Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Ναύπακτος: Τριανταπέντε αποφάσεις εναντίον της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως πήρε η Ιερά Σύνοδος

Δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις


Ναύπακτος: Τριανταπέντε αποφάσεις εναντίον της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως πήρε η Ιερά Σύνοδος  Δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις

Το επιτίμιο της ακοινωνησίας σε όλα τα μέλη της αλλά και την άρση του Προεδρικού Διατάγματος ιδρύσεως και λειτουργίας της Ιεράς Μονής, αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Ακόμη αποφασίστηκε η υπαγωγή της σε άλλη Μονή της Μητροπόλεως ως Μετόχι, σύμφωνα με το romfea.gr
Στο ζήτημα της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως Σκάλας Ναυπάκτου είχαμε μια νέα εξέλιξη, που είναι "αναμενόμενη κατάληξη της μακροχρόνιας ανυπακοής και απειθαρχίας της Μονής προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει συνοδικός Ιεράρχης στη Romfea.gr.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr, η Δ.Ι.Σ. στην τελευταία Συνεδρίασή της (18-19 Αυγούστου 2011) αποφάσισε τα εξής:
α) Να επεκτείνει το επιτίμιο της ακοινωνησίας σε όλα τα μέλη της Ι. Μονής Μεταμορφώσεως Σκάλας Ναυπάκτου (υπενθυμίζεται ότι το 2007 η Ιερά Σύνοδος είχε επιβάλει το επιτίμιο της ακοινωνησίας σε 4 μέλη της Αδελφότητας της Μονής, επειδή δεν εφάρμοσαν την απόφαση του Δευτεροβαθμίου Συνοδικού Δικαστηρίου περί εκπτώσεως του Αρχιμ. Σπυρίδωνος εκ της θέσεως του Ηγουμένου)
β) Να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από την Εκκλησία, ώστε να αρθεί Προεδρικό Διάταγμα ιδρύσεως και λειτουργίας της Ιεράς Μονής, και εν συνεχεία να υπαχθεί σε άλλη Μονή της Μητροπόλεως ως Μετόχι.
Η απόφαση αυτή στην ουσία είναι ενεργοποίηση της προηγούμενης αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου, η οποία πριν ένα χρόνο (3146/27-8-2010) δήλωνε την εμμονή σε όλες τις προηγούμενες Συνοδικές Αποφάσεις, επιτιμούσε την Αδελφότητα για τις εκφράσεις και την νοοτροπία της, δεν έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις του νέου Ηγουμένου της Μονής Ιερομονάχου π. Ειρηναίου και των νέων μελών του Ηγουμενοσυμβουλίου, απέρριπτε την αξίωση της Αδελφότητος για επανεκλογή του εκπτώτου πρ. Ηγουμένου Σπυρίδωνος, και δήλωνε στην Αδελφότητα ότι θα επεκτείνει το επιτίμιο της ακοινωνησίας σε όλα τα μέλη της Ιεράς Μονής.
Όμως μετά από ένα χρόνο αναμονής του Μητροπολίτου και της Συνόδου η Συνοδική Απόφαση δεν εφαρμοζόταν (αν και εν τω μεταξύ δημοσιεύθηκαν τον Μάρτιο 2011 και οι δυο αποφάσεις του Σ.τ.Ε. (685 και 686/2011) που απέρριπταν τις ισάριθμες προσφυγές των μελών της Μονής Μεταμορφώσεως κατά της απόφασης του Δευτεροβαθμίου Συνοδικού Δικαστηρίου περί εκπτώσεως εκ της θέσεως του Ηγουμένου και κατά της Συνοδικής Αποφάσεως περί ακοινωνησίας.
Παρ' όλα αυτά το νέο Ηγουμενοσυμβούλιο δεν αναλάμβανε τα καθήκοντά του, δεν διεκπεραίωνε ούτε τα τυπικά υπηρεσιακά έγγραφα, τα μέλη του παλαιού Ηγουμενοσυμβουλίου εμφανίζονταν σε Δημόσιες Αρχές ως εκπρόσωποι της Μονής εμποδίζοντας μάλιστα τον έλεγχο που έχει διατάξει το Κράτος από Επιθεωρητές Δημοσίων Επενδύσεων.
Έτσι, η Δ.Ι.Σ. στην ουσία ενεργοποίησε την Απόφαση που είχε λάβει πριν από έναν χρόνο.
Σημειωτέον επίσης ότι η απόφαση αυτή είναι η τελευταία σε μια σειρά Συνοδικών αποφάσεων (πάνω από 35) εναντίον της Ιεράς Μονής, τις οποίες ουδέποτε η Ιερά Μονή εφάρμοσε.


www.thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου