Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ Κ. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ‏

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Αξιότιμο Yπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

ΘΕΜΑ: Ερώτηση σχετικά με την κατάργηση του τοπικού υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ναυπάκτου.
Γνωρίζετε όλοι ότι η Αιτωλοακαρνανία είναι ο μεγαλύτερος νομός στην Ελλάδα με πολλούς ορεινούς όγκους και πάρα πολλά χωριά. Με βάση πάντα το νέο οργανωτικό μοντέλο του ΙΚΑ, το πιθανό κλείσιμο του Υποκαταστήματος Ναυπάκτου οδηγεί σε αναγκαστική μετακίνηση μεγάλο μέρος του ασφαλισμένου πληθυσμού υπό δύσκολες συνθήκες, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς οι συγκοινωνίες δεν του επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες, που βρίσκονται σε μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις.

Ας λάβουμε υπόψη επίσης τις ευπαθείς ομάδες (συνταξιούχους, ηλικιωμένους-άτομα με ειδικές ανάγκες), όπου θα αναγκάζονται πλέον με τις όποιες δύσκολες καιρικές συνθήκες να διανύουν αρκετά χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν. Η οποιαδήποτε αναδιάρθρωση στην υφιστάμενη δομή στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας θα πρέπει να γίνει λαμβάνοντας όμως υπόψη μια πληθώρα παραγόντων, όπως το ανάγλυφο της περιοχής, τη γεωγραφική θέση, το οδικό δίκτυο, τη τακτική συγκοινωνία, την ερήμωση της πόλης και της υπαίθρου κ.α.

Συγκεκριμένα το Τοπικό Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ναυπάκτου εξυπηρετεί μια ασφαλιστική περιοχή άνω των 37.000 κατοίκων από την Κάτω Βασιλική (30 χιλ. δυτικά της Ναυπάκτου) έως τα Σέργουλα Φωκίδος (30 χιλ ανατολικά της Ναυπακτού) και βόρεια έως τα σύνορα με την Ευρυτανία (90 χιλ βόρεια της πόλης). Η περιοχή της Φωκίδος δεν μπορει να εξυπηρετήθει από το ΙΚΑ Άμφισσας επειδή απέχει 97 χιλιόμετρα από τη Δημοτική ενότητα Ευπαλίου (χρονικά πλέον της μίας ώρας ενώ από το ΙΚΑ Ναυπάκτου απέχει 10 λεπτά). Ο Δήμος Ναυπακτίας έχει πληθυσμό 29.000 κατοίκους και η Δημοτική ενότητα Ευπαλίου που ανήκει ασφαλιστικά στο Υποκ/μα Ναυπάκτου έχει περισσότερους από 8.000 κατοίκους.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις (ενεργές με ή χωρίς προσωπικό), που ελέγχονται είναι περισσότερες από 2.500 καθώς και οι ενεργές οικοδομές ξεπερνούν τις 5.500 με μεγάλο εύρος γεωγραφικής κατανομής. Οι οικοδομές ξεκινούν από την παραλία και επεκτείνονται έως τα σύνορα με το Νομό Ευρυτανίας. Από τις επιχειρήσεις πολλές δραστηριοποιούνται σε ορεινές περιοχές (ξενοδοχεία & ξενώνες) και σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση στην παραλιακή ζώνη. Κατόπιν των ανωτέρω Κύριε Υπουργέ ερωτάσθε:

1. Σκοπεύετε να καταργήσετε το Υποκατάστημα ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Ναυπάκτου;

2. Σκοπεύετε να λάβετε υπόψη τα όσα προαναφέρθηκαν ώστε να μελετηθεί ξανά το νέο οργανωτικό μοντέλο του ΙΚΑ για τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας με σκοπό όχι μόνο την μείωση της υφιστάμενης δομής αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των ανωτέρω υπηρεσιών καθώς και την εξυπηρέτηση των πολιτών;


Ο ερωτών Βουλευτής


Κωνσταντίνος Καραγκούνης


www.lepanto-rtv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου