Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Περιμένοντας την τηλεδιάσκεψη

Δεν έχει απολύτως κανένα νόημα η ανακύκλωση ή η επεξεργασία σεναρίων, τα οποία δημιουργούν σύγχυση και νευρικότητα στους πολίτες, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, λίγο πριν από την τηλεδιάσκεψη Βενιζέλου- τρόικας, που θα γίνει στις 7. Από το αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης, θα εξαρτηθεί εάν θα συνεδριάσει εκ νέου η κυβερνητική επιτροπή ή θα υπάρξουν κατ΄ιδίαν συναντήσεις του κ. Βενιζέλου με υπουργούς. Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να μεταφέρει στους ξένους ελεγκτές τις αποφάσεις που έλαβε χθες η κυβερνητική επιτροπή.

Οπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, σκοπός της συνομιλίας με τους επικεφαλής της τρόικας, είναι η συμφωνία όσον αφορά στον τρόπο επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων για το 2011 και το 2012. Σε ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται μάλιστα ότι οι όποιες αποφάσεις θα κινούνται στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση των επαφών με την τρόικα.
Μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο του Εκόνομιστ, που πραγματοποιείται στην Αθηνα, ο κ.Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της εργασιακής εφεδρείας και στο στενό δημόσιο τομέα, λέγοντας ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό.
Επανέλαβε ακόμη τη δέσμευση της κυβέρνησης για κλείσιμο των περιττών δημόσιων οργανισμών και επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπουν νέοι φόροι και προανήγγειλε αποκατάσταση των αδικιών με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Στις αρχές Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί και το ενιαίο μισθολόγιο.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή των αλλαγών του Μεσοπρόθεσμου και κυρίως να βελτιώσει το φοροεισπρακτικό μηχανισμό και να μειώσει τις δαπάνες του κράτους, είπε, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Μπομπ Τράα. Επεσήμανε ακόμη ότι οι απολύσεις στο δημόσιο θα πρέπει να σταματήσουν να θεωρούνται ταμπού.
Από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζητά από την Ελλάδα να λάβει νέα μέτρα, αλλά να εφαρμόσει πλήρως όσα έχει ήδη συμφωνήσει.
Ενδιαφέρουσες ήταν οι τοποθετήσεις στο συνέδριο του Economist, του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, του προέδρου τυο ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου και του Προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Βασίλη Ράπανου
Την ανάγκη διαφύλαξης της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων, επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Να υπάρξει ευελιξία στην εφαρμογή του μεσοπρόθεσμού, ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Βασίλης Ράπανος, ενώ για ολιγωρία και καθυστερήσεις στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στις ιδιωτικοποιήσεις έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
Τέλος, τη βεβαιότητα της ότι το γερμανικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για το νέο δάνειο στην Ελλάδα, εξέφρασε σήμερα η καγκελάριος Μέρκελ, μια μέρα μετά την ήττα του κόμματός της στις τοπικές εκλογές, στο κρατίδιο του Βερολίνου.
Πηγή: ΝΕΤ FM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου