Σάββατο 30 Απριλίου 2011

«Ναι» σε ιδιωτικοποιήσεις και στην άρση της μονιμότητας στο δημόσιο λένε οι Έλληνες

Εντυπωσιακή είναι η μεταστροφή της κοινής γνώμης μέσα στην τελευταία τριετία



Υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και της άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο, τάσσεται η πλειοψηφία των Ελλήνων. Αυτό προκύπτει σε πανελλαδική έρευνα της Public Issue που δημοσιεύεται στην Καθημερινή της Κυριακής που κυκλοφορεί σήμερα λόγω της Πρωτομαγιάς.
Σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες - ποσοστό 58% πιστεύει ότι "σίγουρα" και "μάλλον δεν πρέπει να υπάρχει πλέον μονιμότητα στο Δημόσιο, έναντι ενός ποσοστού 25% που εκτιμά ότι πρέπει να παραμείνει η μονιμότητα.
Παράλληλα, το 74% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων καθώς τις θεωρεί "σίγουρα" και "μάλλον αναγκαίες", ενώ μόνο 10% λεει "δεν είναι αναγκαίες" και 11% "σίγουρα δεν είναι αναγκαίες".
Αναλυτικότερα:
- Για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ συμφωνεί το 65% από το 41% που ήταν το 2008, ενώ διαφωνεί το 31%.
- Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ συμφωνεί το 47% ενώ διαφωνεί το 48%. Έχει σημασία όμως πόσο έχει αντιστραφεί το κλίμα τα τελευταία τρία χρόνια
- Για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ συμφωνεί το 60%, ενώ διαφωνεί το 32%
- Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θέλει την ιδιωτικοποίηση του το 54%, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 41%
- Μοναδική αντίθεση βλέπουμε στην Εθνική τράπεζα όπου το 52% διαφωνεί με το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης και το 42% συμφωνεί με μια τέτοια κίνηση.
Τέλος, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απάντηση στο ερώτημα αν είναι καλύτερο να ενισχυθεί ο Δημόσιος ή ο Ιδιωτικός τομέας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Υπέρ της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα τάσσεται το 69%, για "δημόσιο και ιδιωτικό τομέα" κάνει λόγο το 15% ενώ ενίσχυση του Δημοσίου ζητά μόνο το 11% των πολιτών.

www.thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου