Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Απορρίπτουν τα πτυχία τριετών σπουδών του νέου νόμου-πλαισίου οι πρυτάνεις


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Την έντονη διαφωνία τους με τόσο με την πρόταση του υπουργείο Παιδείας για πανεπιστημιακά πτυχία με τριετείς σπουδές αλλά και με τους άλλους σχεδιασμούς για το νέο νόμο-πλαίσιο εκφράζουν οι πρυτάνεις. Οι βασικές διατάξεις του νέου νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα παρουσιαστούν σε άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 το απόγευμα της Πέμπτης.

Στη συνεδρίαση αναμένεται να εγκριθεί το πλαίσιο των προτάσεων και οι βασικές κατευθύνσεις που έχει ετοιμάσει η υπουργός Παιδείας μετά από διάλογο και να τεθεί σε τελική διαβούλευση.

Το Σάββατο αναμένεται παρουσιαστεί στη Σύνοδο Πρυτάνεων που θα γίνει στον Βόλο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου και να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μηνός.

Όπως είπε στα «Νέα» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ.Πελεγρίνης, «προ ετών με επισκέφθηκε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και μου είπε ότι οι τριετείς σπουδές που είχαν θεσπιστεί βάσει της Συνθήκης της Μπολόνιας απέτυχαν, και το πανεπιστήμιό του σκέφτεται να τις καταργήσει επαναφέροντας τις τετραετείς. Αυτό που οι άλλοι πάνε να αποσύρουν, εμείς πάμε να εφαρμόσουμε και μάλιστα με 10 χρόνια καθυστέρηση;».

«Αυτό που θα έπρεπε να συζητάμε είναι το πώς θα γίνουν οι σπουδές καλύτερες, το πώς θα συγχωνευτούν κάποια τμήματα, το πώς θα βελτιωθούν τα οικονομικά μας. Όμως το υπουργείο απαξιώνει τα πανεπιστήμια» υποστηρίζει ο κ.Πελεγρίνης.

Ωστόσο, παρότι αρκετά ιδρύματα δείχνουν να διαφωνούν τόσο με αυτήν την πρόταση όσο και με τα Συμβούλια Διοίκησης, την επιλογή αντί εκλογής των πρυτάνεων ή την εισαγωγή φοιτητών σε σχολές αντί σε τμήματα το πρώτο έτος, πανεπιστημιακοί αποδέχονται ότι σε αρκετά προγράμματα σπουδών η χρονική διάρκεια θα μπορούσε να μειωθεί στα τρία έτη, αρκεί να συμφωνήσουν τα ιδρύματα και να αναμορφωθούν τα προγράμματα. Εξάλλου σε άλλες χώρες, οι ίδιες σπουδές που στην Ελλάδα απαιτούν τέσσερα χρόνια, γίνονται σε τρία.


www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου