμότερη Σύνοδο Κορυφής


Νέα κρυολουσία από τη Μέρκελ: Η Ελλάδα δεν σώζεται - Θέλει "κούρεμα" διαρκείας  Μια τάχα απόρρητη έκθεση λίγο πριν την κρισιμότερη Σύνοδο Κορυφής

Η Άγκελα Μέρκελ επεφύλασσε νέα κρυολουσία λίγες ώρες πριν τη κρισιμότερη στην ιστορία Σύνοδο Κορυφής  της ΕΕ για την τελική λύση σε ό,τι αφορά το εληνικό χρέος. Ξαφνικά μοίρασε  στους Γερμανούς βουλευτές, μια  έκθεση τάχα απόρρητη η οποία ωστόσο είχε μοιραστεί ακόμη και στα ΜΜΕ και στην οποία υποστηρίζει πως η Ελλάδα χρειάζεται ένα «κούρεμα διαρκείας», άμεση απομείωση του χρέους της κατά τουλάχιστον 60% και μια νέα ''γενναιόδωρη'', όπως την ονομάζει, βοήθεια για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις οφειλές της.

Στην έκθεση υποστηρίζεται  πως η ελληνική οικονομία επιδεινώνεται  συνεχώς και εκφράζεται η βεβαιότητα πως η ανάκαμψη είναι ουτοπική υπό τις παρούσες συνθήκες. Ενδεικτικό είναι πως αναγράφεται ότι «στην καλύτερη των περιπτώσεων η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το 2027».
Η Καγκελαρία διατυπώνει συγκεκριμένα τα εξής συμπεράσματα :

- Η ανάπτυξη στην Ελλάδα από το 2013 και μετά θα είναι πολύ μικρότερη από τις ανάγκες της χώρας
- Το ελληνικό χρέος θα φτάσει το 2030 στο 130% του ΑΕΠ, και συνεπώς θα είναι πάλι ρεκόρ ευρωζώνης
- Στην καλύτερη των περιπτώσεων η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές το 2027
- Για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, είναι αναγκαία μια νέα, υπό γενναιόδωρους όρους χορηγημένη δημόσια υποστήριξη σε συνδυασμό με την πρόσθετη άφεση χρεών εκ μέρους των ιδιωτών δανειστών.

Είναι προφανές ότι αυτή η έκθεση, πέρα από κάθε άλλο πιθανό στόχο, επιχειρεί να λειτουργήσει εκβιαστικά και προς τους Γερμανούς βουλευτές ώστε να υποστηρίξουν το σχέδιο ενίσχυσης του μηχανισμού διασώσεων στην ευρωζώνη καθώς η  Μέρκελ είναι  υποχρεωμένη να εξασφαλίσει την  υπερψήφιση των θέσεών της από  την Bundestag πριν προσέλθει στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί την συμφωνία με τους υπόλοιπους ηγέτες της Ε.Ε.

www.thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου