Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Παπανδρέου: Σκέψεις για κυβέρνηση εθνικής ενότητας με άλλον Πρωθυπουργό!


Παπανδρέου: Σκέψεις για κυβέρνηση εθνικής ενότητας με άλλον Πρωθυπουργό! Υπουργοί προς Παπανδρέου: σε ψηφίζουμε σήμερα θεωρώντας δεδομένο οτι αύριο φεύγεις

Παρακολουθείστε εδώ λεπτό προς λεπτό τις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις
18:54 "Δεν πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά για ψήφο εντολής για τον σχηματισμό κυβέρνησης Εθνικής ανάγκης". Αυτά δήλωσε η Βάσω Παπανδρέου προσερχόμενη αυτή την ώρα στην Βουλή.
17.39 Σύμφωνα με συνεργάτες του ο πρωθυπουργός «θα καθαρίσει το παιχνίδι της ψήφου εμπιστοσύνης με μία τοποθέτηση που θα ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό». Όπως τόνισε στο protothema συνομιλητής του πρωθυπουργού:
• «Ο Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει για κυβέρνηση εθνικής ενότητας και θα θέσει εαυτόν εκτός πρωθυπουργίας για να διευκολυνθεί η συγκρότησή της».
• «Θα παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».
• «Για λόγους εγγύτητας στο διακύβευμα θα προτείνει ως πρωθυπουργό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση»
• «Ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στον Αντώνη Σαμαρά πως μια μεταβατική κυβέρνηση τεχνοκρατών μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στη δραχμή».
• «Θα προτείνει πολιτική κυβέρνηση διάρκειας τριών έως έξι μηνών, όσο διαρκεί το τελεσίγραφο της τρόικας».
• «Πιστεύει ότι θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση τον ΛΑΟΣ, η Δημοκρατική Συμμαχία και η Δημοκρατική Αριστερά».
Σε μία τέτοια περίπτωση η νέα κυβέρνηση θα φθάσει σε αριθμό εδρών τις 180, ώστε να μην επηρεάζεται από καθημερινές κρίσεις και διαφοροποιήσεις και, το κυριότερο, να μπορεί να ισχυριστεί στους δανειστές πως η συναίνεση που ζητούν από τις υπερχρεωμένες χώρες έγινε πράξη και στην Ελλάδα.
16.47 Αποσαφήνιση προθέσεων ζητεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης, εν όψει της αποψινής ψηφοφορίας για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, σε διαφορετική περίπτωση, δηλώνει ότι θα απόσχει. "Αν έστω στο παραπέντε οι βασικοί πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής δεν σταματήσουν τις αξιοθρήνητες μπλόφες και δεν αποσαφηνίσουν ρητά και κατηγορηματικά τις προθέσεις τους, δεν πρόκειται να μετάσχω σε μια ψηφοφορία η οποία μπορεί στη συνέχεια να αποδειχθεί παρωδία", ξεκαθαρίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
15.08 Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το απόγευμα ο πρωθυπουργός κ.Γ.Παπανδρέου θα αντιμετωπίσει το δίλημμα μιας βελούδινης αποχώρησης ή της βίαιης αποπομπής με καταψήφιση στη νυχτερινή ψηφοφορία. Διακεκριμένοι υπουργοί μεταδίδουν ότι με τις ομιλίες τους το απόγευμα θα καλέσουν τον πρωθυπουργό να δηλώσει ρητά και κατηγορηματικά στο σώμα της Βουλής ότι αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης θα ενεργοποιήσει διαδικασίες παραίτησης και σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Σε αντίθετη περίπτωση θα δηλώσουν ότι δεν θα παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης. Και βεβαιώνουν ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινείται σημαντικός αριθμός βουλευτών του ΠαΣοΚ. Ενδεικτική του κλίματος είναι και η επιστολή Λοβέρδου (διαβάστε εδώ).
12:26 Οι "ομαδάρχες" του ΠΑΣΟΚ αναβάλλουν τη ρήξη με τον Παπανδρέου και το βράδυ θα του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, αποδεχόμενοι την υπόσχεση που παρασκηνιακά τους έδωσε ότι θα δρολογήσει διαδικασίες για συγκρότηση κυβέρνησης "εθνικής ενότητας". Οι πληροφορίες του thebest.gr από την Αθήνα αναφέρουν ότι ακόμα και η Εύα Καϊλή που πρόσκειται στο περιβάλλον Βενιζέλου, το βράδυ ίσως πει "ναι" παρά τη δημόσια δήλωσή της για ανεξαρτητοποίηση.
Στην απόφαση αυτή κατέληξαν οι "ομαδάρχες" (Βενιζέλος, Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου) θέλοντας να μην βρεθούν αντιμέτωποι με το "στίγμα" του "αποστάτη" που θα τους απέδιδαν οι Παπανδρεϊκοί στην περίπτωση που σήμερα έριχναν την κυβέρνηση.
Παράλληλα, θέλουν χρόνο προκειμένου να σχεδιάσουν τις επόμενες εσωκομματικές τους κινήσεις.
Για να φανεί όμως ότι δεν υποχωρούν, συμφώνησαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά ο κ. Παπανδρέου να δηλώσει ότι θα προχωρήσει σε διεργασίες για συγκρότηση κυβέρνησης "εθνικής ενότητας".
Ο κ. Παπανδρέου αποδέχθηκε αυτό τον συμβιβασμό, με την κρυφή ελπίδα ότι οι διεργασίες για δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο, οπότε θα κερδίσει χρόνο και θα παραμείνει Πρωθυπουργός.
Διαβάστε ακόμα

Ζουν στον κόσμο τους και παίζουν στην πλάτη μας, τα προσωπικά τους παιχνίδια- Έλεος πια

Της ψευτιάς και της υποκρισίας το ανάγνωσμα- Μας αντιμετωπίζουν λες και είμαστε ανόητοι (μήπως είμαστε;)


9.30 Στο ΠΑΣΟΚ ψάχνουν τον τρόπο να μείνουν ενωμένοι. Τη νύχτα της Πέμπτης τα φώτα άναψαν σε αρκετά σπίτια και κυβερνητικά γραφεία και έμειναν ανοιχτά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Προεδρικοί, βενιζελικοί και βουλευτές που στηρίζουν την τρόικα συναντήθηκαν για να καθορίσουν τη στάση τους. Οι δύο τελευταίες ομάδες για να κανονίσουν την τελική επίθεση και οι πρώτοι για να χαράξουν τη γραμμή άμυνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες  που δημοσιεύει το protothema.gr, στη συνάντηση των βουλευτών που στηρίζουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο διατυπώθηκε ένα διπλό αίτημα: προς τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί εντός 7 ημερών και προς τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Συγκεκριμένα, βουλευτές όπως η Εύα Καϊλή, η Σούλα Μερεντίτη, η Τόνια Αντωνίου, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Κώστας Καρτάλης, ο Νάσος Αλευράς και ο Δημήτρης Λιντζέρης συμφώνησαν ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση «αν» ο πρωθυπουργός δεσμευτεί πως θα ξεκινήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση και ότι θα τις ολοκληρώσει την ερχόμενη εβδομάδα. «Αλλιώς» θα αρχίσουν τις ανεξαρτητοποιήσεις.

Από την άλλη πλευρά η βουλευτής Επικρατείας κυρία Έλενα Παναρίτη που την Πέμπτη προανήγγειλε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης διαφωνώντας με το δημοψήφισμα, τελικώς αποφάσισε να στηρίξει την κυβέρνηση. Σε δήλωσή της στο protothema.gr και στον Χρήστο Μπόκα η κυρία Παναρίτη ξεκαθάρισε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης εξηγώντας πως «από την στιγμή που απέσυρε το δημοψήφισμα δεν έχω επιχείρημα να καταψηφίσω».

Σε ό,τι αφορά στη γραμμή του Ευάγγελου Βενιζέλου αυτή αναμένεται να συμπυκνωθεί στην έκκληση προς τους βουλευτές: «Δώστε ψήφο εμπιστοσύνης για να δυναμώσει η κυβέρνηση και να προχωρήσει στη μεταβατική κυβέρνηση»! Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι… τέσσερις της τρόικας. Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Ραγκούσης, Άννα Διαμαντοπούλου και Ηλίας Μόσιαλος έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση τους από χθες. Περιμένουν και αυτοί από τον πρωθυπουργό να διευκολύνει τις εξελίξεις διαφυλάσσοντας και την ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

Στο ΠΑΣΟΚ εστιάζουν οι προεδρικοί, που μαζεύτηκαν στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή. Είναι οι περισσότεροι και εμφανίζονται αποφασισμένοι να ακολουθήσουν τον Γιώργο Παπανδρέου σε όποια επιλογή κι αν κάνει. Αν αποφασίσει να μείνει θα τον στηρίξουν, καταγγέλλοντας τους υπόλοιπους ως αποστάτες. Έδειξαν τις διαθέσεις τους στη χθεσινή Κοινοβουλευτική Ομάδα, την οποία και διέλυσαν με το έτσι θέλω. Απλά σηκώθηκαν και έφυγαν ενώ μιλούσαν οι βενιζελικοί. Έχουν, όμως, και γραμμή άμυνας. Να μείνει ο Γιώργος Παπανδρέου πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ώστε αν παραιτηθεί από πρωθυπουργός να μην περάσει αυτόματα το κόμμα στον Ευάγγελο Βενιζέλο ή στα χέρια της... τρόικας.
7.50 Απόψε διεξάγεται στη Βουλή η κρίσιμη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μια μέρα μετά τις χθεσινές πολιτικές παλινωδίες, που καθιστούν, σε συνδυασμό με την αποψινή διαδικασία, αβέβαιο το μέλλο της χώρας. Απόψε θα έρθει η ώρα να μετρηθούν τα...κουκιά επισήμως, γιατί ανεπισήμως αυτό έχει ξεκινήσει.
Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου με τις χθεσινές του τοποθετήσεις τόσο στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας όσο και στην Ολομέλεια απευθύνθηκε κυρίως σε εκείνους τους βουλευτές του κόμματός  του, οι οποίοι απειλούσαν να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από το πρόσωπό του. Ικανοποιώντας τις βασικές τους ενστάσεις – απόσυρση δημοψηφίσματος, κυβέρνηση συνεργασίας - επιχείρησε να τους δώσει επιχείρημα προκειμένου να στηρίξουν την κυβέρνηση χωρίς αυτό να φανεί ως «κωλοτούμπα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυρία Ελενα Παπαρίτη μιλώντας στο protothema.gr ξεκαθάρισε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης εξηγώντας πως «από την στιγμή που απέσυρε το δημοψήφισμα δεν έχω επιχείρημα να καταψηφίσω».  Να σημειωθεί ότι το πρωί της Πέμπτης η βουλευτής επέκρινε την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα και έλεγε ότι «δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης σε μια καταστροφική πορεία της χώρας».

Κάθετα αντίθετοι με το δημοψήφισμα εμφανίζονταν και οι κ.κ. Κώστας Καρτάλης, Πυθαγόρας Βαρδίκος , Λεωνίδας Γρηγοράκος εκδηλώνοντας δημόσια τις ενστάσεις τους καθώς και αρκετοί ακόμα βουλευτές  που εξέφραζαν την δυσφορία τους στους διαδρόμους της βουλής.

Επιπλέον και ο κ. Δημήτρης Λιντζέρης δήλωσε ότι η ομιλία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια και η δέσμευσή του για κυβέρνηση συνεργασίας «μου έδωσε ελπίδα αισιοδοξίας» και από το ξεκάθαρο «δεν ψηφίζω» μετατοπίστηκε στο «θα το δούμε».

Να σημειωθεί ότι πλήθος βουλευτών μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Βάσω Παπανδρέου, Εύα Καϊλη, Χαρά Κεφαλίδου και οι κ.κ. Οδυσσέας Βουδούρης, Μίμης Ανδρουλάκης, Δημήτρης Καρύδης και Νάσος Αλευράς είχαν συνδέσει την δική τους ψήφο εμπιστοσύνης με το αν θα προχωρήσει ο κ. Παπανδρέου σε συγκρότηση κυβέρνησης «Εθνικής Σωτηρίας».

Υπο αυτά τα δεδομένα δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θα καταφέρει σήμερα να λάβει εκείνο το αποτέλεσμα στην σημερινή ψηφοφορία το οποίο θα τον διατηρήσει στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τι θα γίνει αν καταψηφιστεί η Κυβέρνηση

Αν δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης τότε από αύριο ξεκινούν οι διεργασίες για την επόμενη.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρώτα θα δώσει εντολή σχηματισμού στον Γ. Παπανδρέου και εδώ όλα είναι ανοιχτά τόσο στο αν θα μπορέσει να συσπειρώσει ξανά την Κ.Ο. που τον έχει ξαναψηφίσει υπό τον κίνδυνο χρεοκοπίας όσο και αν θα βρεί χείρα βοήθειας εκτός κόμματος.
Αν αποτύχει ο Γ. Παπανδρέου την εντολή θα λάβει ο Α. Σαμαράς ο οποίος λέγεται πως θα την αρνηθεί για να προκαλέσει αυτό που είπε στην ομιλία του. Εκλογές το συντομότερο δυνατό.

22.11 Ο  κ. Παπανδρέου για άλλη μία φορά απέδειξε ότι δεν έχει καταλάβει τι γίνεται. Μιλώντας πριν από λίγο στη Βουλή είπε πως η κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια κρατάει το τιμόνι της χώρας για να αποτραπεί η χρεοκοπία, δήλωσε ότι κατανοεί απόλυτα όσους υποφέρουν οικονομικά και χρέωσε την ευθύνη της παραπληροφόρησης στα μέσα ενημέρωσης.

¨Δεν είμαι γαντζωμένος στην παρέκλα" είπε, αλλά δεν ...φεύγει κιόλας καθώς δεν είπε τίποτε περί πιθανής  αποχώρησής του.  Όπως σημείωσε,  βλέποντας πως ο πολιτικός κόσμος δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες, αναγκάστηκε να αποφασίσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Μάλιστα, δήλωσε σήμερα ότι μπορεί να υπάρχει μία μικρή ελπίδα για συναίνεση, ενώ την ίδια ώρα η Νέα Δημοκρατία δεν βρισκόταν καν στη Βουλή, αφού είχε αποχωρήσει νωρίτερα.

Δήλωση πως είναι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δέχθηκε να ψηφίσει την δανειακή εγγύηση και ξεκαθάρισε πως αποδεικνύει καθημερινά πως δεν είναι καρφωμένος στην καρέκλα. Αλλά ξεκαθάρισε ότι θα αρχίσουν οι συζητήσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, αλλά κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι για πόση ώρα κράτησε αυτή η συναίνεση.
20:25 Ποια συναίνεση και ποια κυβέρνηση "εθνικής ενότητας"; Ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου ότι τον εξαπάτησε και ότι το μόνον που τον νοιάζει είναι η καρέκλα. Σε ανάλογπυς υψηλούς τόνους απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για λογαριασμό της κυβέρνησης, κατηγορώντας τον κ. Σαμαρά ότι υποδαυλίζει τη συναίνεση. Ανεξαρτήτως του τι λέει ο καθένας (αναλυτικά ρεπορτάζ μπορείτε να διαβάσετε σε άλλες αναρτήσεις) ε΄να είναι σίγουρο: η συναίνεση παέι περίπατο.
19:55 ΤΩΡΑ: Σκληρή επίθεση Σαμαρά στον Παπανδρέου από τη Βουλή: εκβιάζει και λαϊκίζει για να μείνει στην καρέκλα του. Κάνει ότι δεν κατάλαβε τι του ζήτησα. Ζήτησα να παραιτηθεί από Πρωθυπουργός και να δημιουργηθεί μεταβατική κυβέρνηση που θα μας οδηγήσει σε εκλογές αφού διασφαλίσει τη δανειακή σύμβαση. Δεν συζητάω καρέκλες και υπουργεία μαζί του
19:31 Διεκόπη η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με παρέμβαση Κακλαμάνη και με αιτιολογία ότι πρέπει οι βουλευτές να πάνε στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο κ. Λιντζέρης ζήτησε το λόγο και είπε απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου ότι "αν δεν λάβει ρητή διαβεβαίωση ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, δεν θα ψηφίσει αύριο υπέρ της κυβέρνησης". Το κλίμα μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είναι τεταμένο.
19:10 Βάσω Παπανδρέου: Είστε εκτός τόπου και χρόνου κ. Πρόεδρε
18:50 Σα να μην συνέβη τίποτα. Παπανδρέου και Βενιζέλος, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, εξήγησαν αναλυτικά πως θα κυβερνήσουν τη χώρα από σήμερα και μετά. Δεν βλέπουν κανένα πρόβλημα, θεωρούν  τουες χειρισμούς τους επιτυχέις και δηλώνουν έτοιμοι και δυνατοί να οδηγήσουν την Ελλάδα στην ελπιδα!!! Σα να μην έγιναν όσα έγιναν χθες στις Κάννες, σα να μην έγιναν όσα έγιναν σήμερα σε όλο τον κόσμο. Ο κ. Βενιζέλος ανακξοίνωσε ότι η δανειακή σύμβαση θα έλθει στη Βουλή για ψήφιση με 180 βουλευτές ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών, αφού όμως "ολοκληρωθούν τα βήματα που θα διασφαλίσουν τη μη χρεοκοπία της χώρας" όπως είπε, αποσαφηνίζοντας ότι αυτά τα βήματα είναι δέκα.
18:45 Πλήρη στήριξη προσφέρει στον Γιώργο Παπανδρέου ο Ευάγγελος Βενιζέλος που βρίσκεται τώρα στο βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Είναι προφανές ότι οι διαρροές περί διαφωνίας που προηγήθηκαν, εξυπηρετούν επικοινωνιακές ανάγκες και μόνον.
18:40 Η Άννα Διαμαντοπούλου μόλις τελείωσε η ομιλία του Πρωθυπουργού πήρε το λόγο και ζήτησε να συζητηθεί το θέμα της κυβέρνησης "εθνικής ενότητας", αίτημα που δεν έδειξε να συμμερίζεται ο κ. Παπανδρέου.
18:29 Με μια ομιλία με την οποία υπεραμύνθηκε των επιλογών του χαρακτηριζόντας τες μάλιστα ιδιατέρως επιτυχείς και εθνικά επωφελείς, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάτρισε ότι δεν παραιτείται και προχωραέι ως Πρωθυπουργός ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Σε μια απόστροφο της ομιλίας του βέβαια είπε ότι είναι υπό συζήτηση η πρόταση της ΝΔ, χωρίς ωστόσο να δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτή. Απεναντίας, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε αναφορές που δείχνουν ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει.
"Θα τα κάνουμε μαζί" ήταν η φράση που επανέλαβε πολλές φορές, αναφερόμενος στα μελλοντικά σχέδια της κυβέρνησής του, δείχνοντας ότι ούτε καν έχει περάσει από το μυαλό του το ενδεχόμενο να φύγει από Πρωπυπουργός.
17.56 Πληροφορίες θέλουν να υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Σαμαρά πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου στην αρχή της ομιλίας του τόνισε: «Καταφέραμε να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία της χώρας. Είμαστε περήφανοι για το τι έχουμε καταφέρει. Οι Έλληνες είμαστε ένα πειραματόζωο. Ο πρώτος μας στόχος ήταν να βρούμε τα χρήματα, για να μην καταρρεύσει η χώρα. Θα έχουμε στη διάθεσή μας ένα νέο πακέτο 130 δισ. Ευρώ. Θα έχουμε στη διάθεσή μας ένα νέο πακέτο 130 δισ. Ευρώ.Μέλημά μάς να μην αμφισβητηθεί η θέση της χώρας μας στο ευρώ. Δεν θα βάζαμε ποτέ ως θέμα το "μένουμε ή φεύγουμε από το ευρώ". Ο πολίτης άκουσε για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια ότι του δίνουμε το λόγο. Εμπιστεύομαι τη σοφία και την ωριμότητα του ελληνικού λαού. Το δημοψήφισμα είναι η αποφασιστική απάντηση σε όλα τα σενάρια εντός και εκτός Ελλάδας. Κάνουμε πράγματα ιστορικής σημασίας για τη χώρα»
17:30 Όσοι έσπευσαν να προεξοφλήσουν τη συγκρότηση κυβέρνησης "εθνικής ενότητας" καλό θα είναι να περιμένουν. Όπως φάνηκε από την τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο υπάρχει σημαντική απόσταση από την πρόταση Σαμαρά για "μεταβατική κυβέρνηση που θα ορίσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας".
Μάλιστα φαίνεται από την ομιλία του Πρωθυπουργού ότι ο κ. Παπανδρέου το μόνο πρόβλημα που βλέπει να υπήρξε είναι αυτό της διαφωνίας για το δημοψήφισμα το οποίο ξεπεράστηκε με τη δήλωση της ΝΔ ότι θα ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση!
Δεν θεωρεί πρόβλημα το διασυρμό της χώρας από τις χθεσινές δηλώσεις Μέρκελ και Σαρκοζί, ούτε από όσα γράφει σήμερα ο διεθνής Τύπος. Δεν θεωρεί πρόβλημα το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δηλώνουν ότι δεν τον εμπιστεύονται.
Το ερώτημα που τίθεται είναι: που το πάει ο κ. Παπανδρέου; Απλώς αναζητά τρόπο που θα του επιτρέψει να προστατεύσει την υστεροφημία του αποφεύγοντας τη σκληρή κριτική για τους χειρισμούς του, ή αναζητά σωσίβιο για να παραμείνει στην εξουσία;
Ίσως πάρουμε απαντήσεις από την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που συνεδριάζει σε λίγη ώρα ή το βράδυ στη Βουλή. Ως τότε ας κρατάμε μικρά καλάθια...
17.07 Ολοκληρώθηκε πριν απο λίγα λεπτά το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Πρωθυπουργός στην εισήγησή του τόνισε:«Το διακύβευμα είναι, ανεξάρτητα από το ερώτημα που θα είχε τεθεί στο δημοψήφισμα, η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.
Αυτή ήταν η μόνη εναλλακτική λύση εφ΄όσον δεν υπήρχε ευρύτερη συναίνεση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων. Το δημοψήφισμα θα έδινε ισχυρή απάντηση σε όσους ήθελαν τη χώρα εκτός ευρώ.
Αντιθέτως, η απόρριψη των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου είτε μέσω δημοψηφίσματος είτε μέσω εκλογών είτε μέσω της Βουλής είτε με τη μη εφαρμογή της συμφωνίας συνεπάγεται έξοδο από το ευρώ.
Σηκώσαμε τεράστιο βάρος», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, «για να σώσουμε την Ελλάδα. Είμαστε μέχρι σήμερα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας αλλά πάντα επιδιώκαμε ευρύτερη συνεργασία στη βάση κοινών στόχων και συγκλίσεων.
Χαιρετίζουμε τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και την απόφασή της να στηρίξει στη Βουλή την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Είμαστε έτοιμοι να τις συζητήσουμε με σοβαρότητα και με βάση το εθνικό συμφέρον».
H υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ανέφερε  ότι  η κυβέρνηση θα καταγραφεί στην ιστορία για την προσπάθεια που καταβάλει. Προσπάθεια αντίστοιχη των κυβερνήσεων Ελ.Βενιζέλου και Τρικούπη, τόνισε χαρακτηριστικά.
Χαρακτήρισε, επίσης  επιλογή ευθύνης τις εξελίξεις που δρομολογεί ο κ. Παπανδρέου  για τον οποίο είπε  ότι «πρέπει να είναι υπεράνω κριτικής». Πρόσθεσε επίσης ότι χρειάζεται να δοθεί κάποια απάντηση στις δηλώσεις Μέρκελ - Σαρκοζί.
Ο υπουργός Υποδομών κ. Ραγκούσης μεταξύ άλλων  επεσήμανε :  «Αποδείξαμε ότι δεν είμαστε στην εξουσία για την εξουσία. Η ενότητα της παράταξης  στην αυριανή ψήφο εμπιστοσύνης είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αυτό που επιχειρείται, συμβαίνει  στην πιο δύσκολη στιγμή για τον τόπο,  από ένα πολιτικό σύστημα  που λειτουργεί με αντιθέσεις από το 1974. Δημιουργείται η προσδοκία ότι κάτι νέο μπορεί να υπάρξει και γιά αυτό  πρέπει αν είμαστε πολύ προσεκτικοί».
Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε ότι «η λαϊκή κυριαρχία έχει κάπου μια "μαύρη τρύπα". Αν πάτε προς τα εκεί» ,είπε στον πρωθυπουργό, «μην πάρετε την παράταξη μαζί σας. Εσείς έχετε την πρωτοβουλία, εμείς ακολουθούμε. Μην μας πάτε , όμως στον γκρεμό του διχασμού.Αν έχουμε πάρει την εμπιστοσύνη της Βουλής και παράλληλα έχει αποτύχει η διαβούλευση για συγκυβέρνηση θα έχουμε υποκλέψει  την ψήφο της Βουλής . Δεν το επιδιώξαμε αλλά θα κατηγορηθούμε οπωσδήποτε».
Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε επίσης ότι η απόφαση για το δημοψήφισμα είναι καταστροφική και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να την αποσύρει «και ας παρεξηγηθούν οι λόγοι» για τους οποίους έλαβε την απόφαση
16:14 Αρνείται η ΝΔ να μπουν σε διαπραγμάτευση στελέχη των δύο κομμάτων για το ενδεχόμενο συγκρότησης συγκυβέρνησης και δηλώνουν ότι υπάρχει ο θεσμικός δρόμος, εννοώντας πορφανώς τη σύγκλιση Συμβουλίου Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε εκεί να ληφθούν οι αποφάσεις για κυβέρνηση "εθνικής ενότητας".
16:09 Από την πλευρά της ΝΔ δηλώνουν ότι δεν ξέρουν τίποτα για το ενδεχόμενο μετάβασης στα γραφεία της των Ρέππα, Αθανασάκη, προκειμένου να συζητήσουν για την κυβέρνηση συνεργασίας. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα διέρρευσε η πληροφορία από το Υπουργικό Συμβούλιο.
15.55 "Ταφόπλακα" στα περί δημοψηφίσματος έβαλε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με τα όσα είπε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει στις 5 το απόγευμα στην κοινοβουλευτική του ομάδα και στη συνέχεια το βράδυ στη Βουλή.
15:28 Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ρέππας και ο κ. Αθανασάκης με εντολή Παπανδρέου θα μεταβουν στα γραφεία της ΝΔ για να συζητήσουν σχετικά με τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Πάντως ο κ. Παπανδρέου δεν θα πάει σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν θα παραιτηθεί και θα μιλήσει κανονικά στη Βουλή το βράδυ.
15:11 Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στο Υπουργικό Συμβούλιο πως δεν θα παραιτηθεί, δεν θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα μιλήσει το βράδυ στη Βουλή.
14:50 Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός πρότεινε στο Υπουργικό Συμβούλιο, τη συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής. Ο κ. Παπανδρέου είπε "χρειάστηκε να απειλήσουμε με δημοψήφισμα για να υπάρξει συναίνεση από τον κ. Σαμαρά". Η συνεδρίαση συνεχίζεται.
14:47 Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του.
14:16 Το BBC μετέδωσε πριν από λίγο ότι ο κ. Παπανδρέου θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να παραιτηθεί ανοίγοντας το δρόμο για σχηματισμό κυβέρνησης κοινής αποδοχής με Πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο.
14:07 Οι δηλώσεις Σαμαρά, αλλά και αυτές που έκανε ο κ. Ρέππας, δείχνουν ότι ανοίγει ο δρόμος για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ. Ωστόσο, δεν αποσαφηνίζεται αν ο κ. Παπανδρέου θα διεκδικήσει να είναι πρωθυπουργός αυτής της κυβέρνησης ή θα αποδεχθεί άλλο πρόσωπο, με πιθανότερο τον κ. Παπαδήμο.
14:00 Ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε και επισήμως τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα διασφαλίσει τη δανειακή σύμβαση και θα οδηγήσει τον τόπο σε εκλογές
13:51 Στήριξη στον Γιώργο Παπανδρέου προσφέρει ο Δημήτρης Ρέππας. Ο κ. Παπανδρέου επιχειρεί να πείσει τον κ. Σαμαρά για συγκυβέρνηση, ώστε να αποφύγει την παραίτηση.
13:28 Ο Πρωθυπουργός φέρεται να διαμηνύει σε Υπουργούς του: "Δεν παραιτούμαι, ρίξτε με"!!! Κυκλοφορούν σενάρια για διάσπαση του ΠΑΣΟΚ
13:20 Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφέρει πως αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια δημιουργίας Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας υπό τον πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκά Παπαδήμο.
12:55 Ρεγγίνα Βάρτζελη στο protothema.gr: "Ο πρωθυπουργός δεν παραιτήθηκε και ούτε προτίθεται να παραιτηθεί"!!!
12:50 Διακινείται σενάριο για κυβέρνηση εθνικής ενότητας με Πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη. Μάλιστα, αναφέρεται ότι την Πρωθυπουργοποίηση Σημίτη ζήτσε από τον κ. Παπανδρέου και η Μέρκελ.
12:40 Πληροφορίες από τη Συγγρού αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς με διάγγελμά του θα ζητήσει τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα εξασφαλίσει την 6η δόση και εν συνεχεία θα προκηρύξει εκλογές.
12:33 Συνάντηση Λοβέρδου, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Μόσιαλου σε εξέλιξη. Πυρετώδεις διαβουλεύσεις καθυστερούν την έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου που είχε οριστεί γαι τις 12.
12:00 Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι διαφώνησε με τον κ. Παπανδρέου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος και απεχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου. 'Ολα δείχνουν ότι διανύουμε τις τελευταίες ώρες του κ. Παπανδρέου στην Πρωθυπουργία.
11:27 Από το Μαξίμου διαρρεόυν σενάρια ότι ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο θα ζητήσει τις παραιτήσεις των Υπουργών και θα προχωρήσει στην εκλογή νέου Πρωθυπουργού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Πάντως την ίδια ώρα γίνονται κινήσεις από τον κ. Βενιζέλο για να πέσει ο κ. Παπανδρέου
11.22 Διάφορα σενάρια βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.Τα ενδιάμεσα στελέχη του Κινήματος, γράφει το protothema, προκειμένου να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ όσων λένε όχι στο δημοψήφισμα και του απομονωμένου πλέον πρωθυπουργού. Προτείνουν:
Ο Γιώργος Παπανδρέου να παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Η ΚΟ να εκλέξει πρωθυπουργό τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος να ζητήσει από τα κόμματα, πρώτον, να ψηφίσουν τη δανειακή σύμβαση, και, δεύτερον, να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
Με αυτό το κεκτημένο να ζητήσει από τους εταίρους μας να μας καταβάλουν κανονικά στις 15 Νοεμβρίου την έκτη δόση.
Οι εκλογές θα γίνουν είτε άμεσα, είτε σε εύλογο χρονικό διάστημα, ανάλογα με την απάντηση της Ένωσης. Ήδη ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει προετοιμάσει το έδαφος στο Βόλγαγκ Σόιμπλε. Ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος.
Αν ο Γιώργος Παπανδρέου δεν αποδεχθεί το σενάριο που του προτείνεται, τότε είναι πολύ πιθανό να συνεχιστούν οι ανεξαρτητοποιήσεις, η κυβέρνηση να πέσει εντός της ημέρας και το ΠΑΣΟΚ να διασπαστεί
10:55 Μετά την κ. Καϊλη και η κ. Παναρίτη δήλωσε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αν επιμείνει στο δημοψήφισμα. Έτσι η κυβέρνηση φαίνεται να χάνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στις 12:00 συγκαλείται εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο και αμέσως μετά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
10.45 Κοινοβουλευτική ομάδα ζητά ο Πρωθυπουργός μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει εκτάκτως στις 12 το μεσημέρι. Εύα Καϊλή:Δεν παραιτείται και δε δίνει ψήφο εμπιστοσύνης. Από την πλευρά της η κ. Παναρίτη διαμηνύει επίσης ότι δεν πρότίθεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η Εύα Καϊλή σε επιστολή της αναφέρει:
"Αγαπητέ Πρόεδρε,
σε συνέχεια της επιστολής που σας κατέθεσα στις 1.11.2011, και παραμένοντας συνεπής στις πεποιθήσεις μου, θέτω υπόψην σας τα εξής.

Καταγράφω την αγωνία μου για την εμμονή διεξαγωγής δημοψηφίσματος, που βάζει σε επικίνδυνες περιπέτειες την Ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Στις κρίσιμες αυτές στιγμές, το ψευτοδίλημμα που τίθεται σε δημοψήφισμα αποτελεί μια ακόμη διχαστική διαδικασία για την Ελληνική κοινωνία.

Εως τώρα ψήφιζα, εκφράζοντας πάντα με ειλικρινεια και σεβασμό τις ενστάσεις μου στα πλαίσια των εσωκομματικων διαδικασιών, με γνώμονα την αποφυγή της χρεοκοπίας. Ακριβώς γι΄ αυτό πιστεύω οτι δεν μπορούμε να μεταθέσουμε τις ευθύνες της δικής μας ακολουθούμενης πολιτικής στους Έλληνες, τώρα, και μετά τις θυσίες των τελευταίων 2 ετών.

Προτάσσοντας λοιπόν, το Εθνικό συμφέρον από το κομματικό ή το προσωπικό, όλοι καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, πράγμα το οποίο ελπίζω πως με αυτόν τον τρόπο πράττω, στο μερίδιο που μου αναλογεί.

Σας καλώ την ύστατη στιγμή να μην οδηγήσετε τη χώρα σε αυτόν τον δρόμο και να διασφαλίσετε την Συμφωνία της 26ης Οκτώβρη, ανακαλώντας την απόφαση σας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Με την παρούσα σας γνωρίζω ότι δεν παραιτούμαι από εκλεγμένη εκπρόσωπος των συμπολιτών και της γενιάς μου, όμως στην ψηφοφορία της Παρασκευής δεν θα παρέχω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σας".

Με εκτίμηση,
Εύα Καϊλή
10.25 :Ντόμινο εξελίξεων προκαλεί η επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα και το "σφυροκόπημα" που δέχτηκε από την Άγγελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί. Πριν από λίγο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή ανακοίνωσε μέσω twitter ότι ανεξαρτητοποιείται. Η κυβέρνηση είναι πλέον με 151 βουλευτές.
Στις 4.45 το πρωί ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος,  τάχθηκε κατά του δημοψηφίσματος και μίλησε για ανάγκή εθνικής ενότητας.
Ακολούθησαν διαφοροποιήσεις και από κορυφαίους του ΠΑΣΟΚ. Ο Κώστας Σκανδαλίδης τάσσεται κατά του δημοψηφίσματος και ζητά σύγκλιση της Κ.Ο.
Το σχηματισμό κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας και την άμεση προκήρυξη εκλογών ξαναζήτησε η Βάσω Παπανδρέου.
Μαζεύουν υπογραφές για Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ χωρίς τον Παπανδρέου
Το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, συγκεντρώνουν υπογραφές με αίτημα την σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ, ακόμη και χωρίς την παρουσία του Πρωθυπουργού.
Διαβάστε αναλυτικα:
Ανεξαρτητοποιήθηκε και η Καϊλή - Στους 151 η κυβέρνηση
ΠΑΣΟΚ:Πληθαίνουν οι φωνές κατά του δημοψηφίσματος-Έκτακτη σύγκλιση της Κ.Ο.ζητά ο Σκανδαλίδης

Σφυροκόπημα Γιώργου από Μέρκελ-Σαρκοζί. Ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα-Δείτε βίντεο
Bόμβα" Βενιζέλου:Λέει όχι στο δημοψήφισμα για το ευρώ -Μιλά για ανάγκη εθνικής ενότητας
Παπανδρέου: Στις 4 Δεκεμβρίου το Δημοψήφισμα- Επειδή αμφισβητήθηκε η συμφωνία, θα αποφασίσει ο λαός
Β. Παπανδρέου: Ξαναζητά κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας και εκλογές
Μαζεύουν υπογραφές για Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ χωρίς τον Παπανδρέου
Λοβέρδος: Η κίνηση Βενιζέλου ανταποκρίνεται στα πιστεύω μου
Στις 12 έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο


www.thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου