Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Εικόνες πολέμου- Βομβαρδισμένο τοπίο το Σύνταγμα- Τραυματίες πολίτες και αστυνομικοί

Συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και ΜΑΤ



19.15 Από την αστυνομία έχουν γίνει 17 προσαγωγές και πέντε συλλήψεις, ενώ 21 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί. Από την άλλη πλευρά, συνολικά έξι άτομα έχουν διακομισθεί σε νοσοκομεία της Αθήνας, καθώς τραυματίστηκαν στα επεισόδια στο Σύνταγμα.

Σύμφωνα με το protothema πρόκειται για δύο άντρες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ΚΑΤ, χτυπημένοι στο κεφάλι, μία γυναίκα που παρουσίασε λιποθυμικό επεισόδιο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο "Αλεξάνδρα" και άλλα τρία άτομα, δύο με αναπνευστικά προβλήματα και ο ένας με εγκαύματα, που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο "Σωτηρία".

Οι τρεις από τους έξι τραυματίες δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο, ενώ όσοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο "Σωτηρία" δέχονται τις πρώτες βοήθειες από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του νοσοκομείου. Ένα πρόχειρο ιατρείο στήθηκε και στην οδό Όθωνος, ενώ τραυματίες μεταφέρονταν σε νοσοκομεία -και- με τους συρμούς του Μετρό!
18.10 Το πρακτορείο Reuters μεταφέρει τις εικόνες από τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια στην Αθήνα. Αναφορές σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ.
17.53 Ένα δεύτερο βαν έχει τυλιχθεί στις φλόγες, ενώ δεκάδες πολίτες τρέχουν να βρούν καταφύγιο στον σταθμό του ΜΕΤΡΟ, το οποίο νωρίτερα πολιόρκησαν οι κουκουλοφόροι. Τραυματίες που δέχονται τις πρώτες βοήθειες στο σταθμό του Μετρό, ενώ υπάρχει ένα πρόχειρο ιατρείο και στην οδό Όθωνος.
Γιατρός από το πρόχειρο ιατρείο, δήλωσε ότι έχουν δεχτεί περίπου 50 – 70 περιστατικά. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες περίπου δέκα άτομα έχουν τραυματιστεί, μεταξύ αυτών και αστυνομικοί. Παράλληλα έχουν γίνει περισσότερες από 10 οι προσαγωγές.
17.17 Οι «Αγανακτισμένοι» παραμένουν στην πλατεία Συντάγματος και καλούν από τα μεγάφωνα τους αστυνομικούς να αποχωρήσουν.
16.41 Ένα άτομο τραυματίστηκε και διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο τραυματίας είναι μαχαιρωμένος. Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν τραυματιστεί και τρεις αστυνομικοί από ρίψη πετρών. Παρελήφθησαν από ασθενοφόρο.
Στις φλόγες βαν εταιρείας τηλεφωνίας. Άγνωστοι έλυσαν το χειρόφρενο και προσέκρουσε σε περίπτερο. Τον γύρο του κόσμου κάνουν τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, καθώς CNN και BBC μεταδίδουν τις εικόνες σε απ' ευθείας σύνδεση.
16. 33 Επεισόδια είναι σε εξέλιξη στο Σύνταγμα, όπου έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί Αγανακτισμένοι, ενώ στο σημείο έχουν καταλήξει και οι πορείες ΠΑΜΕ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ. Κουκουλοφόροι συγκρούονται με δυνάμεις των ΜΑΤ, κάδοι έχουν παραδοθεί στις φλόγες και το πλήθος προσπαθεί να απομακρυνθεί από την πλατεία.
Οι αστυνομικοί έχουν μπει στην πλατεία, καταδιώκοντας μέχρι κάτω, στην Ερμού, τους κουκουλοφόρους, οι οποίοι με πέτρες και μολότοφ προσπαθούν να τους απωθήσουν.

Στην κάτω πλευρά της Φιλελλήνων, αναρχικοί παίζουν πετροπόλεμο με τα ΜΑΤ, ενώ στη συμβολή της Φιλελλήνων με την Όθωνος, οι Αγανακτισμένοι προσπαθούν να σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα, για να εμποδίσουν την εισβολή κουκουλοφόρων και ΜΑΤ στην πλατεία.
Οι κουκουλοφόροι σπάνε ό,τι βρουν μπροστά τους στην οδό Σταδίου, με αποτέλεσμα πολλά καταστήματα να έχουν υποστεί ζημιές. Οι αστυνομικοί έχουν κάνει ευρεία χρήση χημικών, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική.
Οι συμπλοκές μεταφέρθηκαν στην Ερμού, την Καραγιώργη Σερβίας, τη Βουκουρεστίου και τη Σταδίου, ενώ η αστυνομία έκανε και χρήση κρότου - λάμψης.
Τα ΜΑΤ στη συνέχεια περικύκλωσαν την πλατεία και χτύπησαν ακόμα και ηλικιωμένους μέσα στο γενικό χάος που επικρατεί. Η εικόνα της πλατείας είνα θλιβερή, με σπασμένα πλακάκια, γυαλιά και πέτρες να συνθέτουν το σκηνικό.
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ είχε κληθεί, αλλά δεν μπορούσε να πλησιάσει στην περιοχή. Πληροφορίες από την αστυνομία κάνουν λόγο για την ύπαρξη δύο-τριών τραυματιών από πέτρες, ενώ ανεπιβεβαιωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν ακόμη τραυματία, από μαχαιριά.
Ένταση επικράτησε πιο πριν στην οδό Όθωνος, ανάμεσα σε ακροδεξιά στοιχεία και κουκουλοφόρους.
Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί μπροστά από τη Βουλή, όπου την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Οι Αγανακτισμένοι έχουν απευθύνει πανελλαδικό κάλεσμα για περικύκλωση του κτηρίου της Βουλής για 2 ημέρες.
Νωρίτερα, στο πλευρό των Αγανακτισμένων βρέθηκαν μέλη του ΠΑΜΕ, ύστερα από πορεία που πραγματοποίησαν από την Ομόνοια, καθώς και μέλη της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ που έφτασαν στο Σύνταγμα από το Πεδίον του Άρεως.

Στο Σύνταγμα με το ΠΑΜΕ βρέθηκε και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα..
Λίγο πριν τις 10 το πρωί πάντως, οι αρχές έκλεισαν την λεωφόρο Αμαλίας, την Πανεπιστημίου αλλά και την Βασιλίσσης Σοφίας όπου έστησαν ξανά τον σιδερένιο φράχτη.
Στο κέντρο επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο, με τους περισσότερους δρόμους αυτή την ώρα να έχουν κλείσει και όλα τα ΜΜΜ, εκτός από το Μετρό να απεργούν.

Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου