Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Τη δέσμευση της κυβέρνησης για την επίτευξη των στόχων μεταφέρει στο Eurogroup ο Ευ.Βενιζέλος


Λουξεμβούργο, Λουξεμβούργο
Την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης για την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, Ευαγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους χάρη στις προσπάθειες του λαού και χάρη στη συνεργασία και τη στήριξη των εταίρων μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Βασικά θέματα στη συνεδρίαση του Eurogroup, που αρχίζει στις 20.00 ώρα Ελλάδας, είναι η απόφαση για την εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων ύψους 12 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και οι πτυχές του νέου προγράμματος βοήθειας.

Συμβιβαστική πρόταση Σόιμπλε

Συμβιβαστική λύση για τη διευθέτηση της διένεξης με την ΕΚΤ στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του νέου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα σκέφτεται να προτείνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας έχει επεξεργαστεί πρόταση για δανειακή βοήθεια ύψους έως 120 δισ. ευρώ που θα συμπληρώνεται με ομόλογα του προσωρινού ταμείου σταθερότητας EFSF για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών.

Τα ομόλογα αυτά, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, θα διοχετευτούν στη συνέχεια από την ελληνική κυβέρνηση στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα μπορούν να καταθέσουν τους τίτλους ως εγγυήσεις για τη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ.

Κατ'  αυτό τον τρόπο ο Σόιμπλε θέλει να παρακάμψει τις αντιρρήσεις της ΕΚΤ, εξαιτίας των οποίων έχει αποτύχει μέχρι τώρα το σχέδιο εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, σημειώνει το Spiegel.

Προκειμένου ο μηχανισμός διάσωσης EFSF να διαθέτει επαρκή μέσα για περαιτέρω βοήθεια, το χρηματοδοτικό του πλαίσιο θα πρέπει να διευρυνθεί, για να είναι πράγματι δυνατή η εκταμίευση των 440 δις. ευρώ, που είχαν αποφασιστεί αρχικά ως αποθεματικό του μηχανισμού.

Επιπλέον, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διπλασιάσουν τις εγγυήσεις τους για τον EFSF, που σημαίνει ότι το μερίδιο της Γερμανίας θα αυξηθεί από τα 123 στα 246 δισ. ευρώ.




www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου