Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Πόλη-φάντασμα η Νέα Υόρκη, ενώ επελαύνει ο κυκλώνας Αϊρίν


Η Νέα Υόρκη έχει παραδοθεί στο έλεος του κυκλώνα
Η Νέα Υόρκη έχει παραδοθεί στο έλεος του κυκλώνα   (Φωτογραφία:  Reuters )
Νέα Υόρκη
Τη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, τη Νέα Υόρκη, πλήττει από τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής ο κυκλώνας Αϊρίν με ισχυρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές. Το φαινόμενο έχει προκαλέσει τον θάνατο οκτώ ανθρώπων στη Βόρεια Καρολίνα, στη Βιρτζίνια και στη Φλόριντα, ενώ 1,5 εκατομμύριο πολίτες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους με εντολή των αμερικανικών Αρχών.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ κάλεσε τους κατοίκους να μείνουν οπωσδήποτε στα σπίτια τους. «Μην βγαίνετε στους δρόμους, μείνετε στα σπίτια σας ή στα κέντρα υποδοχής» επέμεινε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι είναι «πολύ αργά να φύγουν» όσοι δεν υπάκουσαν στις εντολές εκκένωσης που εκδόθηκαν για τις περιοχές που κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν.





13 φωτογραφίες
Οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν διακοπεί, τα αεροδρόμια έχουν κλείσει και η Νέα Υόρκη, όπου ο κόσμος είναι πάντα στους δρόμους τα σαββατόβραδα, έμοιαζε νεκρή πόλη. Στο Μανχάταν τα μπαρ και τα εστιατόρια ήταν κλειστά, οι παραστάσεις στο Μπρόντγουεϊ ακυρώθηκαν και οι ορδές των τουριστών που γεμίζουν την Τάιμς Σκουέαρ δεν ήταν εκεί.

Πολλά καταστήματα έκλεισαν τις προσόψεις τους με φύλλα κοντραπλακέ, για να προστατεύσουν τις βιτρίνες τους και εκατομμύρια νεοϋορκέζοι κλείστηκαν στα σπίτια τους. Περί τους 370.000 ανθρώπους εκκένωσαν τα σπίτια τους μετά την εντολή του δημάρχου Μπλούμπεργκ, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν στην αμερικανική μεγαλούπολη. Αρκετοί εγκατέλειψαν την πόλη, άλλοι αναζήτησαν καταφύγιο σε συγγενείς τους, σε ξενοδοχεία και στα κέντρα υποδοχής που άνοιξε ο δήμος.

Στο Νιου Τζέρσι, πάνω από 1 εκατ. πολίτες απομακρύνθηκαν από τις ακτές.

Στις 20:00 τοπική ώρα ο κυκλώνας υποβαθμίστηκε στην κατηγορία ένα, την χαμηλότερη της πενταβάθμιας κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον. Ωστόσο, οι άνεμοι πνέουν με ταχύτητα 144 χιλιομέτρων την ώρα.

Το φαινόμενο αναμένεται να εξασθενίσει αφού κάνει το πέρασμά του από τη Νέα Αγγλία.


www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου