Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Σε ισχύ από τον Ιούνιο του 2013 ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης για την Ευρωζώνη

Λουξεμβούργο
Στα μέσα του 2013 θα τεθεί σε ισχύ ο ESM, ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης για την Ευρωζώνη, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έπειτα από τη συμφωνία για τη λειτουργία του μηχανισμού στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί τη Δευτέρα.

«Συμφωνήσαμε για τη συνθήκη μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης που ιδρύει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup τη Δευτέρα, συμπληρώνοντας πως η συμφωνία αυτή αποδεικνύει την αποφασιστικότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να διαφυλάξουν τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Ο ESM θα αντικαταστήσει ουσιαστικά τον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης ESFS και, αν και πρόκειται για μηχανισμό της ζώνης του ευρώ, προβλέπεται και συμμετοχή χωρών εκτός της Ευρωζώνης στο νέο μηχανισμό, όπως διευκρίνισε ο Γιούνκερ.

Η δομή του ESM, ο οποίος θα «μπει στο παιχνίδι» την εποχή που οι διασωθείσες Ιρλανδία και Πορτογαλία θα πρέπει να επιστρέψουν στις αγορές για να αντλήσουν χρηματοδότηση, συμφωνήθηκε με ορισμένες αλλαγές από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η σημαντικότερη από αυτές είναι πως ο ESM δεν θα έχει πλέον καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή» για χώρες που έχουν ήδη δεχθεί στήριξη: Αυτό σημαίνει πως τα τυχόν δάνεια που θα χορηγεί δεν αποπληρώνονται κατά προτεραιότητα, πριν δηλαδή από τους ιδιώτες πιστωτές.

Η ρήτρα «προτιμώμενου πιστωτή» για τον ESM είχε δεχθεί επικρίσεις, καθώς ορισμένοι υποστήριζαν ότι θα αποθάρρυνε τους επενδυτές από αγορά ομολόγων χωρών που βγάινουν από προγράμματα στήριξης, υπό το φόβο ότι θα ήταν οι τελευταίοι που θα εισέπρατταν τα χρήματά τους.

Την αλλαγή υποδέχθηκε θερμά το Δουβλίνο, με τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών Μάικλ Νούναν να λέει χαρακτηριστικά: «Η τροποποίηση σημαίνει πως όταν δοκιμάσουμε την έξοδο στο τέλος του 2012, υα υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια».

www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου