Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Εικόνα αποτυχίας αλλά και αισιοδοξίας μεταφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ

Μικτές είναι οι αντιδράσεις του βρετανικού Τύπου στις εξελίξεις στην Ελλάδα. To BBC αναφέρει στην ανταπόκρισή του ότι οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες απέτυχαν να συμφωνήσουν στις περικοπές. Αναφέρεται πιο συγκεκριμένα ότι ο Λουκάς Παπαδήμος δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνησή του στο νέο πακέτο μέτρων.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς γράφουν ότι η διαμάχη για τις περικοπές στις συντάξεις έβαλε εμπόδια στις συνομιλίες μεταξύ της φιλέριδος κυβέρνησης εθνικής ενότητας για το νέο πακέτο λιτότητας. Παρόλα αυτά σημειώνεται ότι εκφραζόταν αισιοδοξία για συμφωνία πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η οικονομική εφημερίδα αναφέρει ότι ο Αντώνης Σαμαράς προέβαλε ενστάσεις στο θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου αντιτάχθηκε στις αλλαγές στις κύριες συντάξεις. «Το ζήτημα των συντάξεων είναι κρίσιμο καθώς οι ηλικιωμένοι με χαμηλό εισόδημα έχουν χτυπηθεί πιο σκληρά, λόγω της βαθύτερης από το αναμενόμενο ύφεσης», σχολιάζει η εφημερίδα.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς προσθέτουν ότι ο εκνευρισμός αυξάνεται σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μεταξύ των οποίων και οι Βρυξέλλες, οι οποίες ανέμεναν τη συμφωνία για τα νέα μέτρα το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η Ντέιλι Εξπρές γράφει ότι η συνάντηση έληξε ατελώς, πέφτοντας σε αδιέξοδο.

Ο Γκάρντιαν παρουσιάζει με πιο θετικό τρόπο τις εξελίξεις γράφοντας ότι οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες «επιτέλους συμφώνησαν σε μια πορεία που αποτρέπει τη χαοτική πτώχευση». Αναφέρεται ότι «σχεδόν τη δωδεκάτη ώρα η χώρα αποτραβήχτηκε από το γκρεμό υιοθετώντας μέτρα πιο σκληρά από όσο ανέμεναν οι Έλληνες πολιτικοί». Πηγή της εφημερίδας σχολιάζει ότι οι πολιτικοί ηγέτες δεν ήταν νοητικά και ψυχολογικά έτοιμοι για την έκταση των μέτρων.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας προσθέτει ότι σε μια ένδειξη της έλλειψης εμπιστοσύνης οι εκπρόσωποι της τρόικα ζήτησαν να συναντηθούν ξεχωριστά με τους τρεις αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για να τους καταστήσουν σαφές ότι είτε θα υπάρξει 100% συμφωνία και εφαρμογή των μέτρων ή πτώχευση.

Αναφέρεται ότι πάνω από τις συνομιλίες στο Μαξίμου αιωρούταν πανικός, καθώς ήταν η τελευταία ευκαιρία της χώρας να γλιτώσει τη χρεοκοπία. Η επιτυχής, κατά τον Γκάρντιαν, κατάληξη των συνομιλιών αποδίδεται στον «προσηνή ακαδημαϊκό» Λουκά Παπαδήμο που ήταν εξοργισμένος από τις συνεχείς χαμένες προθεσμίες.

Οι Τάιμς μεταδίδουν ότι οι ασιατικές αγορές άνοιξαν με απώλειες λόγω του άλυτου θέματος των συντάξεων στην Ελλάδα, αν και η αισιοδοξία για τελική συμφωνία συγκράτησε τη ζημιά.

Η Ντέιλι Μέιλ, τέλος, γράφει ότι οι Έλληνες ηγέτες δεν κατάφεραν να υπογράψουν τα νέα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται για τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ του νέου δανείου διάσωσης. Η εφημερίδα τονίζει ότι τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 4% με 5% το τρέχον έτος, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο του 2,8% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου