Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

«Οι ήρωες της Φουκουσίμα»

Στα μάτια του κόσμου είναι οι «ήρωες της Φουκουσίμα» που μάχονται με αυταπάρνηση προκειμένου να αποτρέψουν μια πυρηνική καταστροφή η οποία θα επηρεάσει όχι μόνο τη χώρα τους αλλά και πάρα πολλές χώρες του πλανήτη. Ωστόσο, τα μέλη των ειδικών συνεργείων που εργάζονται νύχτα-μέρα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου δεν έρχονται αντιμέτωπα μόνο με τη ραδιενέργεια αλλά και με τις αυστηρές συνθήκες διαβίωσης.

Καθημερινά πρέπει να ακολουθούν ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα που καθορίζει μέχρι και τον τρόπο που θα ξαπλώσουν προκειμένου να ξεκουραστούν και να κοιμηθούν. Συνολικά στους χώρους του εργοστασίου της Φουκουσίμα επιχειρούν 400 άτομα τα οποία χρησιμοποιούν ως έδρα ένα κτίριο που βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τον αντιδραστήρα Νο1.

(Με κύκλο το κτίριο όπου διαμένουν τα μέλη των συνεργείων)



O επιθεωρητής Ασφαλείας, Kazuma Yokota, παρέμεινε πέντε ημέρες την προηγούμενη εβδομάδα στο εργοστάσιο και μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο CNN για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι 400 εργαζόμενοι καθώς και για την αυταπάρνηση που δείχνουν κατά τη διάρκεια των επισκευών.
«Οι εργαζόμενοι κοιμούνται  οπουδήποτε υπάρχει ελεύθερος χώρος από αίθουσες συνεδριάσεων και διαδρόμους μέχρι σκαλοπάτια, χωρίς μαξιλάρια, έχοντας μόνο μια κουβέρτα,  και ένα κομμάτι γυαλιού προκειμένου να κρατούν μακριά τη ραδιενέργεια όσο είναι δυνατό», αναφέρει.

«Μπορούν να φάνε μόνο δύο φορές την ημέρα, ένα προσεκτικά υπολογισμένο πρωϊνό με 30 κράκερ και χυμούς λαχανικών και ένα μεσημεριανό που συνήθως είναι κρέας σε κονσέρβα. Όσον αφορά στον καθαρισμό του σώματος, χρησιμοποιούν υγρά μαντηλάκια καθώς το νερό είναι ελάχιστο», προσθέτει.

Δείτε το video...


Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της, ο Kazuma Yokota σημείωσε ότι οι εργάτες αν και έδειχναν κουρασμένοι, προσπαθούσαν συνεχώς να επιδιορθώσουν τα ηλεκτρικά κυκλώματα, να επισκευάσουν τα μηχανήματα και να αντλήσουν τα λιμνάζοντα ραδιενεργά ύδατα από τους χώρους των αντιδραστήρων.
«Εργάζονται με εκπληκτική αυταπάρνηση και αφοσίωση παρόλο που αρκετοί από αυτούς έχουν να αντιμετωπίσουν και το προσωπικό τους δράμα, καθώς δε γνωρίζουν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων. “Οι γονείς μου παρασύρθηκαν από το τσουνάμι και ακόμα δε ξέρω τι έχουν απογίνει”, είχε γράψει ένας εργάτης σε ηλεκτρονικό του μήνυμα. “Η λιποψυχία και το κλάμα είναι ανώφελα”, έγραφε ένα άλλο. “Αν πούμε ότι βρισκόμαστε στην κόλαση, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κολυμπήσουμε προς τον Παράδεισο” ήταν το περιεχόμενο ενός ακόμη μηνύματος», υπογραμμίζει ο Yokota.


Ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Yukio Edano, είχε δηλώσει σε χθεσινή επίσημη συνέντευξη τύπου ότι οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργαζομένων είναι εξαιρετικά δύσκολες.
«Στους χώρους του πυρηνικού εργοστασίου, τα μέλη των ειδικών συνεργείων εργάζονται κάτω από δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες και πραγματικά αισθάνονται μεγάλο σεβασμό προς το πρόσωπό τους. Παραμένουν για τρεις ημέρες στο εργοστάσιο και φεύγουν για μία. Ξεκινούν από τις 08:00 και εργάζονται συνεχόμενα για 12 ώρες», είχε πει.


www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου