Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Αιτωλοακαρνανία: Νέα μεγάλη φωτιά στη Γαβρολίμνη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος της Ιεράς Πόλεως


Αιτωλοακαρνανία: Νέα μεγάλη φωτιά στη Γαβρολίμνη Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος της Ιεράς Πόλεως

ΩΡΑ 15:00 Σε εξέλιξη οι προσπάθειες των πυροσβεστών για να αποκόψουν την πορεία της φωτιάς στην Γαβρολίμνη προς την Εθνική Οδό. Μικρές αναζωπυρώσεις σε Άγιο Θωμά, Φυτείες, Στάνο.
Σε εξέλιξη βρίσκεται, όπως μεταδίδει το agriniopress.gr αυτή την ώρα η φωτιά στην Γαβρολίμνη του δήμου Ναυπακτίας  η οποία ξέσπασε σε πολύ κοντινό σημείο με αυτό από όπου είχε εκδηλωθεί φωτιά την Δευτέρα 22 Αυγούστου. Επιτόπου επιχειρούν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμει δυο Canadair  και ένα ελικόπτερο, με πρώτο μέλημα των πυροσβεστών να μην φτάσει η φωτιά στην Εθνική Οδό και να μην περάνει απέναντι.
Στον Άγιο Θωμά οι άνεμοι που έχουν ενισχυθεί προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις οι οποίες προς το παρόν αντιμετωπίζονται.
Στις άλλες δυο μεγάλες φωτιές σε Φυτείες – Μπαμπίνι και Στάνο – Σπάρτο υπάρχουν μικροεστίες τις οποίες επίσης αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες.
ΩΡΑ 14:00: Μεγάλης έκτασης πυρκαγιά ξέσπασε και στην Άνω Βασιλική. Επί τόπου βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής. H φωτιά έχει πάρει διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
Κρίσιμη είναι η κατάσταση στον ΧΥΤΑ Μεσολογγίου καθώς οι εγκαταστάσεις πλέον κινδυνεύουν άμεσα και υπάρχουν ζημιές στον εξωτερικό χώρο  και στη μονάδα συλλογής του βιοαερίου. Ειδικό κλιμάκιο έρχεται από Αθήνα για την κατάσβεση στο ΧΥΤΑ. Παράλληλα αποπνικτική είναι η κατάσταση στο Μεσολόγγι από αναζωπύρωση μετώπου που ενδέχεται να προκαλέσει νέα προβλήματα στην κυκλοφορία.
ΩΡΑ 11:48 Στο χώρο του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου έχουν επικεντρώσει από το πρωί τις προσπάθειες τους οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να μην εξαπλωθεί η πυρκαγιά στο κύτταρο απόθεσης των σκουπιδιών. Η πυρκαγιά κατέστρεψε το σύστημα συλλογής του βιοαερίου του ΧΥΤΑ και επεκτάθηκε στη μεμβράνη που τον καλύπτει. Στα υπόλοιπα μέτωπα αυτή την ώρα η πυρκαγιά είναι σε ύφεση με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να προσπαθούν να αποσοβήσουν πιθανή αναζωπύρωση.
Πάντως οι ζημιές που άφησε πίσω της η χθεσινή πυρκαγιά είναι πολύ μεγάλες αφού κατέκαψε χιλιάδες ελαιόδεντρα, αποθήκες με αγροτικά προϊόντα, θερμοκήπια, αγροικίες και κατοικίες.
Τέλος, λόγω της κατάστασης στο ΧΥΤΑ δεν θα γίνει αποκομιδή των σκουπιδιών στο Μεσολόγγι και από το δήμο απευθύνεται έκκληση στους δημότες να μην βγάζουν σκουπίδια.
ΩΡΑ 07:25 Νύχτα τρόμου για την Αιτωλοακαρνανία, καθώς μαίνονταν ολη νύχτα οι μεγάλες πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στο Μεσολόγγι, στο Ευηνοχώρι, στις Φυτείες και στον Στάνο. Οι ελπίδες για έλεγχο των πυρκαγιών εντοπίζονται πλέον στη συνδρομή των εναερίων μέσων που θα μπουν στη μάχη σήμερα το πρωί. Περιοχές του Δήμου Μεσολογγίου έχουν κηρυχθεί από χθες το βράδυ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
ΩΡΑ: 23.10 Νέα αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στην περιοχή της Καλυδώνας θέτει σε κινητοποίηση τις πυροσβεστικές δυνάμεις καθώς και πάλι στο ύψος του πρώτου κόμβου στο Ευηνοχώρι έχει σχηματιστεί νέο μέτωπο που κατευθύνεται νότια προς την εθνική οδό. Αυτή την ώρα εξετάζεται και πάλι το ενδεχόμενο της διακοπής της κυκλοφορίας στην ΕΟ Αντιρρίου – Ιωαννίνων.
ΩΡΑ 21.34 Η μείωση της έντασης των ανέμων που πνέουν στην περιοχή του Μεσολογγίου αποδεικνύεται σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν από το μεσημέρι για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή μεταξύ Καλυδώνας και Αγίου Θωμά. Όσον αφορά το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Συμεώνος τελικά η πυρκαγιά κατέκαψε μόνο τον περίβολο της μονής και δεν υπήρξαν ζημιές στα κτίσματα.
Ίδια εικόνα υπάρχει και στα υπόλοιπα μέτωπα του Μεσολογγίου (Πεντάλοφος και Πλευρώνα).Αυτή την ώρα συνεδριάζει το συντονιστικό της πολιτικής προστασίας υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολου Κατσιφάρα.
ΩΡΑ 20:25 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε πριν από λίγο ο δήμος Μεσολογγίου ύστερα από την υποβολή σχετικού αιτήματος που υποβλήθηκε από τη δημοτική αρχή, λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς. Ήδη έχει δοθεί εντολή να εκκενωθεί ο οικισμός «Χίλια Σπίτια» οι κάτοικοι του οποίου μεταφέρονται στο δημοτικό στάδιο Μεσολογγίου.
Οι δυνάμεις της πυρόσβεσης επικεντρώνουν αυτή την ώρα τις προσπάθειες τους στην περιοχή του ΧΥΤΑ προκειμένου να αποφευχθεί η επέκτασή της στο χώρο για ευνόητους λόγους. Όσον αφορά το μοναστήρι του Άγιου Συμεώνος τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι τελικά η φωτιά δεν επεκτάθηκε στον Ιερό Ναό αλλά περιορίστηκε στον περίβολο της μονής.
ΩΡΑ 20:00: Φόβοι ότι η ιστορική μονή του Αγίου Συμεώνος στο Μεσολόγγι έχει παραδοθεί στις φλόγες εκφράζονται την τελευταία ώρα, αφού είναι αδύνατη η προσέγγιση της μονής από τις δυνάμεις πυρόσβεσης και μαρτυρίες κάνουν λόγο για μεγάλες φλόγες που ξεπηδούν από την περιοχή της μονής. Παράλληλα το πύρινο μέτωπο έστασεστις 19:10 στα πρώτα σπίτια της ανατολικής πλευράς του Αγίου Θωμά στον κόμβο του ΤΕΙ.
ΩΡΑ 19:00: Σε πύρινη πολιορκία βρίσκεται από το μεσημέρι η πόλη του Μεσολογγίου, καθώς μέχρι και αυτή την ώρα μαίνονται ανεξέλεγκτα δυο πυρκαγιές στο ΒΑ και ΒΔ τμήμα της πόλης στο ύψος των αρχαιολογικών χώρων της Καλυδώνας και  Πλευρώνας αντίστοιχα.Ταυτόχρονα η Π.Υ. Μεσολογγίου έχει να αντιμετωπίσει ακόμη μια πυρκαγιά στη Πεντάλοφο που και αυτή έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.Οι δυνάμεις της πυρόσβεσης έχουν μεγάλο αντίπαλο το δυνατό αέρα, αλλά και τη μειωμένη δύναμή τους αφού από χθες δυνάμεις της Π.Υ. Μεσολογγίου έχουν μεταβεί σε Αμφιλοχία και Θέρμο για την αντιμετώπιση των εκεί πυρκαγιών. Από τις 5 το απόγευμα περίπου το έργο των επίγειων δυνάμεων συνδράμουν και εναέρια μέσα.Αν μέχρι τη δύση του ηλίου δεν περιοριστούν τα μέτωπα τότε είναι βέβαιο ότι από το μέτωπο της Καλυδώνας θα κινδυνεύσει ο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου και το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Συμεώνος. Ενώ από το μέτωπο της Πλευρώνας θα κινδυνεύσει ο υποσταθμός της ΔΕΗ με ανοιχτό το ενδεχόμενο να μείνει χωρίς ηλεκτρικό η περιοχή.Η καταστροφική πυρκαγιά και στα δυο μέτωπα έχει κάψει χιλιάδες ελαιόδεντρα, παλιές αγροικίες και αποθήκες.Τέλος με προβλήματα γίνεται η κυκλοφορία στην ΕΟ Αντιρρίου - Ιωαννίνων, αφού η κίνηση διοχετεύεται από παρακαμπτηρίους δρόμους.

Πηγή: messolonghinews.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου