Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Καταστροφικός σεισμός 7,3 Ρίχτερ κοντά στην πόλη Βαν της Τουρκίας-Φόβοι για 1.000 νεκρούς

Κοντά στα σύνορα με το Ιράν


Φωτό από την τουρκική ιστοσελίδα Hurriyet Φωτό από την τουρκική ιστοσελίδα Hurriyet

18.21: Ένα απέραντο χάος επικρατεί σε ολόκληρη την Τουρκία, με την πολη Βαν που έχει χτυπηθεί κυριολεκτικά να έχει σβηστεί από το χάρτι. Δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει και μέχρι τώρα υπάρχουν 50 τραυματίες, ενώ οι τρομερές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 500 έως 1.000 νεκρούς. Μεταξύ αυτών των κτιρίων σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταρρεύσει φοιτητικές εστίες και ξενοδοχεία. Mόνο στον δήμο Έρτζις της πόλης Βαν έχουν καταρρεύσει 25 πολυκατοικίες και μια εστία. Οι τηλεφωνικές γραμμές και η ηλεκτροδότηση στην πόλη Βαν έχουν διακοπεί, οι μετασεισμοί δεν έχουν σταματήσει, ενώ έντρομοι οι κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους. Αρκετά κτίρια έχουν καταρρεύσει και συνεργεία διάσωσης προσπαθούν να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Τουλάχιστον 50 είναι οι τραυματίες που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, ενώ εκτεταμένες ζημιές έχει υποστεί το αεροδρόμιο της πόλης.
Το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε νωρίτερα το Βαν υπάρχουν νεκροί και ότι προκλήθηκαν υλικές ζημιές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Τεράστιες ζημιές προκλήθηκαν και στη γειτονική πόλη Ερτζίς. Σύμφωνα με την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο, τουλάχιστον 25 πολυκατοικίες και μία φοιτητική εστία έχουν καταρρεύσει και ήδη έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια οι πρώτοι επιζώντες.
17.25: Το γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες από τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας δεκαετίας στην Τουρκία. Μετεωρολόγοι, τους οποίους επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο CNN εκφράζουν φόβους για τσουνάμι στη λίμνη Βαν.
Πρώτη Ενημέρωση 15.30 :Σεισμός 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:41 (ώρα Ελλάδος) στη νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, όπως ανακοινώθηκε από το σεισμολογικό κέντρο του Kandilli.
Το επίκεντρο εντοπίστηκε 35 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης Βαν, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, και σε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.
Αρκετά κτήρια έχουν καταρρεύσει, ενώ εκφράζονται φόβοι για πολλούς νεκρούς. Στους 50 ανέρχονται οι τραυματίες. Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στην πληγείσα επαρχία μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.
«Οι νεκροί είναι τόσοι πολλοί... Αρκετά κτήρια έχουν καταρρεύσει, η καταστροφή είναι μεγάλη» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο δήμαρχος της πόλης Έρτζις, Ζουλφικάρ Αράπογλου. «Χρειαζόμαστε επείγουσα βοήθεια, χρειαζόμαστε γιατρούς» είπε ο ίδιος.
Έντρομοι οι κάτοικοι της επαρχίας Βαν έχουν βγει στους δρόμους. Οι τηλεφωνικές γραμμές και η ηλεκτροδότηση έχουν διακοπεί.
Το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε πως οι μετασεισμοί δεν έχουν σταματήσει.
Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν εικόνες βιβλικής καταστροφής.

Φωτο από το τουρκικό πρακτορείο Deprem
ΦΩΤΟ Reuters

Πηγή: protothema.gr&newsit.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου