Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Ύστατη προσπάθεια Παπανδρέου και Βενιζέλου να πείσουν τους βουλευτές για το Μεσοπρόθεσμο


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Ρευστό παραμένει το σκηνικό αναφορικά με τις προθέσεις ορισμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά την κρίσιμη ψηφοφορία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Από το βήμα του Κοινοβουλίου, τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου αναμένεται θέσει τους βουλευτές προ των ευθυνών τους, τονίζοντας ότι από την ψήφο τους θα εξαρτηθεί εάν θα συνεχιστεί η προσπάθεια διάσωσης της χώρας ή αυτή θα οδηγηθεί σε χαοτικές καταστάσεις. Συναντήσεις με τους Θ.Ρομπόπουλο και Αλ.Αθανασιάδη αναμένεται να έχει ο Ευ.Βενιζέλος, ενώ κοντά στο «ναι» και στην απόλυτη ρήξη με τη ΝΔ φέρεται να βρίσκεται η Έλσα Παπαδημητρίου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιχειρήσει με την ομιλία του στη Βουλή μια τελευταία προσπάθεια να μεταστρέψει τις αρνήσεις των βουλευτών του, δεδομένης της πίεσης που ασκείται από την τρόικα και τις ευρωπαϊκές χώρες να υπερψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο, προκειμένου να εγκριθεί η 5η δόση του δανείου και στη συνέχεια ο νέος δανεισμός της χώρας μας.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, καθώς και τις ιστορικές ευθύνες που έχει ο κάθε βουλευτής για την αποτροπή της εθνικής καταστροφής που συνιστά μια ενδεχόμενη χρεοκοπία.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να καμφθούν οι αντιδράσεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος συναντάται το μεσημέρι της Δευτέρας με τον βουλευτής Κοζάνης Αλέκο Αθανασιάδη, ενώ ενδέχεται να συναντηθεί και με τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Θωμά Ρομπόπουλο.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο Mega, ο κ. Ρομπόπουλος είπε ότι δεν έχει αποφασίσει τι θα πράξει κατά την κρίσιμη ψηφοφορία του Μεσοπρόθεσμου την Τετάρτη.

Ο υπουργός Οικονομικών ενδέχεται να «υποδείξει» στον κ. Αθανασιάδη να εκφράσει τις αντιρρήσεις του στον εφαρμοστικό νόμο. Ο ίδιος πάντως ο βουλευτής Κοζάνης, μιλώντας στα «Νέα» είπε ότι θα καταθέσει στον υπουργό τις προτάσεις του «και θα δω αν μπορούν να καταλάβουν κάποιοι άνθρωποι ότι υπάρχουν πάντα λύσεις». Στο ερώτημα τι θα πράξει εάν του προταθεί να καταψηφίσει τον εφαρμοστικό νόμο για τη ΔΕΗ, ο κ. Αθανασιάδης απάντησε πως «έχω μεγαλώσει αρκετά, είμαι 60 ετών και δεν φορώ κοντά παντελόνια».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση της βουλευτού Θεσσαλονίκης Χρύσας Αράπογλου, η οποία σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μέχρι στιγμής δεν έχει «ενοχληθεί» από κανέναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης αναφορικά με την ψήφο της. Η κ. Αράπογλου, που διαφωνεί με τις πωλήσεις των λιμανιών αλλά και των εταιρειών ύδρευσης (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ), εμφανίζεται αποφασισμένη να επιμείνει μέχρι και την Τετάρτη στην πρότασή της να γίνει για τους οργανισμούς ύδρευσης τιτλοποίηση των κερδών, οπότε αμέσως μετά να καταλήξει στην απόφασή της για την ψηφοφορία.

Οι πληροφορίες μέχρι πρότινος επέμεναν ότι η Χρ. Αράπογλου επροτίθετο να παραιτηθεί για να διευκολύνει τη διαδικασία της ψηφοφορίας, ωστόσο φαίνεται πως τα τελευταία 24ωρα κάτι έχει αλλάξει αφού ενημερωμένες πηγές την εμφανίζουν «θυμωμένη» και αποφασισμένη να καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.

Αινιγματική ως προς τις προθέσεις της είναι και η βουλευτής Φθιώτιδος Τόνια Αντωνίου, η οποία ήδη έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις τόσο με την «επιστολή των 16» προς τον πρωθυπουργό όσο και στην έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η ίδια δήλωσε στα «Νέα» ότι «είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι την Τετάρτη».

Απρόθυμος να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα παραμένει και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Πάνος Κουρουμπλής, ο οποίος έχει στείλει υπόμνημα 17 σημείων στον Ευάγγελο Βενιζέλο. «Δεν θέλω να το ψηφίσω, αλλά θα περιμένω να δω τι θα μου πει ο Βενιζέλος και θα αποφασίσω την Τετάρτη» είπε στα «Νέα».

Την ίδια ώρα, να βήμα πριν από την απόλυτη ρήξη με την ΝΔ βρίσκεται η Ελσα Παπαδημητρίου. «Είναι η ώρα που πρέπει να βάζουμε μπροστά το καλό της πατρίδας και όχι το καλό του κόμματός μας» δήλωσε στα «Νέα», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά και την ηχηρή διαφοροποίησή της από την απόφαση της ΝΔ να καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες της Ελευθεροτυπίας, η κυβέρνηση σχεδιάζει, ως ύστατη λύση για να κατευνάσει τις αντιδράσεις των βουλευτών, να αφαιρέσει προσωρινά από τον εφαρμοστικό νόμο τις ρυθμίσεις για τις αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΗ και της ΕΥΑΘ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ακυρώνονται οι αποκρατικοποιήσεις, αλλά μετατίθενται για αργότερα. Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα ανέφεραν ότι επειδή δεν επείγουν και θα γίνουν μέσα στο 2012, οι σχετικές διατάξεις θα έρθουν με άλλους εφαρμοστικούς νόμους τους επόμενους μήνες.


www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου