Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Λιβύη, προχωρούν στα δυτικά οι αντικαθεστωτικοί

Τρίπολη
Εντείνονται τα πλήγματα στις θέσεις των δυνάμεων του Καντάφι από τις συμμαχικές δυνάμεις, διευκολύνοντας τους αντικαθεστωτικούς στην πορεία τους προς τα δυτικά της χώρας.

Οι επιθέσεις του Καντάφι στη Μιζουράτα, δεύτερο σημαντικότερο προπύργιο των αντικαθεστωτικών μετά τη Βεγγάζη, σταμάτησαν όταν εμφανίστηκαν τα συμμαχικά αεροπλάνα, «νικηφόρο πορεία προς την Τρίπολη» προαναγγέλλουν οι αντικαθεστωτικοί.

Τα αεροπορικά πλήγματα της Δύσης εναντίον των δυνάμεων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη συνεχίστηκαν με καταιγιστικό ρυθμό μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής, με 160 αποστολές, έναντι 153 μια ημέρα νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Την ίδια στιγμή, μαίνεται και ο παράλληλος «πόλεμος εντυπώσεων» για τους νεκρούς των τελευταίων ημερών: Η πλευρά του Καντάφι αναφέρει ότι από τις επιχειρήσεις των δυτικών δυνάμεων έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 100 άμαχοι, ενώ το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει πως ο Καντάφι παρουσιάζει τους νεκρούς από τις επιθέσεις του ως θύματα των συμμαχικών επιχειρήσεων.

Το βράδυ, οι γαλλικές δυνάμεις είχαν καταστρέψει επτά αεροσκάφη των λιβυκών δυνάμεων -πέντε μαχητικά και δύο ελικόπτερα- που ήταν καθηλωμένα στην αεροπορική βάση της Μιζουράτα.

Η δε πόλη της Μιζουράτα, υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, είχε δεχθεί σφοδρή επίθεση από τις χερσαίες δυνάμεις του Καντάφι, οι οποίες όμως, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, σταμάτησαν όταν τα εμφανίστηκαν τα συμμαχικά αεροσκάφη.

Παράλληλα, πηγές εντός των αντικαθεστωτικών που δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν, αναφέρουν ότι στον έλεγχό τους βρέθηκε και η Μπρέγκα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. το καθεστώς της Λιβύης ανέφερε πως έχει επίσης χάσει τον έλεγχο της κοντινής Ατζαμπίγια.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Βεγγάζη, ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών εμφανίστηκε ενθουσιώδης διαπιστώνοντας «ένα άνεμο αλλαγής που δεν μπορεί πια να συγκρατηθεί».

«Σύντομα θα βρεθούμε σε μία τέτοια συνέντευξη Τύπου στην Τρίπολη, την απελευθερωμένη πρωτεύουσα της ελεύθερης Λιβύης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, τα δύο τρίτα των αποστολών --οι 96-- συμπεριέλαβαν αεροπορικά πλήγματα και οι υπόλοιπες αφορούσαν την επιβολή της απαγόρευσης πτήσεων. Συνολικά, από την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν πραγματοποιηθεί 1.257 πτήσεις.

Η επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θα ανατεθεί τις επόμενες ημέρες στο NATO, ενώ την προστασία των αμάχων, που περιλαμβάνει πλήγματα στις δυνάμεις του Καντάφι, διαχειρίζονται οι δυνάμεις της συμμαχίας.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν φέρει σε πέρας τις περισσότερες αποστολές, 787, έναντι 470 των υπολοίπων χωρών που συμμετέχουν ως αυτή τη στιγμή, δηλ. της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Καναδά, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Βελγίου, της Δανίας και του Κατάρ.

Το βράδυ του Σαββάτου, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Καντάφι δήλωσε ότι σημειώθηκαν «εντατικές» επιδρομές εναντίον των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στο συνταγματάρχη στην έκταση των 400 χιλιομέτρων που χωρίζουν την Ατζεμπίγια και τη Σύρτη.

«Απόψε το βράδυ τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον της χώρας μας συνεχίζονται με μεγάλη σφοδρότητα. Χάσαμε πολλές ζωές, στρατιωτών και αμάχων» είπε ο εκπρόσωπος.

Η πλευρά του Καντάφι αναφέρει ότι από τις συμμαχικές επιχειρήσεις έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 100 άμαχοι.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει πως ο Καντάφι παρουσιάζει τους νεκρούς από τις επιθέσεις του ως θύματα των συμμαχικών επιχειρήσεων.


www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου