Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Ακριβότερο έως 26% θα διατίθεται από την Παρασκευή το πετρέλαιο θέρμανσης


Η αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης οφείλεται στην άνοδο των διεθνών τιµών αλλά και στις επιβαρύνσεις λόγω των αυξήσεων στον ΦΠΑ
Η αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης οφείλεται στην άνοδο των διεθνών τιµών αλλά και στις επιβαρύνσεις λόγω των αυξήσεων στον ΦΠΑ   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Ακριβότερο κατά 26% σε σύγκριση με πέρυσι θα πωλείται από την Παρασκευή το πετρέλαιο θέρμανσης, επιβαρύνοντας με επιπλέον κόστος τον οικογενειακό προϋπολογισμό κατά 280 με 360 ευρώ ετησίως.

Η αύξηση οφείλεται στην άνοδο των διεθνών τιµών αλλά και στις επιβαρύνσεις λόγω των αυξήσεων στον ΦΠΑ και έχει ως αποτέλεσµα φέτος η τιµή του πετρελαίου θέρµανσης να αρχίσει από 0,67 λεπτά το λίτρο για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ έως 0,74 - 0,75 λεπτά προβλέπεται να διαµορφωθεί στις άλλες περιοχές της χώρας και τα νησιά.

Το 2009, η διανοµή του πετρελαίου θέρµανσης είχε αρχίσει στα 0,53 λεπτά το λίτρο στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και στα 0,56 λεπτά στις άλλες περιοχές της χώρας.

Έτσι, φέτος τα νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν επιπλέον κόστος από 280 ώς 360 ευρώ ετησίως, ανάλογα µε τη γεωγραφική περιοχή.

Εν τω μεταξύ, ανησυχία συνεχίζει να να προκαλεί στο οικονοµικό επιτελείο το λαθρεµπόριο µε το πετρέλαιο, το οποίο παρά τις αλλαγές στα συστήµατα ελέγχου συνεχίζεται και κάθε χρόνο δηµιουργείται «µαύρη τρύπα» από διαφυγόντες φόρους ύψους 2 δισ. ευρω.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Δ.Κουσελάς ανακοίνωσε την Τετάρτη πως όσον αφορά το πετρέλαιο θέρµανσης θα ενισχυθεί το σύστηµα «Ήφαιστος», ενώ σύντοµα πρόκειται να προωθηθεί δέσµη µέτρων για την εγκατάσταση συστήµατος εισροών - εκροών σε όλα τα βενζινάδικα της χώρας, ώστε να είναι δυνατή η διασταύρωση των στοιχείων και να ελέγχονται οι ποσότητες καύσιµων που διακινούνται στην ελληνική αγορά.


Πηγη www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου