Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα έπληξαν τη Χίο, ισχυρές καταιγίδες προβλέπονται και για την Τρίτη

Πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, που στοίχισαν τη ζωή σε έναν 61χρονο άνδρα, έπληξαν τη Δευτέρα τη Χίο. Η Πυροσβεστική δέχθηκε περίπου 300 κλήσεις για άντληση υδάτων και τουλάχιστον 10 κλήσεις για απεγκλωβισμούς οδηγών από ΙΧ. Το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ κλειστά θα είναι σήμερα, Τρίτη, τα σχολεία. Η ΕΜΥ προειδοποιεί ότι στη διάρκεια της ημέρας ίσως εκδηλωθούν και πάλι ισχυρές καταιγίδες. Προβλήματα αντιμετωπίζει και η Ικαρία, ενώ πλημμύρες και καταστροφές καλλιεργειών καταγράφονται στη βόρεια Ελλάδα. Νέος ανεμοστρόβιλος «χτύπησε» τη Ζάκυνθο.

Πιο αναλυτικά, στα Μαστιχοχώρια Χίου ένας άνδρας έχασε τη ζωή του όταν το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου. Το αυτοκίνητο εντοπίστηκε από άνδρες της Πυροσβεστικής, αλλά ο οδηγός του ήταν ήδη νεκρός.

Τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, σε σπίτια και καταστήματα στους δήμους Χίου, Ομηρούπολης και Μαστιχοχωρίων. Όπως δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου Ιάκωβος Αρχοντάκης, καταγράφηκαν περί τις 300 κλήσεις για άντληση υδάτων και οι πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν σε 100 πραγματικά συμβάντα. Επίσης, χρειάστηκε η επέμβασή τους για απεγκλωβισμούς τουλάχιστον 10 οδηγών ΙΧ.

Σύμφωνα με τον κ. Αρχοντάκη, από το πρωί γίνεται καταγραφή των ζημιών, ενώ λόγω της κακοκαιρίας, τα σχολεία σήμερα Τρίτη θα μείνουν κλειστά.

Η ΕΜΥ προειδοποιεί ότι έντονα καιρικά φαινόμενα ίσως εκδηλωθούν και σήμερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, με την ένταση των ανέμων να φτάνει τα 8 μποφόρ.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και η Ικαρία. Σύμφωνα με τον έπαρχο του νησιού Ν.Ρουζίνο, η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε κατολισθήσεις και καθιζήσεις στους δρόμους, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η κίνηση σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου.

Εξαιτίας της κακοκαιρίας, υποχώρησε το οδόστρωμα σε ένα γεφύρι με αποτέλεσμα να κινδυνέψει το πλήρωμα ενός πυροσβεστικού οχήματος (δύο πυροσβέστες) και μία 40χρονη γυναίκα που επέβαινε σε αυτό, καθώς μόλις είχε απεγκλωβιστεί από το αυτοκίνητό της. Το όχημα κρεμάστηκε, αλλά ευτυχώς οι επιβαίνοντες κατάφεραν να σωθούν. Η γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά στη μέση και ο ένας πυροσβέστης ελαφρά στο πόδι.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 40 κλήσεις για άντληση υδάτων στην περιοχή των Ραχών και 9 κλήσεις από την περιοχή του Αγ.Κήρυκου, ενώ χρειάστηκε να επέμβει σε πέντε περιστατικά απεγκλωβισμών από ΙΧ. Σήμερα, Τρίτη, τα σχολεία του νησιού υπολειτουργούν.




Πηγη www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου