Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

ΑΝΩ ΔΑΦΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Τα Ιερά Λείψανα του Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας Αγίου Αθανασίου με τις ευλογίες του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, κ.κ. Ιεροθέου, του Μητροπολίτη Φθιώτιδος, κ.κ. Νικολάου, αλλά και τις Ιεράς Συνόδου μεταφέρθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου της Άνω Δάφνης Ναυπακτίας.

Δεκάδες πιστοί ήδη από το Σάββατο είχαν συρρεύσει για να προσκυνήσουν τα ιερά Λείψανα.

Ο Άγιος Αθανάσιος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 295 από γονείς χριστιανούς. Μετά τις σπουδές του έφυγε στην έρημο, όπου και γνώρισε τον Άγιο Αντώνιο, του οποίου στη συνέχεια έγραψε το βίο.

Αφού επέστρεψε από την έρημο, ο Αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρείας Αλέξανδρος τον χειροτόνησε διάκονο και τον πήρε μαζί του. Όταν το 325 έλαβε χώρα η πρώτη Οικουμενική Σύνοδος στην Κωνσταντινούπολη ο Άγιος Αθανάσιος ήταν εκεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αλέξανδρο και παρά το γεγονός ότι ήταν ακόμη διάκονος, υπήρξε ο στύλος της Συνόδου.

Το 326, ο Άγιος Αθανάσιος διαδέχτηκε τον Αλέξανδρο στο θρόνο της Αλεξάνδρειας, αλλά το έργο του δυσκολεύτηκε πολύ από τους αρειανούς που επηρέαζαν και τον αυτοκράτορα. Το αποτέλεσμα ήταν ο Άγιος Αθανάσιος να καθαιρεθεί δύο φορές.

Πέρασε μάλιστα σχεδόν 40 χρόνια στην εξορία προκειμένου το 366 να γυρίσει οριστικά. Παρά το γεγονός ότι έζησε πολλά χρόνια εξόριστος έγραψε πολλά και σπουδαία θεολογικά συγγράμματα, τα οποία και αποτελούν τη βάση της ορθόδοξης θεολογίας.


www.lepanto-rtv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου