Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Βενιζέλος: «Η Ελλάδα θα είναι πάντα στο ευρώ και δεν θα πτωχεύσει ποτέ»

"Δίνουμε απάντηση στα αρνητικά στερεότυπα που κυκλοφορούν διεθνώς για την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό"


Βενιζέλος: «Η Ελλάδα θα είναι πάντα στο ευρώ και δεν θα πτωχεύσει ποτέ» "Δίνουμε απάντηση στα αρνητικά στερεότυπα που κυκλοφορούν διεθνώς για την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό"

«Στις δηλώσεις όλων των αρμοδίων και υπευθύνων εκπροσώπων της Ευρωζώνης υπάρχουν δύο σταθερά μηνύματα: Η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα στο ευρώ και η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να πτωχεύσει, γιατί αυτό θα είναι καταστροφικό για την Ευρωζώνη, αλλά και πολλές άλλες χώρες και πέραν της Ευρωζώνης» τόνισε από την Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Μετά από σημαντικές επαφές που είχε στην αμερικανική πρωτεύουσα, σημείωσε πως «τώρα που η Ελλάδα παίρνει πολύ σημαντικές, σκληρές αποφάσεις, τώρα που ο ελληνικός λαός υποβάλεται σε νέες θυσίες πολύ σημαντικές, ανακτάμε ένα μέρος της αξιοπιστίας μας, δίνουμε απάντηση στα αρνητικά στερεότυπα που κυκλοφορούν διεθνώς για την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό».
«Αρα» πρόσθεσε «υπάρχει μια σειρά γεγονότων που ακολουθείται: Η τρόικα επιστρέφει, η έκτη δόση εκταμιεύεται, εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Ιουλίου, έτσι ώστε να φτάσουμε σε ένα πραγματικά βιώσιμο μακροπροθέσμως ελληνικό δημόσιο χρέος, μέσα από την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Αυτό το σχέδιο είναι καθαρό και υφίσταται. Εμείς πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε κανείς να μην μπορεί να αποδώσει σε εμάς ευθύνη».
Αναφερόμενος γενικότερα στην κατάσταση της διεθνούς οικονομίας, επισήμανε πως η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ γίνεται μέσα σε συνθήκες μεγάλης ρευστότητας στη διεθνή οικονομία και κυρίως εν μέσω αβεβαιότητας σε σχέση με την πορεία της Ευρωζώνης. Χαρακτήρισε αυτήν την κατάσταση απολύτως αδικαιολόγητη, τόνισε πως δεν εναρμονίζεται με την ισχύ του ευρώ και με την οικονομική δύναμη των 17 κρατών-μελών της Ευρωζώνης και σημείωσε πως για την Ελλάδα, αυτά είναι αρνητικά συμφραζόμενα, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθούν.
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΟΙΜΠΛΕ
Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση που είχε με το Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδωσε τη διαβεβαίωση πως η Ελλάδα θα καλύψει τις υποχρεώσεις της. Από την πλευρά του ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε πως «η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη».
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά για το περιεχόμενο της συνάντησης, μετά την ολοκλήρωση της οποίας δεν έγιναν δηλώσεις, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ακολουθεί το σκληρό δρόμο των μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αυτό γίνεται απ' όλους κατανοητό.
Οι συναντήσεις που έχει ο κ. Βενιζέλος στην αμερικανική πρωτεύουσα, στο περιθώριο των ετήσιων συνόδων στην Ουάσιγκτον του ΔΝΤ  θεωρούνται κρίσιμες. Στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι η υλοποίηση της συμφωνίας της 21 Ιουλίου, με αιχμή το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα μετά την πρόσφατη διακοπή των συνομιλιών και η εκταμίευση της 6ης δόσης.
Εκτός από τον Β. Σόιμπλε, αναμένεται να συναντηθεί με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, του ΔΝΤ -την Κυριακή το βράδυ θα έχει συνάντηση με την διευθυντρια Κρ. Λαγκάρντ- και του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.
"ΣΕ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ"
Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε νέα παρέμβαση για την ελληνική κρίση, μετά τις υπόνοιες που άφησε την Παρασκευή περί πιθανής αναθεώρησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Wirtschaftswoche, ο Β. Σόιμπλε εκτίμησε ότι θα χρειαστούν δέκα χρόνια προκειμένου να καταφέρει η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση.
«Είναι ξεκάθαρο το γεγονός», είπε, «ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το 2012, όπως νομίζαμε το 2010». «Είναι πιο πιθανό να χρειαστεί η Ελλάδα μια δεκαετία, παρά έναν χρόνο, για να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της». Έσπευσε πάντως να ξεκαθαρίσει πως η χώρα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ «με κάθε κόστος». Η ευρωζώνη κινδυνεύει με διάλυση αν δεν σωθεί η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χάσει την πολιτική της πίστη και δύναμη, φέρεται να δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ υπερασπίστηκε τη συμμετοχή της κυβέρνησής της στις διεθνείς προσπάθειες διάσωσης της Ελλάδας απαντώντας έτσι στην εσωκομματική κριτική που έχει δεχτεί για το θέμα. Μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα οδηγούσε σε φαινόμενο ντόμινο, ανέφερε σε περιφερειακή συνάντηση των μελών του κόμματός της -της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης- στην πόλη της βόρειας Γερμανίας, Ολντενμπεργκ.
Οι δηλώσεις γίνονται μία μόλις μέρα μετά την εκτίμηση του κ. Σόιμπλε ότι ενδέχεται να αναθεωρηθούν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα, ούτως ώστε να προσαρμοστούν στην τελευταία έκθεση της τρόικας.
«Θα πρέπει να επανεξεταστεί κατά πόσο το δεύτερο πακέτο, που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο, είναι σωστό ή όχι, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις», ανέφερε χθες, κάνοντας πάντως λόγο και για τα θεαματικά πρόσθετα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η Αθήνα.
ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ
Την ίδια ώρα, μετά και τα ελληνικά δημοσιεύματα της Παρασκευής που έκαναν λόγο για εναλλακτικό σενάριο ελεγχόμενης χρεοκοπίας, με haircut (κούρεμα) των ελληνικών ομολόγων κατά 50%, ο σύμβουλος της καγκελαρίου Μέρκελ, Λαρς Φέλντ προτείνει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% έως την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2012. Σε συνέντευξή του πάντως στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» τάσσεται πάντως υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ.
Όπως αναφέρει, «το πακέτο στήριξης για την Ελλάδα δεν επαρκεί για να επικρατήσει μια σταθερή κατάσταση όσον αφορά τα δημοσιονομικά της. Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερο κούρεμα. Οι ιδιώτες πιστωτές λαμβάνουν τώρα το 80% της ονομαστικής αξίας των τίτλων παρά το γεγονός ότι τα ομόλογα στην αγορά έχουν χάσει το 50% της αξίας τους».
Ο σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, Κλέμενς Φούστ μιλώντας στην ίδια εφημερίδα τονίζει πως «η Ελλάδα θα αποτελεί πάντοτε μέλος της Ευρώπης, δεν υπάρχει αντίφαση με τη συντεταγμένη χρεοκοπία και την παραμονή της χώρας στη νομισματική ένωση». Πάντως σημειώνει πως το ζήτημα πλέον είναι ο χρόνος και ο τρόπος κατά τον οποίο θα γίνει μεγαλύτερο κούρεμα καθώς «θα είναι ή μια σημαντική αναδιάρθρωση ή ελεγχόμενες διαπραγματεύσεις, όπως αυτές που έχουν ήδη αρχίσει με την ανταλλαγή των ομολόγων».
ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Παράλληλα, η γνωστή γερμανική εταιρεία συμβούλων Roland Berger επεξεργάστηκε σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας με άμεση μείωση του χρέους και ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων υπό την εποπτεία της Ε.Ε. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία οικονομική επιθεώρηση WirtschaftsWoche (WiWo), το σχέδιο προβλέπει άμεση μείωση του χρέους της Ελλάδας στο 90% του AΕΠ με τη δημιουργία εταιρείας καταπιστευτικής διαχείρισης 'Treuhand' (Τρόιχαντ), υπό τον έλεγχο της Ευρωζώνης, για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα.
Σε αυτήν θα περιέλθουν οι προς ιδιωτικοποίηση φορείς και περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου τα οποία είναι ιδιωτικοποιημένα στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι κ.ά., αλλά όχι «πολιτιστικά αγαθά». Η εταιρεία Roland Berger υπολογίζει την αξία τους στα 125 δισ. ευρώ και προτείνει να διατεθούν τα 60 δισ. για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και το υπόλοιπο να το αναλάβει ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης EFSF. Με τον τρόπο αυτό το χρέος της Ελλάδας «θα μειώνονταν από το 145% στο 90% του ΑΕΠ» δήλωσε στη WiWo, ο διευθυντής της Roland Berger Μάρτιν Βίτι.
Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Wiwo ισχυρίζεται ότι το σχέδιο είναι εν γνώσει του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μάλιστα φέρεται να είπε ότι «αυτές οι σκέψεις είναι στη γραμμή που σκεφτόμαστε κι εμείς».
ΔΕΝ ΘΑ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝ ΑΚΝΕΙ Ό,ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ
Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει αν κάνει αυτό που της ζητείται, δήλωσε χθες από την Ουάσινγκτον ο διευθυντής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ Αντόνιο Μπόρχες. «Αν οι Έλληνες κάνουν αυτό που οφείλουν να κάνουν, δεν θα υπάρξει χρεοκοπία», υπογράμμισε ο Μπόρχες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο των ετήσιων συνελεύσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Παράλληλα, χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική» την απόφαση της 21ης Ιουλίου για το δεύτερο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας, τονίζοντας πως οι ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν έτοιμοι «να βάλουν στο τραπέζι τόσα χρήματα όσα είναι απαραίτητα για να βοηθηθούν οι χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολία». Υπογράμμισε πάντως πως απαραίτητος όρος για τη βοήθεια αυτή είναι να βάλει η Ελλάδα «το σπίτι της σε τάξη». «Αν κάνουν αυτό που πρέπει, πιστεύω ότι μπορούν να υπολογίζουν στην πλήρη υποστήριξη της Ευρώπης για όσο καιρό και για όσο σημαντικό ποσό χρειάζεται», ανέφερε ο Μπόρχες. Όμως αν δεν σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους, συμπλήρωσε, τότε «αυτή η υποστήριξη μπορεί να εξατμιστεί πολύ γρήγορα».
Σύμφωνα με τον Μπόρχες, μια χρεοκοπία θα είχε «καταστροφικές» συνέπειες για την Ελλάδα, αλλά θα ήταν μικρότερης σημασίας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Κάτι τέτοιο θα ήταν προφανώς δαπανηρό, αλλά δεν θα ήταν δραματικό», είπε.
Η Ελλάδα, ακόμη και σε περίπτωση χρεοκοπίας, θα έχει πάντα «μεγάλη ανάγκη χρηματοδότησης» και ως εκ τούτου το να θεωρήσει κανείς ότι μια χρεοκοπία είναι η λύση σε όλα τα προβλήματα «απέχει πολύ από την πραγματικότητα», υπογράμμισε.
Ο διευθυντής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ΔΝΤ επιβεβαίωσε εξάλλου τις επιφυλάξεις του Ταμείου για μία από τις πτυχές του σχεδίου που εγκρίθηκε τον Ιούλιο, η οποία αφορά στην εκούσια συμμετοχή των τραπεζών στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Η συμμετοχή αυτή δεν θα πρέπει «ποτέ να τεθεί σε εφαρμογή αν δεν είμαστε σίγουροι, ή τουλάχιστον πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο σωστό δρόμο», κατέληξε.
Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΚΑΙ ΟΙ ΦΗΜΕΣ
Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αρνήθηκε να αποκαλύψει εάν θα υπάρξει «αλλαγή στρατηγικής» στην ευρωζώνη, απέναντι στην κρίση δημόσιου χρέους, με επίκεντρο την Ελλάδα «Δεν κάνει κανένα καλό η διάδοση φημών. Δεν δημιουργεί τη σταθερότητα (της διεθνούς οικονομίας), τη διασφαλιση της οποίας έχει ως ρόλο του το ΔΝΤ» τόνισε η κ. Λαγκάρντ, που ερωτήθηκε σχετικά στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που έδωσε το Σάββατο.
Παράλληλα, κάλεσε τους ιθύνοντες στην ευρωζώνη «να υλοποιήσουν τη συμφωνηθείσα στρατηγική» και προέτρεψε τα εθνικά κοινοβούλια (της ευρωζώνης) να εγκρίνουν την αύξηση αρμοδιοτήτων του μηχανισμού FESF, όπως αυτή συμφωνήθηκε την 21η Ιουλίου.
Πάντως σήμερα, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης -ενώπιον των μελών του ΔΝΤ- παρείχαν τη δέσμευση ότι, θα πράξουν ό,τι χρειστεί, προκειμένου η κρίση του δημόσιου χρέους να επιλυθεί.


www.thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου