Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Νέα απεργία ως τις 19 Απριλίου στα ΕΛΠΕ Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Απριλίου 2011, 02:06 Μέχρι τις 19 Απριλίου παρατείνεται η απεργία στα ΕΛΠΕ, ενώ οι κινητοποιήσεις έχουν οδηγήσει στην παύση των εργασιών διύλισης στον όμιλο. Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ ξεκίνησαν την απεργία τους στις 3 Απριλίου ζητώντας την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για τη νέα μονάδα στη Θεσσαλονίκη και σε αντίδραση στις προτάσεις της διοίκησης να συνδεθούν οι αποδοχές με την παραγωγικότητα. Η απόφασή τους ήρθε μετά τη νέα προσφυγή της διοίκησης στη δικαιοσύνη για να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία. «Πρέπει να υποστηρίξουμε τον αγώνα των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ», είπε ο Νίκος Ορφανός, πρόεδρος του δευτεροβάθμιου συντονιστικού οργάνου του κλάδου που κήρυξε την απεργία. Από τις 7 Απριλίου έχει σταματήσει η παραγωγή και στα τρία διυλιστήρια, όπως είπε ο επικεφαλής των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, Παναγιώτης Οφθαλμίδης. Άλλος αξιωματούχος του ομίλου, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε στο Reuters ότι οι παραδόσεις καυσίμων σε πελάτες βρίσκονται στο 10-15% του κανονικού. Η απεργία επεκτάθηκε στις θυγατρικές εταιρίες εμπορίας του ομίλου, ΕΚΟ και Ελληνικά Καύσιμα, καθώς την περασμένη Παρασκευή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα πετρελαιοειδή, προχώρησε στην προκήρυξη νέας 7ήμερης απεργίας. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ επιθυμεί την περικοπή κάποιων αποδοχών των εργαζομένων του ομίλου και τη σύνδεση τους με την παραγωγικότητα. Για την Τετάρτη αναβλήθηκε η απόφαση του Εφετείου στο οποίο προσέφυγε η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου που στις 4 Απριλίου έκρινε νόμιμη την απεργία του σωματείου. Την ίδια ημέρα θα εκδικαστεί και η προσφυγή της διοίκησης κατά της απόφασης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα πετρελαιοειδή. Η διοίκηση και οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει συνάντηση για τις 13 Απριλίου. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα.


Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι τόνισε πως η προσπάθεια που κάνει ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση είναι μεγάλη
Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι τόνισε πως η προσπάθεια που κάνει ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση είναι μεγάλη  

Αθήνα
Με στόχο την τόνωση της αξιοπιστίας της χώρας και την ανάδειξη των θετικών πτυχών της ευρωπαϊκής παρέμβασης στην κρίση χρέους της χώρας, βρίσκεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι. Αυτήν την ώρα συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Υποδεχόμενος τον κ. Ρομπάι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΕΕ για ό,τι κάνει «προκειμένου να προωθηθούν μερικά από τα αιτήματα της Ελλάδας σ' αυτή τη μεγάλη μάχη», ωστόσο σημείωσε πως «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε, παράλληλα, ότι «τα αδύναμα στρώματα υποφέρουν» και πρόσθεσε: «Δώσαμε και δίνουμε».

«Η προσπάθεια του λαού και της κυβέρνησης είναι μεγάλη» απάντησε ο πρόεδρος της ΕΕ.

Στις 13:30, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ενώ για τις 15:00 προγραμματίζεται κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη: Κτίζοντας το μέλλον σε δύσκολους καιρούς»

Τέλος, στις 16:30 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.

Την Τετάρτη, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι θα μεταβεί στην Κύπρο όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.


www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου