Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

o Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόσληψη προσωπικού με δίμηνες συμβάσεις, και ειδικότερα:
Α. Τριών (3) ατόμων για την φύλαξη και επιτήρηση του δάσους του Κάστρου της πόλης μας κατά τις νυκτερινές ώρες, και Τεσσάρων (4) ατόμων για την αποψίλωση (καθαρισμός από χόρτα κ.λ.π) των αρχαιολογικών χώρων του Δήμου μας

Οι ανωτέρω προσλήψεις θα γίνουν με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας δύο (2) μηνών και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 παρ. 4 του Ν.2738/99 και του άρθρου 206 του Ν.3584/2007 σύμφωνα με τις οποίες, προβλέπεται η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών εποχικών ή πρόσκαιρων

αναγκών, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου της οποίας η διάρκεια δεν θα υπερβαίνει τους δύο μήνες, μέσα σε συνολικό διάστημα 12 μηνών, δεδομένου ότι αυτές αφορούν πράγματι την κάλυψη εποχικών και πρόσκαιρων αναγκών αφού θα γίνουνγια τους θερινούς και μόνο μήνες ,που είναι αυξημένες οι ανάγκες της φύλαξης του δάσους του Κάστρου και η αποψίλωση των αρχαιολογικών χώρων, για λόγους πυροπροστασίας.

Για την κάλυψη της δαπάνης μισθοδοσίας του ανωτέρω υπό πρόσληψη προσωπικού έχει προβλεφθεί σχετική πίστωση στον υπό έγκριση προϋπολογισμό 2011 του Δήμου μας, εις Κ.Α. 70.6041.003 ποσό 88.000 ΕΥΡΩ.

Β. Δεκαέξι (16) εργατών ΥΕ 16, Δύο (2) οδηγών αυτοκινήτων ΔΕ 29 και Ενός (1) χειριστή μηχανημάτων έργων Εκσκαφέα, φορτωτή (JCB) ΔE 28, για την κοπή των χόρτων κ.λ.π. στους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου μας. Οι ανωτέρω προσλήψεις θα γίνουν με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας δύο μηνών και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 παρ. 4 του Ν.2738/99 και του άρθρου 206 του Ν.3584/2007 σύμφωνα με τις οποίες, προβλέπεται η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου της οποίας η διάρκεια δεν θα υπερβαίνει τους δύο μήνες, μέσα σε συνολικό διάστημα 12 μηνών.

Η πρόσληψη αυτή αφορά πράγματι την κάλυψη εποχικών αναγκών αφού θα γίνει για τους θερινούς και μόνο μήνες, που είναι αυξημένες οι ανάγκες του καθαρισμού των κοινοχρήστων χώρων από χόρτα κ.λ.π. για λόγους πυροπροστασίας.

Για την κάλυψη της δαπάνης μισθοδοσίας του ανωτέρω υπό πρόσληψη προσωπικού έχει προβλεφθεί σχετική πίστωση στον υπό έγκριση προϋπολογισμό 2011 του Δήμου μας, στον Κ.Α. 70.6041.003, ποσού 88.000 ΕΥΡΩ.

Γ. · Τρείς (3) ναυαγοσώστες ΠΕ ή ΔΕ και σε περίπτωση που δεν υπάρξουν ενδιαφερόμενοι με τα απαιτούμενα προσόντα, να προσλάβει:
· Τρείς (3) υπεύθυνους για τα ναυαγοσωστικά εφόδια κατηγορίας ΔΕ ή και ΥΕ για την ασφάλεια των λουομένων για τις παραλίες Ψανής και Γριμπόβου. Επίσης η ναυαγοσωστική οργάνωσή των παραλιών για την ασφάλεια των λουομένων, τους θερινούς μήνες, σύμφωνα με το Π.Δ.23/2000.(ΦΕΚ 18/Α/7-2-2000), είναι αναγκαία και για την βράβευση των ακτών με <<Γαλάζιες Σημαίες>> από το ομώνυμο πρόγραμμα.

Οι ανωτέρω προσλήψεις θα γίνουν με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας μέχρι δύο μηνών και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 παρ. 4 του Ν.2738/99 σύμφωνα με τις οποίες, προβλέπεται η δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών ή εποχιακών ή πρόσκαιρων αναγκών, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου της οποίας η διάρκεια δεν θα υπερβαίνει τους δύο μήνες, μέσα σε συνολικό διάστημα 12 μηνών.

Οι προσλήψεις αυτές αφορούν πράγματι την κάλυψη εποχιακών και πρόσκαιρων αναγκών αφού θα γίνουν για τους θερινούς και μόνο μήνες.

Για την κάλυψη της δαπάνης μισθοδοσίας του ανωτέρω υπό πρόσληψη προσωπικού έχει προβλεφθεί σχετική πίστωση στον υπό έγκριση προϋπολογισμό 2011 του Δήμου μας Κ.Α. 10.6041.001, ποσού 13.700,00 ΕΥΡΩ.
 
 
www.lepanto-rtv.gr

ΤΕΙ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ - ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη το μεσημέρι η τελετή ορκωμοσίας των φοιτητών του Τμήματος Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων του παραρτήματος του ΤΕΙ Μεσολογγίου στη Ναύπακτο.

Συνολικά 40 σπουδαστές απέκτησαν τίτλο ανοίγοντας τα φτερά τους για τα επόμενα βήματα είτε σε επαγγελματικό είτε σε ακαδημαϊκό επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τελετή είχε αποκτήσει ένα ξεχωριστό χρώμα, καθώς πλέον ακολουθείται ειδικό τελετουργικό που έχει προσδώσει στην όλη διαδικασία ένα ξεχωριστό ύφος, που αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στους συμμετέχοντες.

Πιο συγκεκριμένα, όλοι οι απόφοιτοι φορούν μια ειδικά σχεδιασμένη τήβεννο σε μαύρο χρώμα διακοσμημένη με μια κόκκινη λωρίδα με το σήμα του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Ενώ, το εκπαιδευτικό προσωπικό του ΤΕΙ που απονέμει τους τίτλους φορά και αυτό τηβέννους.


www.lepanto-rtv.gr

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ

Σε στάση εργασίας προχώρησαν, οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας Αιτωλικού προκειμένου με αυτό τον τρόπο να εκφράσουν την έντονη δυσφορία τους για τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Μεταξύ αυτών, σύμφωνα και με το Διευθυντή του Κέντρου Υγείας, Γιάννη Αναγνωστόπουλο, είναι τόσο οι απλήρωτες υπερωρίες, όσο και τα ζητήματα της κτηριακής υποδομής και των προμηθειών.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Lepanto, ο κ. Αναγνωστόπουλος δεν παρέλειψε να κάνει λόγο και για τις αποσπάσεις του προσωπικού στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου σχολιάζοντας ωστόσο ότι σε επίπεδο ιατρών η κατάσταση είναι ικανοποιητική, κάτι που δεν ισχύει βέβαια για διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό.



www.lepanto-rtv.gr

Ναύπακτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συντεταγμένες: 38°24′N 21°50′E
Ναύπακτος
Panoramic Nafpaktos port.jpg
Ναύπακτος
Χάρτης
Θέση στην Ελλάδα
Ναύπακτος (Ελλάδα)
Ναύπακτος
Ναύπακτος
Πληροφορίες
Γεωγραφικό Διαμέρισμα Στερεά Ελλάδα
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Νομός Αιτωλοακαρνανίας
Αρ. δημ. διαμερισμάτων 14
Επίσημος πληθυσμός 18.231 (2001)
Έκταση 17.482 km²
Ταχυδρομικός κώδικας 30300
Τηλεφωνικός κωδικός 26340
Δήμαρχος Ιωάννης Μπουλές
Δικτυακός τόπος http://www.nafpaktos.gr/
Άποψη του λιμανιού από το κάστρο
Άποψη της Ναυπάκτου απ΄το φρούριο
Η Ναύπακτος είναι παραθαλάσσια πόλη στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο δήμος Ναυπάκτου έχει πληθυσμό 18.231 κατοίκων.

Πίνακας περιεχομένων

[Απόκρυψη]

[Επεξεργασία] Ιστορία

[Επεξεργασία] Αρχαία Χρόνια

Η Ναύπακτος είναι πόλη με μεγάλη ιστορία. Λέγεται ότι πήρε το όνομά της απ' τη λέξη ναυς και πήγνυμι, που σημαίνει κατασκευή πλοίων. Για πρώτη φορά εμφανίζεται το 1104 π.Χ. με τους Δωριείς, οι οποίοι στην κάθοδό τους, χρησιμοποίησαν τη Ναύπακτο για να κατασκευάσουν υποτυπώδη πλοιάρια (σχεδίες για την ακρίβεια), οπότε και το «Ναύπακτος» έμεινε κληρονομιά. Η πόλη αρχικά ανήκε στους Εσπέριους Λοκρούς.
Το 454 π.Χ. οι Αθηναίοι αφαίρεσαν την Ναύπακτο από την κυριαρχία των Λοκρών. Στην πόλη εγκαταστάθηκαν οικογένειες Μεσσηνίων, που είχαν εκδιωχθεί από τους Σπαρτιάτες [1].
Κατά τον Πελοποννησιακό πολέμο η Αθήνα έστειλε τον Φορμίωνα μαζί με πλοία, ενώ η Σπάρτη τον Κνήμο, που τελικά ηττήθηκε στη ναυμαχία που ακολούθησε (429 π.Χ.). [2]
Το 426 π.Χ., με προτροπή των Μεσσηνίων της πόλης, εκστράτευσε κατά των Αιτωλών ο Αθηναίος στρατηγός Δημοσθένης [3]. Οι Αιτωλοί τον αντιμετώπισαν στο Αιγίτιο και τον ανάγκασαν να υποχωρήσει. Ο Σπαρτιάτης στρατηγός Ευρύλοχος, με την βοήθεια των Εσπέριων Λοκρών, με επικεφαλής την Άμφισσα, προέλασε στην Ναύπακτο [4].
Το 369 π.Χ. μετά την [[Ναυμαχία στους Αιγός Ποταμούς|ήττα των Αθηναίων στους Αιγός ποταμούς]] (405 π.Χ.), οι Μεσσήνιοι εγκαταλείπουν την πόλη και αναχωρούν για τη Σικελία [5]. Η Ναύπακτος περνά ξανά στον έλεγχο των Λοκρών. Οι Αχαιοί κυριεύουν την πόλη, αλλά τελικά τους διώχνει ο Θηβαίος στρατηγός Επαμεινώνδας, το 361 π.Χ..
Το 350 π.Χ. ο Φίλιππος Β' της Μακεδονίας παραχωρεί την πόλη στους Αιτωλούς. Από το 338 π.Χ. η πόλη γίνεται κέντρο της Αιτωλικής Συμπολιτείας και στην πόλη συνήρχονταν τα συμβούλια της Συμπολιτείας. Η δε Ναυπακτία ονομάσθηκε Αιτωλία Επίκτητος. Μετά και τους πολέμους με τους Αχαιούς και την καταστροφή της πόλης του Θέρμου, η Ναύπακτος γίνεται κατ' ουσία πρωτεύουσα της Αιτωλίας [6]. Το 191 π.Χ. οι Ρωμαίοι αφού πολιόρκησαν την πόλη, έλυσαν την πολιορκία υπογράφοντας ανακωχή με τους Αιτωλούς.
Κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας των Ρωμαίων γνώρισε ακμή λόγω της σημαντικής της θέσης ακριβώς απέναντι από τη Πελοπόννησο.
Αποικία της Ναυπάκτου ήταν η νήσος Κέα, που έλαβε το ονομά της από έναν ήρωα της πόλης. Από την Ναύπακτο, καταγόταν ο ποιητής Καρκίνος, που όπως υποστήριζε ο Χάρων έγραψε το ποίημα Ναυπάκτια έπη, κάτι που όμως ο Παυσανίας αμφισβητούσε[7], καθώς και οι αγαλματοποιοί Μεναίχμος και Σοΐδας [8]. Στην πόλη υπήρχαν πολλοί ναοί, όπως του Ποσειδώνα, της Αρτέμιδος, της Αφροδίτης και του Ασκληπιού.

[Επεξεργασία] Βυζάντιο και Μεσαιωνικά χρόνια

Υπήρξε σημαντική πόλη του Βυζαντίου, καθώς αποτελούσε λιμάνι των ταξιδιωτών προς την Ιταλία και την Κωνσταντινούπολη. Υπαγόταν στην επαρχεία Ελλάδος ή Αχαΐας. Το φρούριό της επισκευάστηκε ριζικά τα χρόνια του Ιουστινιανού [9], αλλά το 553, η πόλη καταστράφηκε από σεισμό. Επίσης, καταστροφές υπέστη από επιδρομές διάφορων λαών, όπως οι Σλάβοι (6ος - 10ος αιώνας). Την εποχή του Κωνσταντίνου Ζ' του Πορφυρογέννητου έγινε πρωτεύουσα του Πέμπτου Θέματος της Ευρώπης (Ελλάς) ενώ το 10ο αιώνα συνενώθηκε με το Όγδοο Θέμα της Νικοπόλεως και έγινε έδρα του νέου.
Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους, η πόλη έγινε μέρος του Δεσποτάτου της Ηπείρου για περίπου έναν αιώνα (1204-1294). Το 1294 [10]ο Δεσπότης της Ηπείρου, Νικηφόρος Α' Κομνηνός Δούκας, πάντρεψε την κόρη του και έδωσε την πόλη προίκα στον γαμπρό του Φίλιππο, πρίγκιπα του Τάραντα. Αυτός οχύρωσε την πόλη και έκοψε νομίσματα. Αργότερα όμως η πόλη ήρθε στην επικράτεια του Δουκάτου των Νέων Πατρών και αργότερα πέρασε στην κυριαρχία του Αρβανίτη Μπούα Σπάτα. Την περίοδο εκείνη η πόλη ονομαζόταν από τους Έλληνες Έπακτος ή Επαχτος, από τους Φράγκους Νεοπάντ-Νεπάντ-Λεπάντ ή Λεπάντο.
Πέρασε ένα διάστημα Ενετοκρατίας από το 1407 μέχρι πριν πέσει στα χέρια των Τούρκων το 1499. Τότε έλαβε και την σημερινή του μορφή το κάστρο της πόλης. Το 1458 ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής πολιόρκησε ανεπιτυχώς την πόλη, που παρέμεινε στα χέρια των Βενετών. Τελικά το 1499 ο Βαγιαζήτ ο Β' με τον Τουρκικό στόλο ανάγκασε τους Βενετούς να του παραδόσουν την πόλη [11]. Το 1571 έγινε η Ναυμαχία της Ναυπάκτου.
Το 1687 (24 Ιουλίου) καταλήφθηκε ξανά από τους Ενετούς για 12 χρόνια. Τελικά με την Συνθήκη του Κάρλοβιτς, η Ναύπακτος όπως και η υπόλοιπη Στερεά περιήλθε στους Τούρκους.

[Επεξεργασία] Νεότερα Χρόνια

Το 1821 οι κάτοικοι της περιοχής πήραν μέρος στην Επανάσταση. Οι επιχειρήσεις στην πόλη άρχισαν τον Μάΐο. Η αντίσταση των Τούρκων ήταν επιτυχημένη και κράτησε αρκετά χρόνια. Στις 18 Απριλίου 1829, απελευθερώθηκε οριστικά από τους Τούρκους, όταν ο Ανδρέας Μιαούλης απέκλεισε το λιμάνι της πόλης και ανάγκασε τους Τούρκους να παραδώσουν το φρούριο. Φεύγοντας οι κατακτητές, άφησαν πίσω τους ελάχιστες οικογένειες Ελλήνων οι οποίες, μάλιστα, ήρθαν σε αντιπαράθεση με τις Σουλιώτικες οικογένειες (Μποτσαραίοι, Τζαβελαίοι κλπ), στις οποίες το νεοσύστατο ελληνικό κράτος είχε παραχωρήσει τα τουρκικά αρχοντικά, ως αντιστάθμισμα για την προσφορά τους στον Αγώνα.

[Επεξεργασία] Αξιοθέατα

Άγαλμα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες στο λιμάνι της Ναυπάκτου
  • Το καλοδιατηρημένο κάστρο που δεσπόζει στο λόφο με το πευκοδάσος πίσω από την πόλη.
  • Το ενετικό λιμάνι.
  • Τα παραδοσιακά σπίτια στο κέντρο της πόλης και τα πλακόστρωτα καλντερίμια της.
  • Το παλιό αρχοντικό της οικογένειας Μπότσαρη που έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό μουσείο.
  • Οι δύο παραλίες της πόλης Ψανή και Γρίμποβο, καθώς και οι κοντινές παραλίες των χωριών της Φωκίδας.
  • Η κοντινή Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.
  • Το μουσείο "ΦΑΡΜΑΚΗ". Μουσείο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821.

[Επεξεργασία] Προσωπικότητες

Από την πόλη κατάγονται διάφορες σημαντικές προσωπικότητες όπως ο ιστοριοδίφης Γιάννης Βλαχογιάννης, ο ακαδημαϊκός λογοτέχνης και πολιτικός Γεώργιος Αθανασιάδης - Νόβας, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας, και ο αδελφός του Θεμιστοκλής, ο συγγραφέας Σπύρος Μελάς, ο λογοτέχνης Χάρης Σταματίου , ο Αγέλαος,ο Σταμάτης Σταματίου ( Σταμ- Σταμ)και άλλοι εξίσου αξιόλογοι..

[Επεξεργασία] Πληθυσμός

'Ετος Πληθυσμός Αλλαγή Πληθυσμός πόλης
1981 9,012 - -
1991 10,854 +1,842 pr +20.44% 15,045
2001 12,924 (town)
18,231 (municipality)
+7,377 or +40.46% -

[Επεξεργασία] Αδερφοποιημένες πόλεις

[Επεξεργασία] Σημειώσεις και Παραπομπές

  1. Θουκυδίδης, Ιστορία, 1.103
  2. Θουκυδίδης 2,80,4 και 2,90
  3. Θουκυδίδης 3,94
  4. Θουκυδιδής 3,100
  5. Παυσανίας Μεσσηνιακά,XXVII και Φωκικά, Λοκρών Οζόλων ΧΧΧVΙΙΙ
  6. Πολύβιος Ιστορίες - Βιβλίο 5ο: 103.1, 105.1 107.5-7 (Στο διαδίκτυο από το Perseus Project: (Αγγλικά & Ελληνικά))
  7. Φωκικά, Λοκρών Οζόλων ΧΧΧVΙΙΙ
  8. Παυσανίας Αχαϊκά ΧVII,10 Αναφορά στο χρυσελεφάντινο άγαλμα της Λαφρίας Αρτέμιδος της Καλυδώνας
  9. Προκόπιος
  10. Πηγή:Π. Καλονάρος - Ιερά μονή Βαρνάκοβας
  11. Πηγή:Κ. Σάθας - Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα

[Επεξεργασία] Δείτε επίσης

[Επεξεργασία] Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Ψηφιακό αρχείο ΕΡΤ

Αιτωλ/νια: Οι αγελάδες κάνουν ηλιοθεραπεία στην παραλία του Λούρου

Δίπλα ακριβώς απο τους λουόμενους

www.thebest.gr

Οι φωτογραφίες που βλέπετε παρακάνω δεν είναι από κάποια ερημική και παραμελημμένη παραλία. Όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, αυτή είναι η εικόνα που αντικρίσαμε στην πολυσύχναστη παραλία του Λούρου στην Αιτωλοακαρνανία! Οι αγελάδες κάνουν ανενόχλητες την ηλιοθεραπεία τους και λίγα μέτρα πιο πέρα βρίσκονται οι λουόμενοι!
Αξίζει να επισημανθεί, ότι επρόκειτο για μια καλοκαιρινή μέρα με υψηλές θερμοκρασίες (άσχετα ότι στο Αγρίνιο τα καιρικά φαινόμενα ήταν διαφορετικά), κατά την οποία αρκετοί άνθρωποι επέλεξαν να επισκεφτούν το συγκεκριμένο χώρο για να απολαύσουν το μπάνιο τους. Σημειωτέον, ότι μετά από μια ώρα περίπου που οι αγελάδες απομακρύνθηκαν από την παραλία, στο ίδιο ακριβώς σημείο είχαν την «τύχη» να καθίσουν άλλοι λουόμενοι που μόλις είχαν φτάσει, ανυποψίαστοι για τη γενετήσια προέλευση των προκατόχων τους με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία…
Αλήθεια οι αρμόδιοι φορείς δεν πρέπει να επιληφθούν για την επίλυση του προβλήματος; Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση (τα ίδια μάθαμε ίσχυαν και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο) στο τέλος όλοι θα αναρωτιούνται για ποιο λόγο είναι πεσμένη η τουριστική κίνηση, επιρρίπτοντας αποκλειστικά και μόνο τις ευθύνες στο συνήθη ύποπτο των ημερών, ήτοι στην οικονομική κρίση…

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Στη Βουλή η μηνυτήρια αναφορά του Θέμου Αναστασιάδη κατά του Υπουργού Οικονομικών

Τον κατηγορεί ότι διαδίδει -ενσυνείδητα- ψεύδη εναντίον του



Στη Βουλή διαβιβάστηκε από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου η μηνυτήρια αναφορά για συκοφαντική δυσφήμηση που έχει υποβληθεί από τον εκδότη Θέμο Αναστασιάδη κατά του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.  Στη μήνυσή του, ο κ. Αναστασιάδης εγκαλεί τον υπουργό ότι διαδίδει ενσυνείδητα ψεύδη εις βάρος του, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" για προνομιακές σχέσεις του επιχειρηματία και ιδιοκτήτη της Express Service, Ιωάννη Ραπτόπουλου με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος στην απάντησή του είχε συνδέσει το δημοσίευμα με εκκρεμείς ελέγχους που αφορούν τον εκδότη.

www.thebest.gr

Τρόικα προς Παπανδρέου: Αποκεφάλισε τον Παπακωνσταντίνου

Η παρουσία του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμα, δεν έχει περάσει απαρατήρητη



«Είναι κουρασμένος και εκνευρισμένος» είπε αξιωματούχος του ΔΝΤ όταν πληροφορήθηκε τις αντιδράσεις του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, όπως αποκαλύπτει το newpost.gr επικαλούμενο πληροφορίες από τα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Τα ανώτατα κλιμάκια των αξιωματούχων του παρακολουθούν με προβληματισμό τα τελευταία ξεσπάσματα του υπουργού Οικονομίας απέναντι στους δημοσιογράφους δείχνοντας δυσφορία για την εικόνα που βγάζει προς τα έξω, ζητούν το κεφάλι του.
Ο ολοήμερος καβγάς Κωνσταντίνου- Mega, πρώτα στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» με τον δημοσιογράφο Μανώλη Αναγνωστάκη και κατόπιν η παρέμβαση του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων όπου ο υπουργός έσπευσε να διαψεύσει το ρεπορτάζ του Μ. Ιγνατίου ότι οι επιτελείς του ΔΝΤ λένε πως η κυβέρνηση απέτυχε σε όλους τους στόχους που είχε θέσει, δείχνει, λένε στο ΔΝΤ, ότι ο Παπακωνσταντίνου «έχει φθάσει στα όρια του».

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr οι Αμερικάνοι έχουν εισηγηθεί από διμήνου στον Έλληνα πρωθυπουργό να προχωρήσει στην αλλαγή του οικονομικού επιτελείου και έχουν προκρίνει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών προκείμενου να γίνει εφικτή η εφαρμογή του μνημονίου. Η παρουσία του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμα,για δεύτερη φορά μέσα σε δυο μήνες στην Ουάσιγκτον – και σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings - δεν έχει περάσει καθόλου απαρατήρητη.
Η δήλωση στήριξης του Ομπάμα –για τρίτη φορά- την περασμένη εβδομάδα από την σύνοδο του G8 υποδηλώνει το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να κλονιστεί η ευρωζώνη κάτι που θα είχε συνέπειες στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.


www.thebest.gr

Δεν το βάζουν κάτω οι Αγανακτισμένοι-Και πάλι στις πλατείες- ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Συνεχίζεται η «ζύμωση» μέσω Facebook


ΩΡΑ 19:46:Όσο περνάει η ώρα πυκνώνει το πλήθος στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Σύνταγμα πάνω από 2.000 άτομα.
ΩΡΑ 19.18 Ραντεβού για έκτη ημέρα έδωσαν  οι Αγανακτισμένοι της Αθήνας  στο Σύνταγμα. Στο σημείο βρίσκονται περίπου 500 άτομα, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λ. Αμαλίας έχει διακοπεί.
Δείτε εδώ live από το protothema.gr τι συμβάινει στο Σύνταγμα.
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΝΟΥΣ
Ανανέωσαν το ραντεβού τους γι απόψε στις 7 στην πλατεία Γεωργίου οι αγανακτισμένοι πολίτες της Πάτρας, μετά τη χθεσινή μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν για ένα ακόμη απόγευμα. Στο μεταξύ ανανεώθηκε και το πανευρωπαϊκό ραντεβού για την προσεχή Κυριακή το απόγευμα, ύστερα απο την ανταπόκριση που είχε το χθεσινό διαδικτυακό κάλεσμα των Ισπανών και των Ελλήνων πολιτών.
Έτσι και την Κυριακή 5 Ιουνίου άνθρωποι όλων των ηλικιών απο όλη την Ευρώπη θα ξανασυναντηθούν στις πλατείες των χωρών της Ευρωπης.
Τα ραντεβού ανανεώνονται μέσω του Facebook  όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μια «ζύμωση» ιδεών και ανταλλαγή απόψεων για την επόμενη μέρα των κινητοποιήσεων.
Επίσης διευκρινίζεται πως χθες καμία ελληνική σημαία δεν απομακρύνθηκε από την πλατεία Γεωργίου, αντιθέτως υπήρχε σημαία στο βανάκι χωρίς να ενοχλεί κανέναν. Εκείνο που έγινε ήταν η αποδοκιμασία των απόψεων ενός συγκεκριμένου ατόμου που πήρε το λόγο, γεγονός που χαρακτηρίζεται φυσιολογικό σε μια ανοικτή συζήτηση.
Αξίζει να συζητηθεί πως κατά την διάρκεια της συνέλευσης των συγκεντρωθέντων χθες στην Πάτρα ακούστηκαν πολλές απόψεις (ακόμα και η δημιουργία ιατρείου  ή κουζίνας για όσους διανυκτερεύουν στην πλατεία) όμως θεωρήθηκε πως δεν  μπορούν να υλοποιηθούν πρακτικά. Ωστόσο φάνηκε να υπάρχει συμφωνία για την ύπαρξη ζωντανής μουσικής από κάποιος συγκρότημα.
Η Πάτρα όμως δεν είναι η μόνη πόλη της χώρα όπου γι’ απόψε προγραμματίζεται συγκέντρωση. Τόσο στην Αθήνα όσο στην Θεσσαλονίκη και άλλες μικρότερες πόλεις το ραντεβού έχει ανανεωθεί για απόψε το απόγευμα.
Στο μεταξύ, οι Ισπανοί Αγανακτισμένοι έλαβαν σήμερα απόφαση για την επ' αόριστον παραμονή τους στην Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης.
Οι «Indignados» υιοθέτησαν σχετικό ψήφισμα το βράδυ της Κυριακής, στο οποίο οι πολίτες να προχωρήσουν σε ανάληψη 155 ευρώ από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς -συμβολικό ποσό που παραπέμπει στις 15/5, το κίνημα της 15ης Μαΐου που διαδηλώνει εδώ και ημέρες κατά των κυβερνητικών χειρισμών στην οικονομική κρίση.
Η ανάληψη χρημάτων απο τους Ισπανούς έρχεται επίσης ως ένα συμβολικό μέσο πίεσης προς τις τράπεζες για να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια για την οικονομική ανάπτυξη.

www.thebest.gr

Ο Σουρής τα είχε πει όλα από τότε... - Ποιός είδε κράτος λιγοστό;

Διαβάστε το επίκαιρο και διαχρονικό ποίημα



Ο Γ. Σουρής με τον καυστικό του λόγο τα είχε πει όλα για τον σύγχρονο Έλληνα, στο πιο επίκαιρο από ποτέ ποιημά του "Ποιός είδε κράτος λιγοστό". Το αναδημοσιεύουμε.
"Ποιος είδε κράτος λιγοστό
σ' όλη τη γη μοναδικό,
εκατό να εξοδεύει
και πενήντα να μαζεύει;
Να τρέφει όλους τους αργούς,
Να 'χει επτά Πρωθυπουργούς,
ταμείο δίχως χρήματα
και δόξης τόσα μνήματα;
Να 'χει κλητήρες για φρουρά
και να σε κλέβουν φανερά,
κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε
τον κλέφτη να γυρεύουνε;
Κλέφτες φτωχοί και άρχοντες με άμαξες και άτια,
κλέφτες χωρίς μια πήχη γη και κλέφτες με παλάτια,
ο ένας κλέβει όρνιθες και σκάφες για ψωμί
ο άλλος το έθνος σύσσωμο για πλούτη και τιμή.
Όλα σ' αυτή τη γη μασκαρευτήκαν
ονείρατα, ελπίδες και σκοποί,
οι μούρες μας μουτσούνες εγινήκαν
δεν ξέρομε τι λέγεται ντροπή.
Ο Έλληνας δυο δίκαια ασκεί πανελευθέρως,
συνέρχεσθαί τε και ουρείν εις όποιο θέλει μέρος.
Χαρά στους χασομέρηδες! χαρά στους αρλεκίνους!
σκλάβος ξανάσκυψε ο ρωμιός και δασκαλοκρατιέται.
Γι' αυτό το κράτος, που τιμά τα ξέστρωτα γαϊδούρια,
σικτίρ στα χρόνια τα παλιά, σικτίρ και στα καινούργια!
Και των σοφών οι λόγοι θαρρώ πως είναι ψώρα,
πιστός εις ό,τι λέγει κανένας δεν εφάνη...
αυτός ο πλάνος κόσμος και πάντοτε και τώρα,
δεν κάνει ό,τι λέγει, δεν λέγει ό,τι κάνει.
Σουλούπι, μπόι, μικρομεσαίο,
ύφος του γόη, ψευτομοιραίο.
Λίγο κατσούφης, λίγο γκρινιάρης,
λίγο μαγκούφης, λίγο μουρντάρης.
Σπαθί αντίληψη, μυαλό ξεφτέρι,
κάτι μισόμαθε κι όλα τα ξέρει.
Κι από προσπάππου κι από παππού
συγχρόνως μπούφος και αλεπού.
Και ψωμοτύρι και για καφέ
το «δε βαριέσαι» κι «ωχ αδερφέ».
Ωσάν πολίτης, σκυφτός ραγιάς
σαν πιάσει πόστο: δερβέναγας.
Θέλει ακόμα –κι αυτό είναι ωραίο–
να παριστάνει τον ευρωπαίο.
Στα δυο φορώντας τα πόδια που 'χει
στο 'να λουστρίνι, στ' άλλο τσαρούχι.
Δυστυχία σου, Ελλάς
με τα τέκνα που γεννάς.
Ω Ελλάς, ηρώων χώρα,
Τι γαϊδάρους βγάζεις τώρα.


www.thebest.gr

ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΚΑΒ

Το Σωματείο Εργαζομένων Ε.Κ.Α.Β. Αιτωλοακαρνανίας, μετά από απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μελών του, αποφάσισε να προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας. Αιτία της κινητοποίησης αυτής είναι οι οφειλές της υπηρεσίας προς τους εργαζομένους της.

Τα χρήματα που οφείλονται σε κάθε εργαζόμενο κυμαίνονται από 1800-2000 ευρώ και προέρχονται από απλήρωτες υπερωρίες 4 μηνών καθώς και αποζημιώσεις για εκτός έδρας διακομιδές.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Σωματείου των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, «Επανειλημμένα με έγγραφά μας έχουμε τονίσει το πρόβλημα στην υπηρεσία αλλά μόνο δικαιολογίες έχουμε εισπράξει, δηλ. έλλειψη χρημάτων ή καθυστέρηση από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών».


www.lepanto-rtv.gr

ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ

«Όχι» στην ίδρυση νέου Εφετείου στο Αγρίνιο λέει ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου, που προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση του σχετικού προεδρικού διατάγματος.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος επικαλείται στην προσφυγή του ότι η ίδρυση του Εφετείου αντίκειται στην ορθολογική λειτουργία της δικαιοσύνης, που προστατεύεται από το Σύνταγμα, ενώ επισημαίνεται ότι θα επιδεινώσει τις συνθήκες λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα στελέχωσης του υπό ίδρυση εφετείου με δικαστές, εισαγγελείς και δικαστικούς υπαλλήλους. Από τα στοιχεία που επικαλούνται προκύπτει ,όπως λένε, ότι δεν διασφαλίζεται ο αναγκαίος αριθμός των εφετών για την ομαλή λειτουργία του δικαστηρίου. Επιπλέον, συμπληρώνουν ότι δεν υπάρχει η αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή ,ενώ δεν έχει προηγηθεί σχετική γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου ,όπως απαιτεί η νομοθεσία.


www.lepanto-rtv.gr

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Με ανακοίνωσή του ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μεσολογγίου, Νίκος Χονδρός απευθύνει έκκληση για σεβασμό της τήρησης του κανονισμού χρήσης κοινοχρήστων χώρων και προαναγγέλλει ελέγχους σε όλο το εύρος του δήμου, ώστε να υπάρξει συμμόρφωση με τα όσα επιβάλει η νομοθεσία.

Με δηλώσεις του ο κ. Χονδρός στο ραδιόφωνο του Lepanto σημείωσε πως υπάρχει ένα πολύπλοκο νομικό πλαίσιο που διέπει το καθεστώς των κοινόχρηστων χώρων, ωστόσο σημείωσε πως η ύπαρξη ελεύθερων χώρων αποτελεί θέμα ποιότητος ζωής.

Για το λόγο αυτό ο Δήμος έχει βάλει το θέμα σε διαβούλευση περιμένοντας τις γνωμοδοτήσεις από όλες τις πλευρές τονίζοντας πως «η επίτευξη των προσδοκιών του συνόλου των πολιτών θα είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας και της συμμετοχής όλων».

Ο αντιδήμαρχος βέβαια δεν παρέλειψε να κάνει λόγο και για το πόσο σημαντικό είναι να τηρείται η νομιμότητα σε κάθε περίπτωση και για το λόγο αυτό η όλη προσπάθεια κινείται προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, ενώ σχολίασε πως σε περίπτωση προστίμων αυτά σε κάποιες περιόδους μπορεί να φτάσουν ακόμη και στην αφαίρεση της άδειας λειτουργίας κάποιου καταστήματος.

www.lepanto-rtv.gr

Επιστρέφουν απόψε στις 7:00 το απόγευμα οι Αγανακτισμένοι της Πάτρας - Δεν το βάζουν κάτω

Συνεχίζεται η «ζύμωση» μέσω Facebook



Επιστρέφουν την πλατεία Γεωργίου της Πάτρας απόψε στις 7:00 οι Αγανακτισμένοι της Αχαΐας. Το ραντεβού ανανεώθηκε μέσω του Facebook  όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μια «ζύμωση» ιδεών και ανταλλαγή απόψεων για την επόμενη μέρα των κινητοποιήσεων.
Επίσης διευκρινίζεται πως καμία ελληνική σημαία δεν απομακρύνθηκε από την πλατεία, αντιθέτως υπήρχε σημαία στο βανάκι χωρίς να ενοχλεί κανέναν. Εκείνο που έγινε ήταν η αποδοκιμασία των απόψεων ενός συγκεκριμένου ατόμου που πήρε το λόγο, γεγονός που χαρακτηρίζεται φυσιολογικό σε μια ανοικτή συζήτηση.
Αξίζει να συζητηθεί πως κατά την διάρκεια της συνέλευσης των συγκεντρωθέντων χθες ακούστηκαν πολλές απόψεις (ακόμα και η δημιουργία ιατρείου  ή κουζίνας για όσους διανυκτερεύουν στην πλατεία) όμως θεωρήθηκε πως δεν  μπορούν να υλοποιηθούν πρακτικά. Ωστόσο φάνηκε να υπάρχει συμφωνία για την ύπαρξη ζωντανής μουσικής από κάποιος συγκρότημα.
Η Πάτρα όμως δεν είναι η μόνη πόλη της χώρα όπου γι’ απόψε προγραμματίζεται συγκέντρωση. Τόσο στην Αθήνα όσο στην Θεσσαλονίκη και άλλες μικρότερες πόλεις το ραντεβού έχει ανανεωθεί για απόψε το απόγευμα.


www.thebest.gr

Ταρακουνάει την κυβέρνηση το κύμα των Αγανακτισμένων-Πανικός από Πάγκαλο, «άνοιγμα» από Πεταλωτή

Φοβούνται ότι δύσκολα θα μπορούν να επιμείνουν σε νέα σκληρά μέτρα



Μέχρι πριν μία εβδομάδα, ούτε που φαντάζονταν στην κυβέρνηση  ότι οι κοινωνικές εκδηλώσεις κατά της τρόικας και της πολιτικής  του μνημονίου, θα έπαιρναν τέτοιες  διαστάσεις, που να φέρνουν στην πλατεία Συντάγματος περισσότερους  από 100 χιλιάδες πολίτες, να διαδηλώνουν, παρότι «Αγανακτισμένοι», ειρηνικά.Το γεγονός ότι  με τη μεγάλη σε όγκο διαδήλωση της Κυριακής, συμπληρώνονται πέντε ημέρες συνεχών κινητοποιήσεων, με αυξητική τάση στη συμμετοχή, υποχρεώνει πλέον την κυβέρνηση να εξετάσει πιο σοβαρά και με ψυχραιμία το φαινόμενο.
Ο φόβος, μήπως ξεφύγει η κατάσταση και οι διαδηλώσεις λάβουν τη μορφή χιονοστιβάδας, είναι πια εμφανής και ο χειρισμός της κατάστασης στην ημερήσια ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου. Κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι με εκατοντάδες  χιλιάδες κόσμου στο δρόμο δύσκολα μπορεί μία κυβέρνηση να επιμείνει σε νέα σκληρά μέτρα, σε φοροκαταιγίδες και σε ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Προς τούτο ευελπιστούν ότι το θέμα θα το αντιμετωπίσει και η ίδια η τρόικα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που οφείλουν να αντιληφθούν το μέγεθος της λαϊκής δυσαρέσκειας και να δώσουν το χρόνο και τα μέσα στην Ελλάδα για να χειριστεί το οικονομικό της πρόβλημα.Σε κυβερνητικούς παράγοντες υπάρχει βέβαια και η κρυφή ελπίδα ότι γρήγορα το κίνημα των Αγανακτισμένων θα καπελωθεί από κόμματα της Aριστεράς ή άλλους φορείς και θα ξεφτίσει.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι Αγανακτισμένοι προκαλούν διχογνωμία στην κυβέρνηση και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Θ. Πάγκαλος και ο Γ. Πεταλωτής έκαναν διαφορετικές προσεγγίσεις στο φαινόμενο. Ο μεν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χλεύασε τους διαδηλωτές, ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος έδειξε κατανόηση.

www.thebest.gr

Καλάβρυτα:"Είστε ανεπιθύμητος"- Παρά τον ισχυρό αστυνομικό κλοιό κάτοικοι αντέδρασαν στην επίσκεψη Παπανδρέου

Οι απλοί πολίτες κατέφεραν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους προς τον πρωθυπουργό


Φωτ. από το kalavrita-news, από το πανό έξω από το νοσοκομείο Φωτ. από το kalavrita-news, από το πανό έξω από το νοσοκομείο

Παρά τα πρωτόγνωρα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί χθες στα Καλάβρυτα, κάτοικοι της περιοχής κατάφεραν να προσεγγίσουν τον Γιώργο Παπανδρέου και να του εκφράσουν τη δυσαρέσκειά του για την πολιτική που ακολουθεί. Αρκετοί, πάντως, ήταν αυτοί που είχαν συγκεντρωθεί για να χειροκροτήσουν τον πρωθυπουργό.
Στον πεζόδρομο των Καλαβρύτων, την ώρα που περπατούσε ο κ. Παπανδρέου περιστοιχιζόμενος από ισχυρή συνοδεία, ο Σταύρος Βιτάλης πρόεδρος του Πατριωτικού Μετώπου φώναξε προς τον πρωθυπουργό: «Είστε ανεπιθύμητος. Φύγετε από εδώ και δώστε ελπίδα στο λαό». Ο κ. Βιτάλης απομακρύνθηκε άμεσα από τους αστυνομικούς.
Στο λόφο του Καπή, αρκετοί ήταν οι Καλαβρυτινοί που προσέγγισαν τον Γ. Παπανδρέου, υπενθυμίζοντάς του το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων που ακόμη εκκρεμεί.Ορισμένοι πολίτες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού, φώναζαν συνθήματα όπως «μας πήρες τη σύνταξη» και «πούλησες την Ελλάδα».
Στο νοσοκομείο Καλαβρύτων, εργαζόμενοι και γιατροί, είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο του κτιρίου, όπου είχαν αναρτήσει πανό και μαύρες σημαίες ζητώντας να μην κλείσει. Στο πανό αναγραφόταν το σύνθημα: «Όχι στη νέα εκτέλεση των Καλαβρύτων».
Στην κεντρική πλατεία πραγματοποιήθηκε η ειρηνική συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων πολιτών».Αγρότες έκλεισαν τον δρόμο Πούντας - Καλαβρύτων από τις 12 έως τις 3μμ διεκδικώντας να επιτραπεί στις περιοχές Natura η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία, καθώς και να διαγραφούν τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί για το λόγο αυτό.


www.thebest.gr

Πως μια φιλική επίσκεψη μετατράπηκε σε απόπειρα βιασμού!

Το πρωτοφανές περιστατικό συνέβη στην Κω



Του άνοιξε το σπίτι του, τον καλοδέχτηκε κι εκείνος προσπάθησε να… βιάσει την γυναίκα του! Το πρωτοφανές περιστατικό συνέβη σε ένα χωριό της Κω με δράστη έναν Πακιστανό τον οποίο ο συμπατριώτης του σύζυγος του παρ’ ολίγον θύματος είχε καλέσει για φιλική επίσκεψη!
Φαίνεται, όμως, ότι ο καλεσμένος μαγεύτηκε από τα κάλλη της συζύγου του συμπατριώτη του και αγνόησε παντελώς τους στοιχειώδεις κανόνες της φιλοξενίας.
Έτσι, όταν ο ομοεθνής του χρειάστηκε να λείψει για λίγο και έφυγε από το σπίτι αφήνοντας τον μόνο με την γυναίκα του, πίστεψε ότι ήταν η κατάλληλη ευκαιρία να… δράσει!
Επιτέθηκε στην ανυποψίαστη σύζυγο του φίλου του και προσπάθησε να την βιάσει! Όμως, εκείνη αν και αιφνιδιάστηκε, κατάφερε να αντισταθεί αποτελεσματικά κι έτσι ο επίδοξος βιαστής αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τρέχοντας το σπίτι πριν
επιστρέψει ο σύζυγός της. Το ζευγάρι κατήγγειλε την απόπειρα βιασμού στο αστυνομικό τμήμα της Κω, που αναζητά τον Πακιστανό δράστη.


www.thebest.gr

Ετοιμάζουν πρωτοφανή ευρωπαϊκή παρέμβαση στην ελληνική οικονομία – Τι γράφουν οι Financial Times

Σχεδιάζεται η συμμετοχή στην είσπραξη φόρων, καθώς και στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων ως αντάλλαγμα στη χορήγηση νέων δανείων



Ακόμα και το ενδεχόμενο εμπλοκής των ξένων αρχών στη διαδικασία είσπραξης των φόρων και στις ιδιωτικοποιήσεις, ως αντάλλαγμα για τη χορήγηση νέας βοήθειας στην Ελλάδα, συζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Τη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκαλύπτουν οι Financial Times.
Αν πράγματι οι διαπραγματεύσεις ευοδωθούν, τότε θα έχουμε να κάνουμε με μια πρωτοφανή  παρέμβαση των ξένων στην ελληνική οικονομία. Στο πακέτο θα συμπεριλαμβάνονται επίσης κίνητρα για εθελοντική συμφωνία των ιδιωτών ομολογιούχων να παρατείνουν το χρόνο αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, καθώς και ένας νέος γύρος μέτρων λιτότητας.
Οι αξιωματούχοι ελπίζουν πως έως και το ήμισυ της νέας χρηματοδότησης ύψους 60 - 70 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα έως το τέλος του 2013 θα μπορούσε να προέλθει χωρίς νέο δανεισμό.
Στο πλαίσιο του εξεταζόμενου προγράμματος, μεγάλο μέρος αυτής της χρηματοδότησης θα μπορούσε να προέλθει από την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων και από τις τροποποιήσεις στους όρους αποπληρωμής ιδιωτών κατόχων ομολόγων.
Οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ θα χρειάζονταν να δανείσουν επιπλέον 30 - 35 δισ. ευρώ, πέραν του δανείου των 110 δισ. ευρώ, που έχουν ήδη υποσχεθεί στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της χώρας που συμφωνήθηκε πέρυσι.
Αξιωματούχοι, ωστόσο, προειδοποίησαν πως σχεδόν κάθε στοιχείο του νέου πακέτου μπορεί να αντιμετωπίσει την αντίθεση τουλάχιστον μιας εκ των κυβερνήσεων και των θεσμών, που εμπλέκονται στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις.
Οι FT σημειώνουν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που θα μπορούσε να θεωρηθεί πιστωτικό επεισόδιο - μια αλλαγή δηλαδή στους όρους, η οποία θα μπορούσε τεχνικά να χαρακτηριστεί χρεοκοπία.
Ωστόσο, ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος, που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε πως οι αντιρρήσεις της ΕΚΤ μπορούν να καμφθούν εάν ο επαναπρογραμματισμός του ελληνικού χρέους δομηθεί σωστά.


www.thebest.gr

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος


Aθήνα
Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 2011 ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να διευκολύνει την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.

Ειδικότερα, οι προθεσμίες υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2011 για όσους έχουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες ,συνταξιούχοι, εισοδήματα που προέκυψαν στο εξωτερικό κτλ., που υποβάλλονται είτε αυτοπροσώπως από τον υπόχρεο ή από πρόσωπο που έχει εξουσιοδοτηθεί από αυτόν είτε ταχυδρομείται επί αποδείξει, για τις οποίες η ημερομηνία υποβολής τους ξεκινά από την 3η Μαΐου και ολοκληρώνεται την 31η Μαΐου, ανάλογα με το ΑΦΜ τους, διαμορφώνεται ως εξής:

Με ΑΦΜ 1 μέχρι τις 17 Μαΐου 2011

Με ΑΦΜ 2 μέχρι τις 18 Μαΐου 2011

Με ΑΦΜ 3 μέχρι τις 19 Μαΐου 2011

Με ΑΦΜ 4 μέχρι τις 20 Μαΐου 2011

Με ΑΦΜ 5 μέχρι τις 23 Μαΐου 2011

Με ΑΦΜ 6 μέχρι τις 24 Μαΐου 2011

Με ΑΦΜ 7 μέχρι τις 25 Μαΐου 2011

Με ΑΦΜ 8 μέχρι τις 26 Μαΐου 2011

Με ΑΦΜ 9 μέχρι τις 27 Μαΐου 2011

Με ΑΦΜ 10 ή 20 ή 30 ή 40 ή 50 μέχρι τις 30 Μαΐου 2011 και

Με ΑΦΜ 60 ή 70 ή 80 ή 90 ή 00 μέχρι τις 31 Μαΐου 2011

Εφόσον οι δηλώσεις των παραπάνω υπόχρεων, υποβάλλονται από τους ίδιους με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, καθώς και οι δηλώσεις των υπόχρεων του ΚΦΕ (εισοδήματα από συμμετοχή σε εταιρίες, αντιπρόσωποι, πράκτορες ασφαλιστικών εταιριών, ασφαλειομεσίτες κ.τ.λ.), που υποχρεωτικά υποβάλλονται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, η προθεσμία υποβολής τους παρατείνεται  μέχρι και τις 15 Ιουνίου 2011, ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.

Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων του έτους 2011, που υποβάλλονται στη ΔΟΥ, ορίζεται στις ίδιες ημερομηνίες με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τους  παραπάνω υπόχρεους.

Με την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Δ. Κουσελά παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους που έληγε την 5η Μαΐου 2011, (ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν τηρούν βιβλία ή ανεξάρτητα της κατηγορίας τήρησης βιβλίων του Κ.Β.Σ., όσοι απόκτησαν εισοδήματα από συμμετοχή σε Ε.Π.Ε., κ.τ.λ.), που υποχρεωτικά υποβάλλονται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου ανεξαρτήτως Α.Φ.Μ., παρατείνεται ως και τις 20 Μαΐου  2011.

Ακόμη, παρατάθηκε ως και τις 20 Μαΐου  2011 η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους που έληγε την 5η Μαΐου 2011, (εισοδήματα από ακίνητα, από κινητές αξίες, γεωργικό εισόδημα, εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης κ.τ.λ.), ανεξάρτητα αν η υποβολή τους θα γίνει με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου ή χειρόγραφα μέσω Δ.Ο.Υ και ανεξαρτήτως Α.Φ.Μ..


www.in.gr

Την ΚΟ της ΝΔ ενημερώνει ο Αντ.Σαμαράς, προβληματισμός για ενδεχόμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό


Ο Αντώνης Σαμαράς
Ο Αντώνης Σαμαράς   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Την ΚΟ της ΝΔ συγκαλεί το μεσημέρι (12:30) της Δευτέρας ο Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να ενημερώσει τους βουλευτές για όλες τις τελευταίες εξελίξεις και να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν συναινεί με τα οικονομικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, προβληματισμός επικρατεί στο επιτελείο της ΝΔ για τη στάση που πρέπει να κρατήσει ο Αντώνης Σαμαράς στο ενδεχόμενο μίας νέας πρόσκλησης για κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, σε μία ύστατη προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά ανέφεραν ότι το ζήτημα θα απασχολήσει την κομματική ηγεσία από τη στιγμή που θα υπάρξει σχετική πρόσκληση και πρόσθεταν ότι δεν έχουν ενδείξεις ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει νέα συνάντηση.

Άφηναν, ωστόσο, να εννοηθεί ότι είναι ανοικτό και το ενδεχόµενο η ΝΔ να απαντήσει αρνητικά σε µια νέα πρόσκληση, από τη στιγµή που δεν θα συνοδεύεται από νεότερα στοιχεία και δεν θα λαµβάνει υπόψη τις προτάσεις του κόµµατος για επανασχεδιασµό της φορολογικής πολιτικής – που περνά µέσα από την αναδιαπραγµάτευση του Μνηµονίου.

Οι ίδιες πηγές επιµένουν ότι αποτελεί «κόκκινη γραµµή» για τη ΝΔ η µείωση των φορολογικών συντελεστών και στη θέση αυτή θα επικεντρωθεί η σηµερινή οµιλία του κ. Σαµαρά στην Κοινοβουλευτική Οµάδα.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ θα αποδώσει στην κυβέρνηση την ευθύνη για το αδιέξοδο που καταγράφηκε στη συνάντηση υπό τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας, µε βασικό επιχείρηµα ότι ο κ. Παπανδρέου ήταν εκείνος που αρνήθηκε την πρόταση για συναίνεση µε στόχο την αναδιαπραγµάτευση του Μνηµονίου.

Θα επαναλάβει τη θέση του περί «λάθους συνταγής», ενώ θα καλέσει τους γαλάζιους βουλευτές να βρίσκονται σε εγρήγορση. Με αυτόν τον στόχο, εξάλλου, ο κ. Σαµαράς εγκαινιάζει αύριο, Τρίτη, από την Κρήτη έναν νέο κύκλο περιοδειών.

Κοµµατικοί παράγοντες εκτιµούν ότι η έκτακτη σύγκληση της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Οµάδας έχει στόχο να προλάβει και τυχόν δηµόσιες αντιδράσεις βουλευτών απέναντι στη σκληρή γραµµή που ακολουθεί το κόµµα.

Το µήνυµα που θα περάσει στους βουλευτές είναι ότι «η ΝΔ δικαιώνεται για την αντίθεση στο Μνηµόνιο», αλλά – όπως αναγνωρίζουν υψηλόβαθµα κοµµατικά στελέχη – ο αριθµός των βουλευτών που έχουν έντονες επιφυλάξεις για την τακτική του κόµµατος δεν είναι αµελητέος - ωστόσο στην παρούσα φάση αποφεύγουν να διαφοροποιηθούν δηµόσια.

Στο γαλάζιο παρασκήνιο, µάλιστα, αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια για αποσκίρτηση βουλευτών, στον απόηχο της αποχώρησης από τη Ν.Δ. του δηµάρχου Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη, ο οποίος εντάχθηκε στη Δηµοκρατική Συµµαχία.

Εκτός από την προσπάθεια του κ. Σαµαρά να αµβλύνει τις εντυπώσεις για το «ναυάγιο» στο Προεδρικό Μέγαρο, από την Κυριακή η ΝΔ έχει περάσει στην αντεπίθεση και για να αντικρούσει κατηγορίες ότι επεξεργάζεται σενάρια εξόδου από την κρίση που συµπεριλαµβάνουν και την επιστροφή στη δραχµή.

Το κλίµα αυτό, που τροφοδοτήθηκε από δηµοσιεύµατα, ήρθε να ενισχύσει η επίθεση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία σχεδόν ανοικτά κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «φιλοδοξεί να γίνει πρωθυπουργός της δραχµής». Στην οξύτατη αντίδρασή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης έκανε λόγο για «συκοφαντία που δεν θα ανεχθεί» η αξιωµατική αντιπολίτευση.




www.in.gr

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Αγανακτισμένοι στις πλατείες όλης της Ευρώπης- Τώρα: 15.000 στο Σύνταγμα

Μεγάλη προσέλευση και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας-ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗ,ΕΡΩΣΗ

www.thebest.gr:

ΩΡΑ 19:18: Περισσότεροι από 15.000 οι Αγανακτισμένοι στην πλατεία Συντάγματος, έχουν αποκλείσει όλους τους γύρω από την πλατεία, δρόμους.
Δείτε εδώ από το protothema.gr. live τη συγκέντρωση της Αθήνας.
ΩΡΑ 17:00: Στήθηκαν ήδη τα πρωτα αντίσκοινα στην πλατεία Γεωργίου απο αγακτισμένους πολίτες που έδωσαν το παρόν τος προηγούμενες ημέρες στις διαδηλώσεις και αναμένουν το πανευρωπαϊκό ραντεβού που έχουν δώσει οι ευρωπαίοι πολίτες γι απόψε. Έλληνες και Ισπανοί πολίτες διοργάνωσαν την αποψινή εκδήλωση μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο και έτυχαν της άμεσης αποδοχής απο χιλιάδες ευρωπαίους που απόψε θα συγκεντρωθούν σε όλες τις πλατείες των ευρωπαικών χωρών.
Από την Piazza Duomo στο Μιλάνο, την Champs-Élysées στο Παρίσι, την πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, μέχρι την Országház στη Βουδαπέστη, και την Πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα η σημερινή ημέρα έχει χαρακτηριστεί και επισήμως ως η «πανευρωπαϊκή ημέρα συγκεντρώσεων» των Ευρωπαίων πολιτών που επιθυμούν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα αυστηρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Το ραντεβού των Ευρωπαίων έχει καθοριστεί για τις 6 το απόγευμα στις κεντρικές πλατείες όλων των Ευρωπαϊκών πόλεων
Μέσα από το Facebook και άλλες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι ετοιμάζονται να εκφράσουν ειρηνικά την αντίθεσή τους στα υπέρ – φιλελεύθερα οικονομικά μέτρα που υιοθετούν σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης. Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα συγκεντρωθούν στις μεγαλύτερες πλατείες της Ένωσής μας, για να διεκδικήσουν πράγματα που εθεωρούντο αυτονόητα λίγα χρόνια πριν.
Από τις πλατείες της Γαλλίας που οι συγκεντρωμένοι εγκαθιστούν μικροφωνικές με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, μέχρι τους πρώτους διδάξαντες Ισπανούς, οι νέοι, οι άνεργοι και οι αγανακτισμένοι της Ευρώπης έχουν συγκεντρωθεί διαδικτυακά για να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν κεκτημένες κοινωνικές παροχές.
Περισσότεροι από 170.000 Ευρωπαίοι πολίτες έχουν εκφράσει ήδη την πρόθεσή τους να παραβρεθούν στις συγκεντρώσεις της 29ης Μαΐου, ενάντια στα «εκβιαστικά διλλήματα», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίες ονομάζουν «Φιλελευθερισμό, την εξόντωση των εργαζόμενων».