Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Το μόνο που ζητάμε από την Ελλάδα είναι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων, τονίζει η Κομισιόν


Η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ύφεση φέρνει πιο κοντά τα πρόσθετα μέτρα
Η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ύφεση φέρνει πιο κοντά τα πρόσθετα μέτρα   (Φωτογραφία:  Reuters )

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζητάει από την Ελλάδα να λάβει νέα μέτρα λιτότητας, αλλά να εφαρμόσει τα όσα έχει ήδη συμφωνήσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ, τονίζει η Κομισιόν.

«Δεν ζητάμε περισσότερα από όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί στο πρόγραμμα για την Ελλάδα», είπε την Δευτέραο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ρεν, Αμταντέου Αλταφάζ.

«Δεν υπάρχουν νέα μέτρα λιτότητας στο τραπέζι. Αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η πλήρης συμμόρφωση με τους συμφωνηθέντες στόχους», υπογράμμισε, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Κομισιόν ζητεί απολύσεις στο δημόσιο.

Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό είναι τμήμα της συζήτησης με την τρόικα, ανέφερε.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν νέα σκληρά μέτρα από τον κ. Βενιζέλο ή για την ακρίβεια την επίσπευση των μέτρων που κατά το αρχικό σχέδιο θα προχωρούσαν το 2012 και τα επόμενα χρόνια.

Ο φετινός προϋπολογισμός παρουσιάζει «τρύπα» ύψους 2,5 δισ. ευρώ, παρά τους φόρους στα ακίνητα που θα εισπραχθούν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου.

Με δεδομένη αυτή τη δύσκολη κατάσταση, οι υπουργοί ζήτησαν από τον κ. Βενιζέλο ακύρωση όλων των προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν το 2010 και το 2011, καθώς και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, νέα αύξηση των έμμεσων φόρων σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα, καθώς και αύξηση του φόρου στα είδη πολυτελείας, νέο και σκληρότερο Ασφαλιστικό, περικοπές προνοιακών επιδομάτων και περισσότερες συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων οργανισμών.

Υπό αυτή την ασφυκτική πίεση από τους εταίρους συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή η κυβερνητική επιτροπή, υπό τον πρωθυπουργό, ο οποίος λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης ακύρωσε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων επισήμανε σήμερα και ο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπόμπ Τράα, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

«Θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα σε βιώσιμο επίπεδο», σημείωσε και τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή των αλλαγών που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο και να βελτιώσει τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Ο κ. Τράα, όπως και ο κ. Βενιζέλος, προέβλεψαν ότι εφέτος η ύφεση μπορεί να ανέλθει έως το 5,5%. Για το 2012, ο κ. Τράα εκτίμησε ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 2,5%.

Όπως είναι κατανοητό, η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ύφεση σημαίνει ότι η λήψη πρόσθετων μέτρων είναι αναγκαία για να τηρηθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.


www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου