Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Σε εξέλιξη στη Βουλή η θυελλώδης συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο


Σε συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου
Σε συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Άρχισε το απόγευμα της Δευτέρας η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, η οποία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με την κρίσιμη ψηφοφορία.

Ήδη, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε στο Σώμα ότι καλύφθηκε το «κενό» των 600 εκατ. ευρώ που άφησε η απόσυρση της διάταξης για την επιστροφή φόρου λόγω αποδείξεων.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, το ποσό θα καλυφθεί κατά το ήμισυ (300 εκατ. ευρώ) από μία πιο αισιόδοξη αντιμετώπιση των εσόδων, χωρίς νέα μέτρα και κατά το άλλο ήμισυ από περικοπές δαπανών.Με ενδιαφέρον αναμένεται αργότερα και η ομιλία του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου.


Ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, κατά την έναρξη της συνεδρίασης έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας επί της διαδικασίας, η οποία απορρίφθηκε με ψηφοφορία. Κατά του αιτήματος ψήφισε και η ΝΔ.

Αίτημα για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσαν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αρσιτεράς.

Σε συναγερμό βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς αίνιγμα αποτελεί η στάση που θα κρατήσουν ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά την ψηφοφορία.

Λίγο πριν από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος θα περάσουν χωρίς απώλειες, με 155 ψήφους.

Ωστόσο αναφερόμενος στον Αλέκο Αθανασιάδη είπε ότι φαίνεται πως επιμένει στις απόψεις του.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών έχει συναντηθεί με τον βουλευτή Αλ.Αθανασιάδη, ο οποίος ωστόσο φαίνεται αμετακίνητος από τη θέση του να πει «όχι» στο Μεσοπρόθεσμο. Συγκεκριμένα, ζητεί την απόσυρση της ΔΕΗ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Και η βουλευτής Χρύσα Αράπογλου έχει εκφράσει την αντίθεσή της στα σχέδια αποκρατικοποίησης της ΕΥΑΘ.

Κατά πληροφορίες, για τις δύο αυτές περιπτώσεις η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αφήσει προς το παρόν εκτός του εφαρμοστικού νόμου τις ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ και της ΕΥΑΘ και να προωθήσει άλλους νόμους αργότερα, καθώς σύμφωνα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων η διάθεση ποσοστών των δύο εταιρειών προβλέπεται να γίνει εντός του 2012.


www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου