Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Αγρίνιο: Γέμισε πλαστά χαρτονομίσματα η πόλη

Προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι πολίτες


Αγρίνιο: Γέμισε πλαστά χαρτονομίσματα η πόλη Προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι πολίτες

Υπόθεση πλαστών  χαρτονομισμάτων  ερευνάται από την Ασφάλεια Αγρινίου. Χθες σε τράπεζες της πόλης εντοπίστηκαν πλαστά χαρτονομίσματα των 50 και 20 ευρώ και πλέον οι αστυνομικές αρχές ερευνούν τις παραμέτρους της υπόθεσης. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες:
Προσοχή πλέον θα πρέπει να δείχνει και το κοινό στις συναλλαγές του με χαρτονομίσματα.  Τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα ασφαλείας των γνήσιων χαρτονομισμάτων είναι τα εξής:
Οι ανάγλυφες εκτυπώσεις: σε όλα τα χαρτονομίσματα υπάρχουν ανάγλυφες εκτυπώσεις αισθητές με την αφή (ψηλάφισμα). Αυτές είναι τα γράμματα ΕΚΤ, ΒCΕ, ΕCΒ, ΕΖΒ, ΕΚΡ (τα αρχικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), οι αριθμοί που δείχνουν την ονομαστική τους αξία και τα σχέδια που απεικονίζουν παράθυρα και πύλες.
Το ημιτελές σχεδίασμα: στην επάνω αριστερή γωνία της πρόσθιας όψης των χαρτονομισμάτων υπάρχει ημιτελές σχεδίασμα. Όταν το χαρτονόμισμα παρατηρείται στο φως το ημιτελές σχεδίασμα συμπληρώνεται με το αντίστοιχο της πίσω όψης. Τα δύο ημιτελή σχεδιάσματα συνδυάζονται μεταξύ τους και σχηματίζουν έναν πλήρη αριθμό που αντιστοιχεί στην αξία του χαρτονομίσματος.
-Η ταινία ασφαλείας: Όλα τα χαρτονομίσματα διαθέτουν ταινία ασφαλείας ενσωματωμένη στο χαρτί κατά την τύπωση του.
Όταν το χαρτονόμισμα παρατηρείται στο φως είναι ορατή ως σκούρα γραμμή σε όλο το πλάτος του τραπεζογραμματίου. Με προσεκτική παρατήρηση της γραμμής στο φως είναι ορατή η λέξη ΕURO με τον αριθμό που αντιστοιχεί στην αξία του χαρτονομίσματος.
-Το υδατογράφημα: Παρατηρώντας το χαρτονόμισμα στο φως διακρίνεται στις δύο του όψεις το υδατογράφημα που απεικονίζει το βασικό αρχιτεκτονικό σχέδιο του χαρτονομίσματος με τον αριθμό που αντιστοιχεί στην αξία του χαρτονομίσματος.
-Το ολόγραμμα: Όλα τα χαρτονομίσματα περιέχουν μεταλλικό ολόγραμμα το οποίο διαφέρει από τις μικρότερες στις μεγαλύτερες αξίες.
Επίσης, για χαρτονομίσματα 5 – 10 – 20 €: στη δεξιά πλευρά της πρόσθιας όψης υπάρχει ένα ολόγραμμα πάνω σε λωρίδα ελάσματος, ενώ για χαρτονομίσματα 50 – 100 – 200 – 500 στη δεξιά πλευρά της πρόσθιας όψης υπάρχει ένα ολόγραμμα πάνω σε τμήμα ελάσματος. Παρατηρώντας το χαρτονόμισμα στο φως από διαφορετική γωνία στο ολόγραμμα διακρίνεται σε έντονο χρώμα το σύμβολο του € και ο αριθμός που αντιστοιχεί στην αξία του χαρτονομίσματος.
-Ιριδίζουσα λωρίδα και μελάνη μεταβλητού χρώματος.: στα χαρτονομίσματα των 5-10-20 € Στην πίσω όψη εμφανίζεται μία ιριδίζουσα λωρίδα η οποία σε έντονο φως ιριδίζει (λάμπει) οπότε γίνονται ορατά το σύμβολο του € και ο αριθμός που αντιστοιχεί στην αξία του χαρτονομίσματος – Στα χαρτονομίσματα των 50 – 100 – 200 – 500 €: Στην πίσω όψη ο αριθμός της ονομαστικής αξίας είναι τυπωμένος με μελάνη μεταβλητού χρωματισμού η οποία φαίνεται μωβ όταν παρατηρείται το χαρτονόμισμα μετωπικά και αλλάζει σε λαδί ή ακόμη και σε καφέ όταν παρατηρείται υπό γωνία.
-Ιδιότητες που ανιχνεύονται σε υπεριώδες Φως: Στο υπεριώδες φως το χαρτί δεν είναι φθορίζον.Στην πρόσθια όψη του χαρτονομίσματος η σημαία της Ε.Ε. και η υπογραφή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλάζουν χρώμα, από μπλε σε φθορίζον πράσινο ενώ το χρώμα των αστεριών της σημαίας από κίτρινο γίνεται φθορίζον πορτοκαλί. Στην πίσω όψη ο χάρτης της Ευρώπης, η γέφυρα και η ονομαστική αξία έχουν φθορίζον χρώμα.

www.thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου