Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου επικεντρώνεται τώρα το Μαξίμου



Στοχευμένες παρεμβάσεις φέρεται να σχεδιάζει ο πρωθυπουργός
Αθήνα
Μετά τη Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών, ο πρωθυπουργός ρίχνει τώρα το βάρος υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο του Μνημονίου. Πληροφορίες θέλουν, επίσης, τον Γ.Παπανδρέου να σχεδιάζει στοχευμένες παρεμβάσεις στη σύνθεση και λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου και, στο πλαίσιο αυτό, να μελετά την επιλογή στελεχών για «ειδικές» αποστολές...

Όπως αναφέρουν τα Νέα, συνεργάτες του πρωθυπουργού αφήνουν να διαρρεύσει ότι ο Γ. Παπανδρέου, «µε λυµένα τα χέρια µετά τις αποφάσεις των δύο Συνόδων», θα ασχοληθεί µε τα εσωτερικά θέµατα και θα ρίξει το βάρος στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

Κατά τις ίδιες πηγές, στο επόμενο τρίμηνο θα κριθούν πολλά και κυρίως η προσπάθεια σταθεροποίησης. Η κυβέρνηση αναµένει τον νέο έλεγχο της τρόικας στις 15 Απριλίου και στο πλαίσιο αυτό θα επιχειρηθεί να παρουσιαστεί συγκεκριµένο πλάνο για τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς και διορθωτικές κινήσεις εκεί όπου διαπιστώνονται προβλήματα, δηλαδή στη δραµατική µείωση των εσόδων, τις καθυστερήσεις που σηµειώνονται στις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και στην άρνηση ορισµένων υπουργών να προβούν σε περαιτέρω περικοπές δαπανών.

Τις επόµενες ηµέρες, πρόκειται να υπάρξει σύγκληση ορισµένων κυβερνητικών οργάνων και του λεγόµενου ∆ιαθεσµικου Οργάνου προκειµένου να καταρτιστεί ένας «οδικός χάρτης» για την πορεία της κυβέρνησης, δεδοµένου ότι αυτό το τρίµηνο, έως τα τέλη Ιουνίου δηλαδή, θα κριθούν πολλά για την πορεία της κυβέρνησης αλλά και των πολιτικών εξελίξεων. Θέµα που έχει αυτό τον χαρακτήρα είναι η ψήφιση του µεσοπρόθεσµου Προγράµµατος ∆ηµοσιονοµικής Σταθερότητας 2012-2015, το οποίο πρέπει να αποδώσει περί τα 15 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση υπολογίζει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή µετά το Πάσχα, περί τα µέσα Μαΐου.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το Έθνος, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει στοχευμένες παρεμβάσεις στη σύνθεση και λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου. Πληροφορίες εμφανίζουν τον πρωθυπουργό να μην θέλει να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό, αλλά να συζητά για «ενέσεις» για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.

Οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στην ανάγκη επιλογής στελεχών για τρεις ειδικές αποστολές:
  • Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τα έσοδα, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο όνομα του Γ. Φλωρίδη.
  • Αναπληρωτή υπουργό Αποκρατικοποιήσεων με αιχμή την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, θέση για την οποία θεωρείται φαβορί η Ε. Παναρίτη.
  • Αναπληρωτή υπουργό Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπου το απόλυτο πλεονέκτημα διαθέτει ο Π. Τζωρτζάκης.
Σκέψεις υπάρχουν και, ίσως, για νέο συντονιστικό, είτε με τη μορφή κυβερνητικής επιτροπής είτε με τη μορφή μιας νέας ισχυρής διυπουργικής επιτροπής.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε πως «προϋπόθεση για τη νέα νομιμοποίηση της κυβέρνησης δεν είναι οι εκλογές, αλλά να είμαστε αποτελεσματικοί στην εφαρμογή του σχεδίου και να έχουμε πει την αλήθεια για την κατάσταση της χώρας».

Με απόλυτη αλήθεια στο τραπέζι θα έχουμε τους πολίτες κοντά μας, τόνισε ο υπουργός. 

Ο κ. Λοβέρδος πρόσθεσε πως εάν υπάρχει πρόθεση να γίνει ανασχηματισμός, πρέπει να γίνει τώρα, γιατί ο χρόνος είναι πολύτιμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου