Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Ετοιμάζουν πρωτοφανή ευρωπαϊκή παρέμβαση στην ελληνική οικονομία – Τι γράφουν οι Financial Times

Σχεδιάζεται η συμμετοχή στην είσπραξη φόρων, καθώς και στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων ως αντάλλαγμα στη χορήγηση νέων δανείων



Ακόμα και το ενδεχόμενο εμπλοκής των ξένων αρχών στη διαδικασία είσπραξης των φόρων και στις ιδιωτικοποιήσεις, ως αντάλλαγμα για τη χορήγηση νέας βοήθειας στην Ελλάδα, συζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Τη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκαλύπτουν οι Financial Times.
Αν πράγματι οι διαπραγματεύσεις ευοδωθούν, τότε θα έχουμε να κάνουμε με μια πρωτοφανή  παρέμβαση των ξένων στην ελληνική οικονομία. Στο πακέτο θα συμπεριλαμβάνονται επίσης κίνητρα για εθελοντική συμφωνία των ιδιωτών ομολογιούχων να παρατείνουν το χρόνο αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, καθώς και ένας νέος γύρος μέτρων λιτότητας.
Οι αξιωματούχοι ελπίζουν πως έως και το ήμισυ της νέας χρηματοδότησης ύψους 60 - 70 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα έως το τέλος του 2013 θα μπορούσε να προέλθει χωρίς νέο δανεισμό.
Στο πλαίσιο του εξεταζόμενου προγράμματος, μεγάλο μέρος αυτής της χρηματοδότησης θα μπορούσε να προέλθει από την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων και από τις τροποποιήσεις στους όρους αποπληρωμής ιδιωτών κατόχων ομολόγων.
Οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ θα χρειάζονταν να δανείσουν επιπλέον 30 - 35 δισ. ευρώ, πέραν του δανείου των 110 δισ. ευρώ, που έχουν ήδη υποσχεθεί στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της χώρας που συμφωνήθηκε πέρυσι.
Αξιωματούχοι, ωστόσο, προειδοποίησαν πως σχεδόν κάθε στοιχείο του νέου πακέτου μπορεί να αντιμετωπίσει την αντίθεση τουλάχιστον μιας εκ των κυβερνήσεων και των θεσμών, που εμπλέκονται στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις.
Οι FT σημειώνουν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που θα μπορούσε να θεωρηθεί πιστωτικό επεισόδιο - μια αλλαγή δηλαδή στους όρους, η οποία θα μπορούσε τεχνικά να χαρακτηριστεί χρεοκοπία.
Ωστόσο, ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος, που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε πως οι αντιρρήσεις της ΕΚΤ μπορούν να καμφθούν εάν ο επαναπρογραμματισμός του ελληνικού χρέους δομηθεί σωστά.


www.thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου