Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Ομαδική ψυχανάλυση στο Υπ. Συμβούλιο





Σε ενδοκυβερνητική ψυχοθεραπεία προχωρεί ο πρωθυπουργός, ύστερα από τη συνάντησή του με οκτώ υπουργούς του πριν από τη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Παπανδρέου επιχειρεί, για ύστατη φορά πριν από τον επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, την υπέρβαση των διαφορών μεταξύ των στελεχών του.

Η ψυχοθεραπεία αυτή έχει σαν χρονικό στόχο το πολύ λίγες εβδομάδες. Το σίγουρο είναι πως κάποια στιγμή στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και έως την ψήφιση από τη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας, η οποία προγραμματίζεται για τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, θα πρέπει ο πρωθυπουργός να έχει καταλήξει στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

Η επέλαση των εκσυγχρονιστών

Δύο είναι οι επικρατέστερες σκέψεις ως προς τον χρόνο ανακοίνωσης του ανασχηματισμένου κυβερνητικού σχήματος. Σύμφωνα με την πρώτη σκέψη, ο ανασχηματισμός πρέπει να ανακοινωθεί πολύ σύντομα. Οι εισηγητές της δεύτερης σκέψης επιμένουν σε ανασχηματισμό αμέσως μετά την ψήφιση από τη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ώστε να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος απώλειας ψήφων στο Κοινοβούλιο από «δυσαρεστημένους» οι οποίοι δεν συμπεριελήφθησαν στον Ανασχηματισμό.

Ωστόσο, σε οποιαδήποτε περίπτωση, καθίσταται σαφές από τα στελέχη του Μαξίμου αλλά και από κομματικούς κύκλους της Ιπποκράτους πως ο Γιώργος Παπανδρέου προτίθεται να επαναφέρει το εκσυγχρονιστικό μπλοκ του Κώστα Σημίτη στο προσκήνιο και εντός της νέας κυβέρνησης. Η ολική αυτή επαναφορά αποκτά ιδιαίτερη σημασία, διότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί την κρισιμότερη και αντιλαϊκότερη φάση της μνημονιακής περιόδου.

Σύγκρουση στελεχών

Ιδιαίτερο εκνευρισμό προκάλεσε στο υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα η παρέμβαση Ανδρέα Λοβέρδου. Την Τρίτη το πρωί, εκδηλώθηκαν τρεις τάσεις εντός του Υπουργικού Συμβουλίου. Η πρώτη ήταν διαλλακτική, με την έννοια «Ακούστε τον Λοβέρδο, κάτι έχει να μας πει». Η δεύτερη απορριπτική, καλυπτόμενη υπό τον μανδύα της άκομψης πολιτικά υποβολής παραινέσεων προς τον πρωθυπουργό. Η τρίτη άποψη ήταν συγκεκαλυμμένα «παλαιοκομματική», η οποία εκφραζόταν με το επιχείρημα της «πρόωρης τοποθέτησης του Ανδρέα Λοβέρδου σε σκηνικό δελφινομαχίας κατά την επόμενη ημέρα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.».

Η τριχοτόμηση αυτή αντανακλά και το πολιτικό υπέδαφος, το οποίο ο πρωθυπουργός καλείται να διαχειριστεί εντός της κυβέρνησής του, του κόμματος και βεβαίως εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τους συνεργάτες του, φέρεται αποφασισμένος α) να προχωρήσει στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στη Βουλή με απλή πλειοψηφία των 151 ψήφων. β) να μην προχωρήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αν και εφόσον δεν έχει απώλειες ψήφων σε αυτήν την ψηφοφορία. γ) να πάει σε εκλογές, μόνον αν μετά από αυτήν την ψηφοφορία η κυβερνητική πλειοψηφία καταστεί οριακή λόγω απωλειών. 


www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου