Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

"Πόλεμος" στην Αθήνα - Έκλεψαν όπλο αστυνομικού - Δεκάδες οι τραυματίες - Δείτε φωτό

Έχει πλημμυρίσει από κόσμο οι δρόμοι της πρωτεύουσας


"Πόλεμος" στην Αθήνα - Έκλεψαν όπλο αστυνομικού - Δεκάδες οι τραυματίες - Δείτε φωτό Έχει πλημμυρίσει από κόσμο οι δρόμοι της πρωτεύουσας

19.05 Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η συμμετοχή των εργαζομένων στην πρώτη ημέρα της 48ωρης απεργίας που έχει κηρύξει από κοινού με την ΑΔΕΔΥ ήταν καθολική και σε πολλούς εργασιακούς χώρους έφτασε στο 100%. «Αυτοί που νομοθετούν δεν έχουν να αντιμετωπίσουν συντεχνίες, έχουν να αντιμετωπίσουν έναν οργισμένο ελληνικό λαό που κάθε μέρα βλέπει ότι οι κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αίμα θυσίες και αγώνες, θυσιάζονται μπροστά στα συμφέροντα των τοκογλύφων δανειστών», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γ. Παναγόπουλος.
«Από δω και μπρος τα πράγματα θα κριθούν κυριολεκτικά από το γίγαντα λαό και όχι από τις διαπραγματεύσεις που κάνει η κυβέρνηση και από συμβούλια και διαβούλια με τα άλλα κόμματα», δήλωσε από την πλευρά της η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Το «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων έδωσε και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας. «Οταν μιλάει ο λαός τα πολλά λόγια είναι περιττά, είναι φτώχια. Είμαστε 11 εκατομμύρια και είναι 154 και άμα είναι 154. Η λαϊκή οργή έχει γίνει πια ένα ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω», επισήμανε σε δηλώσεις του.
Τις ογκώδεις συγκεντρώσεις αμαύρωσαν τα επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της αστυνομίας, μετατρέποντας το κέντρο της Αθήνας σε εμπόλεμη ζώνη. Σύμφωνα με την Αστυνομία, μέχρι στιγμής έχουν τραυματιστεί 14 αστυνομικοί, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ λόγω των συμπλοκών έχουν αναφερθεί και τρεις τραυματισμοί πολιτών.
Οδομαχίες, μολότοφ, πετροπόλεμος και δακρυγόνα συνθέτουν έως αυτή την ώρα το σκηνικό της έντασης στο Σύνταγμα, ενώ αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στους δρόμους γύρω από την πλατεία από την εκτεταμένη χρήση χημικών, αλλά και από τις φωτιές που έχουν αρπάξει τα σκουπίδια σε κάδους απορριμμάτων.
Στις φλόγες τυλίχθηκαν νωρίτερα εκδοτήρια του ΟΑΣΑ και στάσεις λεωφορείων, ενώ εκτεταμένες ζημιές έχουν υποστεί υποκαταστήματα τραπεζών, βιτρίνες καταστημάτων, αλλά και προσόψεις κεντρικών ξενοδοχείων. Οι δυνάμεις της Αστυνομίας προχωρούν σε επιχειρήσεις εκκαθάρισης της πλατείας και των δρόμων όπου έχουν επεκταθεί τα επεισόδια, ενώ έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από δέκα προσαγωγές υπόπτων.
Στην οδό Βουκουρεστίου, ομάδα αγνώστων επιτέθηκε κατά ειδικού φρουρού ο οποίος βρισκόταν εκτός υπηρεσίας και αφού τον τραυμάτισε ελαφρά, του απέσπασε το υπηρεσιακό του όπλο. Νωρίτερα άγνωστοι πυρπόλησαν το φυλάκιο της φρουράς στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, ενώ ένταση το μεσημέρι δημιουργήθηκε και στο σημείο όπου έχει στηθεί ο σιδερένιος φράχτης, καθώς νεαροί προσπάθησαν να τον ρίξουν και πέταξαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών.

17.23 Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο κέντρο. Οι διαδηλωτές έκαψαν εκδοτήριο εισιτηρίων που βρίσκεται κάτω από το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα ενώ στις φλόγες έχει τυλιχτεί και ένας κάδος ανακύκλωσης στην αρχή της Ερμού. Άγνωστοι δεν διστάζουν να λεηλατήσουν και τα περίπτερα, ενώ προσπαθούν να ανοίξουν και τα ψυγεία. Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στο κέντρο ενώ οι διαδηλωτές παραμένουν παρά τα εκτεταμένα επεισόδια.
16.43 Επισήμως, οι τραυματίες είναι 14 από την πλευρά της αστυνομίας και τρεις από την πλευρά των διαδηλωτών.
16.25 Όπλο αστυνομικού πήραν άγνωστοι οι οποίοι τον χτύπησαν με λοστό από πίσω στο κεφάλι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το περιστατικό συνέβη στη Σόλωνος και ο ειδικός φρουρός πήγαινε να αναλάβει υπηρεσία.
15.43 Πριν απο λίγο το ΕΚΑΒ επιβεβαίωσε οτι δυο πολίτες διακομίστηκαν τραυματισμένοι απο ξυλοδαρμό στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
15.23 Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση αυτή την ώρα στο κέντρο της Αθήνας. Εκτεταμένα επεισόδια σημειώνονται έξω από τη Βουλή, με τους διαδηλωτές να ρίχνουν μολότοφ, φωτοβολίδες, κροτίδες, ξύλα και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ που βρίσκονται παρατεταγμένες έξω από τη Βουλή. Οι αστυνομικοί απαντούν με χρήση χημικών προκειμένου να τους απωθήσουν. Την ίδια ώρα, λίγα μέτρα πιο πέρα, σπάνε το εμπορικό κέντρο «Attica», καταστρέφοντας ακόμη και φανάρια του δρόμου. Στην οδό Βουκουρεστίου, συγκρούσεις σημειώνονται μεταξύ απεργών ταξιτζήδων και αστυνομικών, με τους πρώτους να ρίχνουν πέτρες, να ανάβουν φωτιές, έχοντας στήσει οδοφράγματα.
15.14 Από τα επεισόδια και τη βροχή των μολότοφ που πέφτουν την τελευταία λεπτά στην πλατεία Συντάγματος, δε γλίτωσε το ένα από τα τρία φυλάκια που βρίσκονται μπροστά από το μνημείο του Άγνωστο Στρατιώτη, αυτό του αξιωματικού βάρδιας.
14:55 Επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την ώρα έξω από την Βουλή. Συγκεντρωμένοι πετούν βόμβες μολότοφ στους Αστυνομικούς οι οποίοι απαντούν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.
Σε πεδίο μάχη έχει μετατραπεί η Ακαδημίας.
Λίγο μετά τις 13:30, διαδηλωτές επιχείρησαν να ρίξουν το φράκτη που έχει στηθεί στη Βασιλίσσης Σοφίας, μπροστά από τη Βουλή. Οι αστυνομικοί δεν έκαναν ευρείας χρήση δακρυγόνων παραμόνο για να απωθήσουν τους διαδηλωτές.
13:55 Μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών είναι η σημερινή. Κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή των Αγανακτισμένων το καλοκαίρι. Οι διαδηλωτές πλημμυρίζουν όλους τους δρόμους από Πεδίον του Αρεως μέχρι Σύνταγμα. Εξαιτίας της μαζικότητας δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί πορεία από τους διαδηλωτές της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
Αυτή την ώρα χιλιάδες κόσμου βρίσκεται στους δρόμους για να διαδηλώσει κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Το αδιαχώρητο συμβαίνει από κόσμο σε πλατεία Συντάγματος, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Αμαλίας και Φιλελλήνων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr η συγκέντρωση εκτείνεται μέχρι το Πολυτεχνείο.
12:00 Απροσπέλαστο είναι το κέντρο της Αθήνας λόγω των μαζικών συγκεντρώσεων από τα συνδικάτα. Αυτή την ώρα χιλιάδες κόσμου βρίσκεται στους δρόμους για να διαδηλώσει κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Πλημμυρισμένη από κόσμο είναι η πλατεία Συντάγματος η Σταδίου, η Πανεπιστημίου και η Φιελλήλων.
Στην πλατεία Ομονοίας και στα Χαυτεία συγκεντρώθηκαν μέλη του ΠΑΜΕ ενώ πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο Πεδίο του Άρεως όπου ήταν το μεγάλο ραντεβού της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Στη συνέχεια ξεκίνησαν πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Οικονομικών.
Ομάδα νεαρών επιτέθηκε στις 12:04 σε διμοιρία των ΜΑΤ στην οδό Βερανζέρου. Οι κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες στους άντρες της αστυνομίας που φυλάει το αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας.
Η αστυνομία συνέλαβε τέσσερις νεαρούς που είχαν επιβιβαστεί στο λεωφορείο 914 και κατευθυνόντουσαν στην Ομόνοια, επειδή βρέθηκαν πάνω τους βόμβες μολότοφ.
Στις 09:00 το πρωί οι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ συγκεντρώθηκαν, στην Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Επίσης συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι έμποροι, στο υπουργείο Εμπορίου. Τα περισσότερα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας είναι κλειστά, αφού οι επαγγελματοβιοτέχνες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ΕΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ.
Από νωρίς το πρωί έκλεισε η Βασ. Σοφίας από Αμαλίας προς Χίλτον, ενώ έξω από τη Βουλή έχουν παραταχθεί «κλούβες» της Αστυνομίας καθώς έστησαν και τον μελικό φράχτη. Αποκλεισμένη από την αστυνομία είναι η Ηρώδου Αττικού, ενώ ισχυρή είναι η παρουσία αστυνομικών κατά μήκος της Πανεπιστημίου μέχρι τα Προπύλαια.
Οι σταθμοί του μετρό στο Σύνταγμα και τον Ευαγγελισμό θα παραμείνουν κλειστοί μετά από απόφαση της αστυνομίας, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας.

Πηγή: www.protothema.gr, www.newsit.gr
           www.thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου