Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ- ΛΑΜΠΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ









Σε μια τεράστια σκηνή , με πολλαπλά φαντασμαγορικά δρώμενα ,και χιλιάδες θεατές θα μετατραπεί και φέτος η Ναύπακτος ,στο τριήμερο των επετειακών εκδηλώσεων ,της ιστορικής Ναυμαχίας της Ναυπάκτου ,που θα πραγματοποιηθεί στις 8-9-10 Οκτωβρίου. Ο Δήμος της Ναυπάκτου διοργανώνει τριήμερες εκδηλώσεις, και επιφυλάσσει στους επισκέπτες ,πληθώρα πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εκπλήξεις ,με σκοπό να τιμήσει και να γιορτάσει ,ακόμα μια χρονιά την επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, του ιστορικού γεγονότος ,που άλλαξε τον ρου της Ευρωπαϊκής ιστορίας.

Η φετινή επέτειος, θα ξεκινήσει την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου , οπότε και η Ναύπακτος αναμένεται να πλημμυρίσει κυριολεκτικά με επισκέπτες. Το τριήμερο των εκδηλώσεων περιλαμβάνει ομιλίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εντυπωσιακές παρελάσεις , και πολλά άλλα με αποκορύφωμα την αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου ,το βράδυ του Σαββάτου , που ως συνήθως, εξελίσσεται σε μοναδικό και εντυπωσιακό υπερθέαμα.

Οι επισκέπτες ,μπορούν να απολαύσουν το εκπληκτικό πισωγύρισμα στο χρόνο ,μέσω και των υπολοίπων εκδηλώσεων ,που περιλαμβάνουν, την θεατρική ομάδα των εφήβων του θεατρικού εργαστηρίου της Ειρήνης Ευαγγελάτου, την θεατρική ομάδα του Συλλόγου , « Ναύπακτος –Πολιτιστικές διαδρομές» και την σχολή χορού της Λίας Αποστολοπούλου, όπου με ενδυμασίες εποχής , και θέμα "Η Ναυμαχία μέσα από τον λόγο και την τέχνη», θα δώσουν το στίγμα της εποχής της Ναυμαχίας, καθώς και την μεγάλη παρέλαση το Σάββατο το βράδυ, όπου φωτιές και τύμπανα, λαμπαδηφόροι και πολεμιστές , συνθέτουν ένα θεαματικό σκηνικό, με την συμμετοχή μαθητών από τα Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης .

Παράλληλα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία, να ακούσουν ομιλίες , από τον ιστορικό Βασίλη Λαζάρη, καθώς και τον Αντιδήμαρχο της Μεσσίνης, και να παρακολουθήσουν βίντεο –αφήγηση , με την επιμέλεια του ΕΟΟΣ MARCO POLO
Επίλογος των εκδηλώσεων , η επιμνημόσυνη δέηση την Κυριακή 10 Οκτωβρίου , στο λιμάνι της Ναυπάκτου , η ρίψη στεφάνων στη θάλασσα και η ανάκρουση των εθνικών ύμνων των χωρών που συμμετέχουν, καθώς και η αποκαλυπτήριος τελετή , αναμνηστικής μαρμάρινης πλάκας, στο Πάρκο Θερβάντες, από τον αντιδήμαρχο της Μεσσίνης ,και στην συνέχεια ξενάγηση των προσκεκλημένων στον Πύργο του Μπότσαρη.
Με την ονομασία Ναυμαχία της Ναυπάκτου , παρέμεινε στην ιστορία ,η ναυμαχία που έγινε στις 7 Οκτωβρίου του 1571 ,όπου συγκρούστηκε ο ενωμένος στόλος της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένοβας, της Νεάπολης και Σικελίας , ενάντια στον ενιαίο στόλο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου ,είναι μια από τις σημαντικότερες ναυμαχίες ,στην παγκόσμια ιστορία ,και αμέσως μετά τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας , η ιστορικότερη και σημαντικότερη ναυμαχία. Για πολλούς δε ,αποτελεί ιστορικό ορόσημο ,που έκρινε την τύχη του κόσμου ,και την εξέλιξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού, καθώς δύο διαφορετικοί πολιτισμοί -η Οθωμανική αυτοκρατορία και η Δύση- συγκρούστηκαν σ' έναν τιτάνιο αγώνα, μια διαμάχη που "αποτυπώθηκε" δραματικά ,με τη σύρραξη δύο πάνοπλων στόλων.

Η σύγκρουση των δύο στόλων , εξελίχθηκε σε μάχη με τεράστιες απώλειες και για τις δύο παρατάξεις . Δοξολογίες, κανονιοβολισμοί, λαϊκές εκδηλώσεις , ποιήματα , μετάλλια , πίνακες και αγάλματα , αποθανάτισαν αυτή την «Ναυμαχία σύμβολο», που σημειολόγισε την απρόσκοπτη πολιτισμική εξέλιξη.

Πηγη: www.lepanto-rtv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου