Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Ισλανδία: Προβλήματα στις πτήσεις λόγω του ηφαιστείου

Η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει ο εναέριος χώρος και το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, ενώ εκτιμάται ότι θα κλείσουν και άλλα αεροδρόμια, όπως ανακοίνωσε η ισλανδική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας


Στη βόρεια Σκωτία αναμένεται να φθάσει την Τρίτη η τέφρα από το ηφαίστειο Γκρίμσβετν της Ισλανδίας που εξερράγη το Σάββατο, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας, Eurocontrol, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να φθάσει και σε τμήματα της δυτικής Γαλλίας και της βόρειας Ισπανίας την Πέμπτη ή την Παρασκευή αν η δραστηριότητα του ηφαιστείου συνεχιστεί.

Πάντως, εκπρόσωπος των μετεωρολογικών υπηρεσιών της Ισλανδίας δήλωσε ότι οι εκρήξεις στο Γκρίμσβετν φαίνεται να μειώνονται σε ένταση, ενώ γεωλόγος της μετεωρολογικής υπηρεσίας εκτίμησε πως είναι απίθανο να δημιουργηθεί ανάλογο πρόβλημα με πέρυσι όταν ηφαιστειακή έκρηξη είχε προκαλέσει χάος στις αερομεταφορές .
Σύμφωνα με την Eurocontrol, μέχρι και σήμερα δεν προβλέπεται να κλείσει ο εναέριος χώρος καμίας χώρας της Ευρώπης, εκτός της Ισλανδίας.
Η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει ο εναέριος χώρος και το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, ενώ εκτιμάται ότι θα κλείσουν και άλλα αεροδρόμια, όπως ανακοίνωσε η ισλανδική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Ένα πέπλο τέφρας, καπνού και ατμού έχει απλωθεί στον αέρα σε ύψος 20 χιλιομέτρων. Το ηφαίστειο Γκρίσμβοτν, που θεωρείται το πιο δραστήριο της Ισλανδίας, εξερράγη το Σάββατο έπειτα από «ύπνο» επτά ετών.
Η έκρηξη του ηφαιστείου Γκριμσβέτν είναι ισχυρότερη από αυτήν του παγετώνα Εϊγιαφιατλαγιοκούλ τον περασμένο Απρίλιο που προκάλεσε το κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναερίου χώρου επί πολλές ημέρες, τη ματαίωση 100.00 πτήσεων και την καθήλωση εκατομμυρίων επιβατών για εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο Τούμι Γκούντμουντσον του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας, υπάρχουν στοιχεία ότι η ένταση της έκρηξης μειώνεται, ωστόσο προβλέπεται ότι η διακοπή των αεροπορικών συγκοινωνιών θα είναι περιορισμένη στον χώρο και στο χρόνο, διότι οι άνεμοι είναι ευνοϊκότεροι και το νέφος πυκνότερο, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη διασπορά του.

Αεροπορικές εταιρείες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις υπερβολές των ευρωπαϊκών αρχών εναερίου κυκλοφορίας τον περασμένο χρόνο στην επιβολή διακοπών της κυκλοφορίας των αεροσκαφών στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.


www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου