Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ 6-7-2011‏

Μικρό το χρονικό διάστημα που έχει διανύσει έως τώρα η Δημοτική Αρχή και σχεδόν στο σύνολό τους τα μέλη του Σώματος, και δη της αντιπολίτευσης, συμφώνησαν πως είναι νωρίς να ασκηθεί κριτική για τους πρώτους έξι μήνες της θητείας της. Ωστόσο, συμφώνησαν σε κάτι ακόμη: ότι μπορούν τουλάχιστον να εξαχθούν κάποια πρώτα συμπεράσματα και να γίνουν σημαντικές διαπιστώσεις γύρω από το «στίγμα» που έχει αφήσει η παρούσα Αρχή την περίοδο αυτή, αλλά και γύρω από το «στίγμα» που διαφαίνεται πως επιδιώκει να αφήσει το επόμενο διάστημα.

«Πλήρη συγκεντρωτισμό», «κρυψίνοια», αλλά και απουσία ουσιαστικά του στόχου στον οποίο θέλει να οδηγήσει τη Ναυπακτία η παράταξη Μπουλέ, εντόπισε η αντιπολίτευση.

«Σκληρή δουλειά» και «ειλικρίνεια στον τρόπο αντιμετώπισης του πολίτη και της παραγωγής έργου για το οποίο δεσμεύτηκε και προεκλογικά» κατέγραψε η παράταξη Μπουλέ.

Λέξεις και εκφράσεις όπως «αξιοκρατία», «διαφάνεια», «κατάργηση πελατειακών σχέσεων», «εμμονή στη διοίκηση με αρχές» ακούστηκαν αρκετά από το Δήμαρχο Ναυπακτίας, Γιάννη Μπουλέ, που στην αρχή της τοποθέτησής του προέβη σε μία σύντομη περιγραφή των όσων παρέλαβε η Δημοτική Αρχή από τους έξι καποδιστριακούς Δήμους.

Χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερο» το πρώτο εξάμηνο κάνοντας λόγο για εμπόδια στην ανάπτυξη του έργου του Δήμου, από τη στιγμή που «ο χρόνος ήταν αφιερωμένος στο στήσιμο και την οργάνωση των Υπηρεσιών», αλλά και από τη στιγμή που συντρέχουν ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες στην παρούσα φάση.

Μίλησε για το χρέος με έμφαση σε αυτό που κληρονόμησε η Δημοτική Αρχή από τον πρώην Δήμο Ναυπάκτου και στο οποίο προσέθεσε τα χρέη της Αναπτυξιακής, του Πνευματικού Κέντρου, της Δημοτικής Επιτροπής Άθλησης και Νεολαίας, αλλά και των απαιτήσεων από Δικαστικές υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Πιο συγκεκριμένα τώρα, στο θέμα της ΑΝ.ΝΑ επανέλαβε πως πέραν του χρέους της «δεν είχε τη δυνατότητα ως Εταιρία να εισπράξει και να πληρώσει οφειλές, καθώς στερούταν φορολογικής ενημερότητας» επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να αντικρούσει τις ευθύνες που καταλόγισε στη Δημοτική Αρχή και το θέμα των χειρισμών η αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε για επιδίωξη παραποίησης των γεγονότων με μοναδικό στόχο την άσκηση κριτικής.

«Δεν είναι πολιτικά έντιμο να παραποιείτε τα γεγονότα» δήλωσε, για να σημειώσει στη συνέχεια πως τα χρέη της Εταιρίας έχουν μετακυλήσει πλέον στους Δήμους και όσοι έχουν νόμιμες απαιτήσεις μπορούν να δικαιωθούν μέσω αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Όσον αφορά στη ΔΕΥΑΝ, αποφεύγοντας να σχολιάσει τα πρόσφατα γεγονότα των όσων διαδραματίστηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης, αρκέστηκε στο να τονίσει το σοβαρό της ρόλο, αλλά και τα νέα δεδομένα στα οποία καλούνται να ανταποκριθούν οι 22 εργαζόμενοί της, μη παραλείποντας να αναφερθεί βέβαια στο χρέος και τις ετήσιες λειτουργικές ζημιές της.

Στο μείζον ζήτημα της επέκτασης του αποχετευτικού δικτύου εκθείασε τη λύση που δόθηκε από τη Δημοτική Αρχή και που είχε ως αποτέλεσμα τη μη απένταξη του εν λόγω έργου, κατηγορώντας και πάλι για «μικροψυχία» την αντιπολίτευση που όπως είπε «μειώνει την αξία της όλης προσπάθειας». Το λόγο έλαβε και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ, Κώστας Σταυρόπουλος που ανέλυσε το ιστορικό του τελευταίου 6μήνου, και των όσων έλαβαν χώρα κατά τη διάρκειά του, ανατρέχοντας ταυτόχρονα σε αποφάσεις που είχαν ήδη ληφθεί από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Δ. Ναυπάκτου και το Δ.Σ. της Επιχείρησης συγκεκριμένα στις 28 Ιουλίου 2010 με τις πράξεις 31 και 49 του 2010 που αφορούν σε πληρωμές που προβλέπεται να γίνουν από τα έσοδα των νέων συνδέσεων με το δίκτυο για τις οποίες μάλιστα έχει υπογραφεί και συμφωνητικό από τις 16 Σεπτεμβρίου 2010. «Θα πρέπει να αποκατασταθεί η αλήθεια», σύμφωνα με τον κ. Σταυρόπουλο, «μιας και δεν αποφασίστηκε κάτι άλλο πέραν των ήδη συμφωνημένων».

Ως προς τους ειδικούς Συνεργάτες ο Γιάννης Μπουλές, έκανε λόγο για επιλογές που επέβαλαν οι ανάγκες του Δήμου. Όσο για τη μη εκλογή Συμπαραστάτη ζήτησε να αναζητηθούν ευθύνες στην πλευρά της αντιπολίτευσης, λέγοντας πως η Συμπολίτευση από τη μεριά της «κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια» για τη λειτουργία του προβλεπόμενου, από τον Καλλικράτη, θεσμού.

Εν συνεχεία, ανέλυσε βασικούς τομείς όπως η κοινωνική πολιτική. Αναφέρθηκε στην κατάργηση των 13 φορέων που είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά πρόσθετων αρμοδιοτήτων στο Δήμο, χωρίς ωστόσο να υφίστανται οι απαιτούμενες αντίστοιχες υποδομές, ενώ σχολίασε πως η Ναυπακτία ήταν από τους πρώτους Δήμους που κατάβαλε τα επιδόματα. Αναφορικά με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις τώρα, αφού προχώρησε στην απαρίθμησή τους, έκανε σύγκριση του συνολικού τους, έως σήμερα, κόστους, με αυτό των εκδηλώσεων που λάμβαναν χώρα κατά τη Μεγάλη Παρασκευή στον πρώην Δήμο Ναυπάκτου.

Ως βασικές προτεραιότητες του Δήμου τέλος, χαρακτήρισε τόσο τα θέματα του Οικιστικού και της επέκτασης του Σχεδίου Πόλεως, όσο και αυτά του ΤΕΙ, του Ξενία, του ΕΠΑΛ, αλλά και της Πλαζ, για τα οποία δήλωσε πως έχει αναπτυχθεί έντονη δραστηριότητα.


Στα συνήθη μονοπάτια κινήθηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θανάσης Παπαθανάσης, και αυτό γιατί ακόμη μία φορά επέλεξε να κάνει λόγο για το «μύθο», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, του χρέους.
«Το χρέος αποτελεί το 64% των εσόδων και σε 6 με 7 μήνες εάν δε γινόταν κανένα έργο θα μπορούσε να έχει αποπληρωθεί» σημείωσε, κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή για την έλλειψη Τεχνικού Προγράμματος και δηλώνοντας πως συγκεκριμένα ο Δήμαρχος αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν για όλους τους συναδέλφους του.

Δεν παρέλειψε στη συνέχεια να μιλήσει για φίμωση του Σώματος, αλλά και για «τα όσα ισχυρίζεται ο Γιάννης Μπουλές περί αξιοκρατίας και λοιπά, ισχυρισμοί» που κατά τον ίδιο, «καταπέφτουν ένας-ένας στο κενό ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων ενεργειών».

Μεταξύ πολλών ανέφερε τους Εργοταξιακούς Χώρους του Αντιρρίου, για τους οποίους όπως είπε «η Δημοτική Αρχή έφερε ως θέμα προς συζήτηση στο Σώμα ζητώντας ψήφισμα χωρίς την ύπαρξη εισήγησης», για να συνεχίσει λέγοντας πως «κορόιδεψε τους κατοίκους της περιοχής σχετικά με τις θέσεις εργασίας και όχι μόνο».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της Πλατείας Παπαχαραλάμπους, σχολίασε πως σε αυτή την περίπτωση υπήρξε μία καταφανέστατη απαξίωση του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου.

Λόγο για αλαζονεία και απαξίωση τόσο των εργαζομένων όσο και των Δημοτικών Συμβούλων έκανε και ο Θωμάς Κοτρωνιάς που εντόπισε πολλαπλά προβλήματα στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, μιας και χαρακτήρισε ως «παραποιημένο» τον κανονισμό. Ο Δημοτικός Σύμβουλος μίλησε ακόμη και για «απαξίωση του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη».


«Δεν μπορούμε να ασκήσουμε κριτική για τόσο μικρό διάστημα, καταφέρατε όμως να καταρρίψετε το μύθο του τεχνοκράτη Δημάρχου και Καθηγητή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Αυτά δήλωσε ο Ανδρέας Κοτσανάς διερωτώμενος που χάθηκε ο ποιοτικός σχεδιασμός, οι αναπτυξιακές δράσεις, αλλά και το μοντέλο καθημερινότητας για το οποίο είχε κάνει λόγο ο Γιάννης Μπουλές όταν ήδη από το 2007 είχε συλλάβει την ιδέα της δημιουργίας του ενιαίου Δήμου της Ναυπακτίας.

Σχολιάζοντας σειρά γεγονότων τώρα, όπως «την εν κρυπτώ απόφαση αποζημίωσης των 970.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για την Πλατεία Παπαχαραλάμπους», τον «ξαφνικό θάνατο της ΑΝ.ΝΑ», τη «μη κατάθεση πρότασης για τις προτεραιότητες αποπληρωμής του χρέους», «την παλινωδία στο κλείσιμο των παραλιών», τη «μη θέση της Δημοτικής Αρχής για τη διατήρηση ή όχι του κτηρίου της Πλαζ» ο επικεφαλής της «Δημοτικής Ενότητας» έκανε λόγο για μοντέλο «ενός ανδρός αρχή», θέλοντας να καταδείξει με αυτόν τον τρόπο την υποβάθμιση του ρόλου των Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων, αλλά και τη γενικότερη ακολουθούμενη πρακτική της παράταξης Μπουλέ: τη στιγμή που «θα έπρεπε η Δημοτική Αρχή να κινείται στο πνεύμα του Καλλικράτη» που κατʼ ουσίαν στοχεύει στην «αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων ώστε να λειτουργούν οι υπηρεσίες και να λαμβάνονται οι αποφάσεις με τις καλύτερες των προϋποθέσεων και προς όφελος της καθημερινότητας των πολιτών».

Κάλεσε μάλιστα το Δήμαρχο να καταβάλει άμεσα τα έξοδα κινήσεως στους Προέδρους, με τα οποία έχουν επιβαρυνθεί οι ίδιοι για υποθέσεις που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.


Εντοπίζοντας ομοιότητες με αυτές της αντίστοιχες του Θανάση Παπαθανάση, ο Κώστας Καρακώστας επεσήμανε «πλήρη συγκεντρωτισμό» και «κρυψίνοια» στις ακολουθούμενες πρακτικές της Δημοτικής Αρχής Μπουλέ, στην οποία ωστόσο αναγνώρισε εργατικότητα προς τη «λάθος όμως κατεύθυνση».

«Όλο και πιο πολύ μοιάζετε σε αυτό που θέλετε να αποφύγετε», σχολίασε παραθέτοντας συγκεκριμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες θεωρεί πως βρίσκουν εφαρμογή τα λεγόμενά του. Συγκεκριμένα, ανάφερε τη μη εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους Τοπικούς Προέδρους, τα «αγκάθια» στη συνεργασία με το ΤΕΙ, την απευθείας ανάθεση στην υπόθεση της ιστοσελίδας του Δήμου, τη μη δημιουργία συναίνεσης στο θέμα του ΧΥΤ Αδρανών, τη μη αναζήτηση της γνώμης της τοπικής κοινωνίας και κυρίως των φορέων στο ζήτημα της Αναπτυξιακής, την εφαρμογή των ίδιων διαδικασιών στη διανομή των ποδηλάτων του Δήμου παρά τις εισηγήσεις για εναλλακτικές λύσεις, αλλά ακόμη και τη μη προετοιμασία αναφορικά με τη διοργάνωση των παζαριών.

«Η πολιτική και η αυτοδιοίκηση είναι άλμα εις ύψος και τον πήχη το βάζει η κοινωνία. Χρησιμοποιήστε μας σα κοντάρι για να πάτε πιο ψηλά», σημείωσε με νόημα ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών θέλοντας όχι μόνο να καλέσει τη Δημοτική Αρχή να «εκμεταλλευτεί» και να αξιοποιήσει προς όφελος της τις προτάσεις της Αντιπολίτευσης, αλλά και να τονίσει την έως τώρα «στείρα άρνησή της» και τον πλήρη συγκεντρωτισμό της απέναντι στις «αντίπαλες» παρατάξεις.

Μοίρασμα της τράπουλας των αρμοδιοτήτων ζήτησε ουσιαστικά και ο Καρακώστας, καλώντας τη Δημοτική Αρχή να τηρήσει τα προβλεπόμενα του Καλλικράτη και να εκχωρήσει αρμοδιότητες πρωτίστως στους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και φυσικά να συγκαλεί, ως πρόεδρος ο Δήμαρχος, την Επιτροπή Διαβούλευσης.


Τοποθετήσεις δεν υπήρξαν από πολίτες παρά μόνο από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ναυπάκτου, Θωμά Γρηγορίου, αλλά και τον αντιπρόεδρο, Θωμά Βέργο. Ο κ. Βεργος σχολίασε ότι θα πρέπει να κριθούν οι μέχρις στιγμής επιλογές της Δημοτικής Αρχής μιας και από αυτές εξάγεται το συμπέρασμα για τα όσα οραματίζεται για το Δήμο και τι θέλει να αφήσει σε αυτόν.

Ο αντιπρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας σχολίασε πως «οι αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής λαμβάνονται αλλού και στο Δημοτικό Συμβούλιο έρχονται και επικυρώνονται», θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αναδείξει το γεγονός της αγνόησης των όσων προτείνει η αντιπολίτευση, την οποία, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, η Συμπολίτευση αντιμετωπίζει μόνο σα γκρίνια και σε κάθε περίπτωση μη εποικοδομητικά.

Πρακτικός και συγκεκριμένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αντιρρίου, Νίκος Ασημακόπουλος, που απαρίθμησε τα προβλήματα της περιοχής του λέγοντας πως η Δημοτική Αρχή μεταφέρει εικονική πραγματικότητα.

Σημείωσε ωστόσο πως θα βρίσκεται σε αναμονή, καθώς ακολουθούν σημανικά ζητήματα όπως αυτό του ΣΧΟΟΑΠ, των Εργοταξιακών χώρων, αλλά και της αποχέτευσης. Για το λόγο αυτό ζήτησε την προσοχή όλων για τους χειρισμούς που θα γίνουν στο κάθε ένα ξεχωριστά.
 
 
www.lepanto-rtv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου