- Από τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την άρνηση του να προσφέρει συναίνεση στα νέα οικονομικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, διατύπωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου.«Στην αποδεδειγμένα λάθος συνταγή του μνημονίου δεν πρόκειται να συμφωνήσω» δήλωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «υποβάλλει τον λαό σε νέες θυσίες χωρίς καμία προοπτική αφού επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη».
Η κοινωνία απαιτεί συναίνεση για αλλαγή κατεύθυνσης και όχι συναίνεση κορυφής για να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στο ίδιο αδιέξοδο, υποστήριξε ο κ. Σαμαράς, διαμηνύοντας: «Τέτοια συναίνεση δεν δίνω».
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί «νέες φοροεπιδρομές και νέες οριζόντιες περικοπές σε βάρος όσων πλήρωσαν ήδη και όσων δεν αντέχουν άλλο» και επανέλαβε τη βασική θέση της ΝΔ ότι για την επανεκκίνηση της οικονομίας απαιτείται η μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Με επιφυλάξεις φαίνεται πως αντιμετωπίζεται και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, πεδίο όπου αναμενόταν να επιτευχθεί η συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων. Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, ορισμένες από τις προωθούμενες αποκρατικοποιήσεις δίνουν την εντύπωση «ότι οδηγούνται σε εκποίηση χωρίς αναπτυξιακή διάθεση και με πενιχρά αποτελέσματα σε ένα διαλυμένο χρηματιστήριο».
«Είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, αλλά είμαστε αντίθετοι στη βιαστική εκποίηση και στα μέτρα ταμειακού πανικού» τόνισε, διακρίνοντας πάντως ορισμένα θετικά στοιχεία στα νέα προωθούμενα οικονομικά μέτρα, όπως οι συμβάσεις λιμανιών και αεροδρομίων.
Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, αποτελούσε πρόταση της ΝΔ από τον Δεκέμβριο του 2009.
Επίσης, ο κ. Σαμαράς διέκρινε τη «διαφαινόμενη πρόθεση» του πρωθυπουργού να υιοθετήσει τις προτάσεις της ΝΔ, που περιλαμβάνονται στο «Ζάππειο 2», για τα αυθαίρετα, τον επαναπατρισμό κεφάλαιων και την εργασιακή εφεδρεία.
«Όμως, λίγα σωστά, σε ένα συνολικό λάθος, δεν δίνουν τη λύση» υπογράμμισε ο Αντ.Σαμαράς, σημειώνοντας πως «κανένας στην κυβέρνηση δεν δίνει καμία εξήγηση γιατί η συνταγή αυτή απέτυχε σε όλα και κανείς τους δεν αναλαμβάνει ευθύνη για τις θυσίες που πήγαν χαμένες».
«Σήμερα υποβάλλουν τον ελληνικό λαό σε νέες θυσίες. Χωρίς καμιά προοπτική, αφού επαναλαμβάνουν σήμερα όσα απέτυχαν ώς τώρα. Αν δεν υπάρξει το δημιουργικό σοκ μείωσης των φόρων, σε συνδυασμό με τη μείωση της σπατάλης του κράτους και τις τολμηρές αποκρατικοποιήσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα, επανεκκίνηση της οικονομίας δεν θα υπάρξει. Η κοινωνία επιθυμεί συναίνεση σε ό,τι είναι ωφέλιμο» πρόσθεσε, λέγοντας χαρακτηριστικά «όχι σε ό,τι βλάπτει την πατρίδα».
«Η κοινωνία αναζητεί συναίνεση για αλλαγή κατεύθυνσης. Όχι συμφωνία κορυφής για να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στο ίδιο αδιέξοδο. Κάτι τέτοιο αφήνει έξω την κοινωνία. Τέτοια συναίνεση δεν δίνω. Με το Ζάππειο ΙΙ, υπέδειξα το δρόμο επανεκκίνησης της οικονομίας και επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου. Η κυβέρνηση δεν τολμά να κάνει επανεκκίνηση και δεν σκέφτεται να κάνει επαναδιαπραγμάτευση. Επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος και ξεπερνά τα όρια αντοχής της οικονομίας και του λαού μας. Εμείς παραμένουμε αντίθετοι. Και προωθούμε την επανεκκίνηση ως μόνο δρόμο για να βγούμε από το αδιέξοδο» κατέληξε.
Η θέση της κυβέρνησης
Από την πλευρά της η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχουν προτάσεις οι οποίες μπορούν να γίνουν κοινός τόπος και η θέση αυτή μεταφέρθηκε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Σαμαρά, από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις για την επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος κατά 6,4% που είναι ο στόχος ο οποίος πρέπει να επιτευχθεί απαραιτήτως.
Επίσης ο κ. Παπανδρέου φέρεται να είπε στον κ. Σαμαρά πως όσα ακούγονται και βλέπουν το φως της δημοσιότητας για νέους φόρους, αύξηση ΦΠΑ κλπ., δεν είναι αποφάσεις, αλλά προτάσεις οι οποίες θα συζητηθούν στο πλαίσιο της συζήτησης για την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε στον συνομιλητή του ότι θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα και με πλήρη διαφάνεια. Σχετικά με την πληροφορία ότι ο υπουργός Οικονομικών θα καλούσε το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ για περαιτέρω συζήτηση, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν υπάρχει τίποτα σχετικό, αλλά θα ήταν ανοιχτή σε μια τέτοια συζήτηση.
Για τον τρόπο με τον οποίο θα ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι θα ακολουθηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία και ότι υπάρχει τρόπος να βρεθεί συναίνεση σε συγκεκριμένα θέματα, κατά το πρότυπο της συζήτησης του προϋπολογισμού όπου ένα κόμμα μπορεί να ψηφίζει ορισμένες από τις δαπάνες του όχι όμως και το σύνολό τους.
Εξάλλου, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, όλα τα επιμέρους ζητήματα του μεσοπρόθεσμου σχεδίου θα κατατεθούν στη Βουλή ως ανεξάρτητα νομοθετήματα.
www.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου