Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Τουρκία:Νέα ισχυρή δόνηση κατά τη διάρκεια της νύχτας - Εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια- Φόβοι για 1.000 νεκρούς

Κοντά στα σύνορα με το Ιράν


Φωτό από την τουρκική ιστοσελίδα Hurriyet Φωτό από την τουρκική ιστοσελίδα Hurriyet

11.10 Mάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία, προκειμένου να απεγκλωβίσουν τυχόν επιζώντες, οι οποίοι έχουν θαφτεί κάτω από τα συντρίμμια, μετά τον φονικό σεισμό των 7,2 Ρίχτερ, που ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της πόλης Βαν και της Έργκις, στα σύνορα με το Ιράν.
Οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι, οι καιρικές συνθήκες άσχημες και ο αριθμός των δυνάμεων διάσωσης δεν επαρκεί για τον εντοπισμό των εγκλωβισμένων. Μέχρι στιγμής, πάνω από 200 άνθρωποι είναι νεκροί και περισσότεροι από 1.000 τραυματίες, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν, στους δημοσιογράφους νωρίς σήμερα.

7.35 Φόβους ότι οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό 7,2 βαθμών που συγκλόνισε τη νοτιοανατολική Τουρκία μπορεί να φτάσουν και τους 1.000 εκφράζουν οι σεισμολόγοι. Τουλάχιστον 93 είναι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, μόνο στην πόλη Βαν και άλλοι 45 περιοχή Έργκις, σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις, έπειτα από επίσκεψη του στην περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας νέα σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία, περίπου 6 χλμ. νοτιοανατολικά από την πόλη Βαν.
Σύμφωνα με το CNN Turk, το σεισμολγικό ινστιτούτο Καντιλί εκτιμά πως ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται μεταξύ 500 και 1.000.
Όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας, 45 κτήρια έχουν καταρρεύσει, ενώ 85 νεκροί έχουν μεταφερθεί στο νεκροτομείο του Βαν. Σε 500 υπολογίζονται μέχρι στιγμής οι τραυματίες. Ο απολογισμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό, θα αυξηθεί περαιτέρω, όταν αρχίσουν να φθάνουν πληροφορίες από άλλες πόλεις και απομακρυσμένα χωριά, δήλωσε αξιωματούχος, στο επαρχιακό κέντρο διαχείρισης κρίσης στην πόλη Βαν.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 13:41 (τοπική και ώρα Ελλάδος), ενώ το επίκεντρο εντοπίστηκε 16 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης Βαν, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, και σε εστιακό βάθος περίπου 5 χιλιομέτρων. Το σεισμό ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί, μέχρι και 6,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και συγκεκριμένα 20 χλμ νοτιοδυτικά της πόλης Βαν, σε βάθος 9 χλμ, σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS).
Η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε επίσης ότι 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν στην πόλη Ερτζίς. «Υπάρχουν τόσοι πολλοί νεκροί. Πολλά κτήρια έχουν κατεδαφιστεί, υπάρχει τόσο μεγάλη καταστροφή» δήλωσε ο δήμαρχος της Ερτζίς. «Χρειαζόμαστε επειγόντως βοήθεια, χρειαζόμαστε γιατρούς» είπε.
Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο, ώστε να ανασύρουν επιζώντες από τα ερείπια, πριν πέσει η νύχτα, όταν η θερμοκρασία υποχωρεί κοντά στους 0 βαθμούς Κελσίου.
Οι τηλεφωνικές γραμμές και η ηλεκτροδότηση έχουν διακοπεί... Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν εικόνες βιβλικής καταστροφής.
Σε ένα νοσοκομείο στην Έργκις, οι γιατροί και οι νοσοκόμες ήταν αναγκασμένοι να περιθάλπουν τραυματίες στον κήπο, αφού το κτίριο υπέστη μεγάλες ζημιές, ενώ οι νεκροί αφέθηκαν έξω, ανέφερε νοσοκόμα του νοσηλευτικού προσωπικού, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.
"Παρέχουμε φροντίδες στον κήπο του νοσοκομείου και σε ένα κοντινό κτίριο με μια γεννήτρια. Ένα στα τρία κτίρια κατέρρευσε στην Έργκις. Δεν μπορούμε να καταμετρήσουμε τους νεκρούς ή τους τραυματίες διότι δεν είμαστε μέσα στο νοσοκομείο. Πρέπει να έχουν αφεθεί δίπλα στο νοσοκομεία πάνω από 100 σοροί. Τις αφήσαμε διότι έπεσε το σκοτάδι και δεν θέλαμε να πέφτουμε πάνω στις σορούς", πρόσθεσε η νοσοκόμα.
Το κρατικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT ανέφερε ότι τουλάχιστον 50 κτίρια κατέρρευσαν στην Έργκις όταν την έπληξε ο σεισμός των 7,2 βαθμών. Δύο υπαίθρια νοσοκομεία έχουν αρχίσει να λειτουργούν στην πόλη. Στο γενικό κρατικό νοσοκομείο 'Αγρι νοσηλεύονται τουλάχιστον 60 τραυματίες, πάντως δεν αναφέρθηκαν θάνατοι σε αυτό, ανέφερε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

Σε ανακοίνωσή του, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάι, ανέφερε ότι στην πόλη Βαν και στις γειτονικές της πόλεις κατέρρευσαν δέκα κτήρια και περίπου 25 με 30 κτήρια κατέρρευσαν στην γειτονική περιοχή Ερτζίς.

Η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος ξεκίνησε να διανέμει σκηνές, κουβέρτες και τρόφιμα στην περιοχή.


18.21: Ένα απέραντο χάος επικρατεί σε ολόκληρη την Τουρκία, με την πολη Βαν που έχει χτυπηθεί κυριολεκτικά να έχει σβηστεί από το χάρτι. Δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει και μέχρι τώρα υπάρχουν 50 τραυματίες, ενώ οι τρομερές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 500 έως 1.000 νεκρούς. Μεταξύ αυτών των κτιρίων σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταρρεύσει φοιτητικές εστίες και ξενοδοχεία. Mόνο στον δήμο Έρτζις της πόλης Βαν έχουν καταρρεύσει 25 πολυκατοικίες και μια εστία. Οι τηλεφωνικές γραμμές και η ηλεκτροδότηση στην πόλη Βαν έχουν διακοπεί, οι μετασεισμοί δεν έχουν σταματήσει, ενώ έντρομοι οι κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους. Αρκετά κτίρια έχουν καταρρεύσει και συνεργεία διάσωσης προσπαθούν να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Τουλάχιστον 50 είναι οι τραυματίες που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, ενώ εκτεταμένες ζημιές έχει υποστεί το αεροδρόμιο της πόλης.
Το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε νωρίτερα το Βαν υπάρχουν νεκροί και ότι προκλήθηκαν υλικές ζημιές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Τεράστιες ζημιές προκλήθηκαν και στη γειτονική πόλη Ερτζίς. Σύμφωνα με την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο, τουλάχιστον 25 πολυκατοικίες και μία φοιτητική εστία έχουν καταρρεύσει και ήδη έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια οι πρώτοι επιζώντες.
17.25: Το γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες από τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας δεκαετίας στην Τουρκία. Μετεωρολόγοι, τους οποίους επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο CNN εκφράζουν φόβους για τσουνάμι στη λίμνη Βαν.
Πρώτη Ενημέρωση 15.30 :Σεισμός 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:41 (ώρα Ελλάδος) στη νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, όπως ανακοινώθηκε από το σεισμολογικό κέντρο του Kandilli.
Το επίκεντρο εντοπίστηκε 35 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης Βαν, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, και σε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.
Αρκετά κτήρια έχουν καταρρεύσει, ενώ εκφράζονται φόβοι για πολλούς νεκρούς. Στους 50 ανέρχονται οι τραυματίες. Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στην πληγείσα επαρχία μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.
«Οι νεκροί είναι τόσοι πολλοί... Αρκετά κτήρια έχουν καταρρεύσει, η καταστροφή είναι μεγάλη» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο δήμαρχος της πόλης Έρτζις, Ζουλφικάρ Αράπογλου. «Χρειαζόμαστε επείγουσα βοήθεια, χρειαζόμαστε γιατρούς» είπε ο ίδιος.
Έντρομοι οι κάτοικοι της επαρχίας Βαν έχουν βγει στους δρόμους. Οι τηλεφωνικές γραμμές και η ηλεκτροδότηση έχουν διακοπεί.
Το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε πως οι μετασεισμοί δεν έχουν σταματήσει.
Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν εικόνες βιβλικής καταστροφής.

Φωτο από το τουρκικό πρακτορείο Deprem
ΦΩΤΟ Reuters

Πηγή: protothema.gr&newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου