Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Το Τσερνόμπιλ στοιχειώνει τώρα τη Φουκουσίμα





Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφαλείας της Ιαπωνίας αποφάσισε χθες να αυξήσει στο επίπεδο 7 της επτάβαθμης διεθνούς κλίμακας την κατάταξη της πυρηνικής καταστροφής του πυρηνικού σταθμού Fukushima Daiitsi, μετέδωσε το ιαπωνικό κρατικό κανάλι VHK. Την είδηση επιβεβαίωσε και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφαλείας σε ανακοίνωσή της τόνισε πως «Θα συνεχίσουμε να ελέγχουμε την κατάσταση. Πρόκειται για προσωρινό μέτρο», προσθέτοντας ότι η οριστική απόφαση για την κατάταξη του πυρηνικού δυστυχήματος θα ληφθεί αργότερα από διεθνή επιτροπή εμπειρογνωμόνων.



Στην ανακοίνωσή της τονίζεται ότι από τις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις έχουν διαρρεύσει τεράστιες ποσότητες ραδιενεργών ουσιών, θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον σε ευρεία κλίμακα.

Στις 18 Μαρτίου, μια εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό των 8,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο είχε τοποθετηθεί στο επίπεδο πέντε, παρόμοια με αυτή στο πυρηνικό δυστύχημα του Three Mile Island των Η.Π.Α. το 1979. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει «απελευθέρωση σε σοβαρό βαθμό ραδιενεργών ουσιών με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον».

Ωστόσο, η Ιαπωνική Υπηρεσία διευκρίνισε ότι οι εκπομπές ραδιενέργειας που έχουν καταμετρηθεί μέχρι σήμερα στον πυρηνικό σταθμό της Fukushima δεν αντιστοιχούν παρά στο 10% των εκπομπών του Chernobyl το 1986 προσθέτοντας ότι η ακτινοβολία δεν είναι της ίδιας έκτασης και της ίδιας φύσης με εκείνη του Chernobyl.

Η κατάταξη ενός πυρηνικού δυστυχήματος στη θέση 7 είχε γίνει μόνο μια φορά και αφορούσε στην έκρηξη του Chernobyl, το 1986 στην πρώην Σοβιετική Ένωση.

Ισχυρή σεισμική δόνηση στην νήσο Χονσού


Εν τω μεταξύ ισχυρή σεισμική δόνηση της κλίμακας των 6,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 02:37 ώρα Ελλάδος πολύ κοντά στην ανατολική ακτή της νήσου Χονσού στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με το Κέντρο Σεισμολογικών Ερευνών των Η.Π.Α. (USGS), το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο, 77χλμ. νότια νοτιοανατολικά της πόλης Τόκιο και είχε εστιακό βάθος 13 χλμ. Το Σεισμολογικό Κέντρο Ευρώπης-Μεσογείου (EMSC-CSEM) δίνει μια διαφορετική εκτίμηση καθώς υπολογίζει τη σεισμική δόνηση στους 6,4 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ.

Δεν υπήρχε προειδοποίηση για τσουνάμι. Στις 08:10 ώρα Ελλάδος, σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός, μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πολύ κοντά στην ανατολική ακτή της νήσου Χονσού στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με το Κέντρο Σεισμολογικών Ερευνών των Η.Π.Α. (USGS), το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο, ανατολικά των ακτών της Φουκουσίμα και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.
Η εταιρία Tepco που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα εκκένωσε τα κτίρια όταν εκατοντάδες εργάτες και μηχανικοί βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις προσπαθώντας να αποκαταστήσουν την λειτουργία του εργοστασίου.

Διεύρυνση της ζώνης εκκένωσης στη Φουκουσίμα

Όλα συνδέονται άμεσα και με την απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης που θα προχωρήσει στην επέκταση της υπάρχουσας ζώνης απαγόρευσης των 20 χλμ. γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Fukushima Daiitsi σε μία προσπάθεια να προστατεύσει τους κατοίκους από μία μακροχρόνια έκθεση σε περιβάλλον μολυσμένο με ραδιενέργεια, όπως ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος τύπου, Yukio Edano.

Η επέκταση της ζώνης πραγματοποιείται σε περιοχές όπου λόγω γεωγραφικής θέσης και καιρικών συνθηκών εμφανίζουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε ραδιενέργεια από το κανονικό.

Συγκεκριμένα, τα νέα όρια περιλαμβάνουν τα χωριά Katsurao και Iitate και την πόλη Namie, καθώς και ορισμένα τμήματα των πόλεων Kawamata και Minami Soma. Ο Yukio Edano ξεκαθάρισε ότι οι κάτοικοι που μένουν μεταξύ της ζώνης των 20 και των 30 χλμ. οι οποίοι δεν κατοικούν στις επιλεγμένες πόλεις και χωριά που θα εκκενωθούν, καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εθελοντικά ή να παραμείνουν μέσα σε αυτά.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι κάτοικοι των περιοχών έξω από τη ζώνη απαγόρευσης των 30 χλμ. θα πρέπει να είναι έτοιμοι για επείγουσα εκκένωση ανά πάσα στιγμή καθώς η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο δεν έχει σταθεροποιηθεί.

Χορηγούν άζωτο στον αντιδραστήρα Νο1 για να αποφύγουν πιθανή έκρηξη


Σε εξέλιξη ωστόσο βρίσκεται και η χορήγηση αζώτου στον αντιδραστήρα Νο1, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο κίνδυνος πιθανής έκρηξης υδρογόνου, όπως έχει ανακοινώσει από την περασμένη εβδομάδα η διαχειρίστρια εταιρεία Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) του πυρηνικού εργοστασίου Fukushima Daiitsi.
Το Σάββατο 9 Απριλίου ξεκίνησε μάλιστα και η κατασκευή ενός σιδερένιου τοίχου και ενός φράχτη στην προσπάθεια να εμποδίσει περαιτέρω διαρροή ραδιενεργού νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Τέλος, τα μέλη των ειδικών συνεργείων έχουν εντολή να τοποθετήσουν επτά ατσάλινα φύλλα και έναν τοίχο 120 μέτρων περιμετρικά του, μήκους 20 εκατοστών, ρήγματος στον τσιμεντένιο αγωγό του πυρηνικού αντιδραστήρα Νο2, το οποίο είχε σφραγιστεί με επιτυχία την Τετάρτη. Εκπρόσωποι της εταιρείας ανέφεραν ότι η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου θα συνδράμει σημαντικά στη μείωση των ποσοτήτων ραδιενέργειας που ενδεχομένως να εκλυθούν μελλοντικά από κάποιο άλλο σημείο του αγωγού.


www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου