Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Ευ. Βενιζέλος: Εντολή προς τις Εφορίες για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών

«Ξεσκονίζουν» τους φακέλους 14.400 μεγαλοφειλετών του Δημοσίου που χρωστούν στο κράτος 37 δισ. ευρώ


 Ευ. Βενιζέλος: Εντολή προς τις Εφορίες για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών  «Ξεσκονίζουν» τους φακέλους 14.400 μεγαλοφειλετών του Δημοσίου που χρωστούν στο κράτος 37 δισ. ευρώ

Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο τέθηκαν στο τραπέζι η υστέρηση στα έσοδα και η διαμόρφωση νέων μηχανισμών που θα «πιάσουν» τους στόχους, οι οποίοι έχουν τεθεί από την τρόικα. Έτσι, στο «στόχαστρο» μπαίνει η είσπραξη εσόδων από ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές (με στοιχεία Ιουνίου 2011) από άμεσους και έμμεσους φόρους και από μη φορολογικά έσοδα ανέρχονται, μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις, συνολικά στα 41,1 δισ. ευρώ. Οι οφειλέτες των ποσών αυτών ανέρχονται σε 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Οι έλεγχοι θα εστιαστούν σε 14.700 οφειλέτες, εκ των οποίων οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 8.200 νομικά πρόσωπα, που χρωστούν περισσότερα από 150.000 ευρώ. Στόχος του υπουργείου είναι η είσπραξη 37 δισ. ευρώ από τα συνολικά 41,1 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Πιο συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα εκκαθαρίσει αμέσως το ποια από τα νομικά πρόσωπα ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, και άρα πρόκειται για συμψηφιστική στην πραγματικότητα εγγραφή, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποβιώσει ή που βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης.
Οι οφειλέτες, που θα απομείνουν και υπολογίζονται από το υπουργείου σε περίπου 10.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα εξεταστούν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα με τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων. Οι σύμβουλοι αυτοί θα είναι, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, δικηγόροι, λογιστές και ελεγκτές που θα επιλεγούν ταχύρρυθμα και η αμοιβή τους θα κινείται σε επίπεδα που επιτρέπουν την εφαρμογή ταχύρρυθμης διαδικασίας επιλογής και ανάθεσης στο πλαίσιο του Κοινοτικού Δικαίου.
Επίσης, για όσους δεν είχαν υπαχθεί στην περαίωση του 2010 επειδή κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ ανά άτομο ή λόγω μεγάλου κύκλου εργασιών για τις εταιρίες, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί ταχεία διαδικασία ελέγχου των ανέλεγκτων χρήσεων, η οποία θα διεξαχθεί σχεδόν στο σύνολό της, με αυτοματοποιημένο τρόπο με τη βοήθεια των συστημάτων και των διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε ότι από τους συνολικά 900.000 οφειλέτες οι 892.000 χρωστούν ποσά που φτάνουν μέχρι τις 150.000 ευρώ και συνολικά φτάνουν τα 4,1 δις. ευρώ. Η πλειονότητα βέβαια των οφειλετών δεν χρωστά περισσότερα από 3.000 ευρώ.
Παράλληλα, στη σύσκεψη αποφασίστηκαν και σειρά από μέτρα, τα οποία θα εισαχθούν στη Βουλή πριν από το νομοσχέδιο με το οποίο θα θεσπίζεται το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.


www.thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου