Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Μάχη χαρακωμάτων για την αναδιάρθρωση





Διαστάσεις πολέμου μέχρις εσχάτων τείνει να λάβει η άγρια κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ευρώπης, Η.Π.Α., διεθνών αγορών και οργανισμών, αναφορικά με την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Το δίλημμα «αναδιάρθρωση ή πίστη στα μέτρα του Μνημονίου» επιστρέφει στο προσκήνιο, μέσα από τις διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, με τους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και με τους ταγούς της διεθνούς οικονομικής εξουσίας.

Παρά το γεγονός ότι η λέξη «αναδιάρθρωση» δεν ακούστηκε ούτε μία φορά κατά τη χθεσινή συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον «γκουρού» των κερδοσκόπων, Τζορτζ Σόρος, όπως διατείνονται κύκλοι του Μαξίμου, η τύχη της ελληνικής οικονομίας τέθηκε επί τάπητος. Σημειώνεται ότι η συνάντηση έγινε στον απόηχο των επαφών του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με τον διακεκριμένο νομπελίστα οικονομολόγο, Νουριέλ Ρουμπινί.

Ο Σόρος εμφανίστηκε αισιόδοξος, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση χρέους, αλλά με δεδομένη μια σταθερή οικονομική βοήθεια από πλευράς Ε.Ε. και με αυστηρή προσήλωση στις επιταγές της τρόικας.

Ωστόσο, έσπευσε να εξαπολύσει δριμύτατη κριτική εναντίον της πολιτικής που ασκεί η Ένωση σε ό,τι αφορά στην καθιέρωση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης από το 2013, καθιστώντας σαφές ότι δημιουργείται ένα σοβαρό κενό οικονομικής διαχείρισης για τις χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες καλούνται να ρυθμίσουν το δημόσιο χρέος τους.

Ο ρόλος των Η.Π.Α., το παράδειγμα Γκάιτνερ και η Μέρκελ


Κατά τη συζήτησή του με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο Σόρος, σε μια προσπάθεια να επισημάνει την ανάγκη λήψης άμεσων πρωτοβουλιών, με σκοπό την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, υπερθεμάτισε την αμέριστη συμπαράσταση που επιδεικνύει η Ουάσιγκτον έναντι της Ελλάδας.

«Η Αμερική θέλει να στηρίξει την Ελλάδα, έχει πολλά χρόνια να τη στηρίξει τόσο και πιστεύω ότι η κυβέρνηση Ομπάμα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση» φέρεται να είπε ο πολυεκατομμυριούχος επενδυτής προς τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ο Ομπάμα ήταν εκείνος που είχε στείλει τον υπουργό Οικονομικών, Τιμ Γκάιτνερ, στο Βερολίνο λίγο πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Νοεμβρίου του 2010, ώστε να μεταπείσει την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, να αλλάξει στάση και να υποστηρίξει την ελληνική υπόθεση.

Ωστόσο, ο κ. Σόρος άφησε αιχμές εναντίον της Γερμανίδας πολιτικού, προσάπτοντάς της «αλαζονικές συμπεριφορές, που καταδεικνύουν άγνοια της ιστορίας και αδυναμία αντίληψης των πραγματικών προβλημάτων». «Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενιαία και όχι κλαμπ πλουσίων» πρόσθεσε.

Θέλοντας, όμως, να αμβλύνει τις όποιες εντυπώσεις, έσπευσε να επισημάνει ότι η Ευρώπη θα παραμείνει στο πλευρό της Ελλάδας, αρκεί η τελευταία να κατορθώσει να πείσει για το ειλικρινές των προσπαθειών της σχετικά με την τακτοποίηση του δημοσίου χρέους.

Άμεση απάντηση από το Δ.Ν.Τ.


Η παρελκυστική πολιτική του Τζορτζ Σόρος απέναντι στην Ελλάδα αλλά και οι θέσεις που διατύπωσε ενώπιον του Γ. Παπανδρέου έθεσαν σε πλήρη συναγερμό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.).

Δεδομένου ότι ο ουγγρικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας άφησε εμμέσως, πλην σαφώς, να εννοηθεί ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε άμεση αναδιάρθρωση του χρέους της, ο γενικός διευθυντής του Δ.Ν.Τ., Ντομινίκ Στρος-Καν, έσπευσε να απαντήσει σε δημοσίευμα του γερμανικού «Spiegel», που έκανε λόγο για δήθεν προτροπή του Ταμείου προς τη χώρα μας, να αναδιαρθρώσει το χρέος προς τους πιστωτές της.

«Υποστηρίζουμε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσει η Ελλάδα σε αναδιάρθρωση του χρέους της» δήλωσε ο κ. Στρος-Καν, απαντώντας, στην ουσία, στα λεγόμενα του κ. Σόρος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Δ.Ν.Τ., μια πιθανή αναδιάρθρωση δεν θα βοηθούσε την ανταγωνιστικότητα, η οποία, κατά τη γνώμη του, είναι η ρίζα του ελληνικού προβλήματος.

Τέλος, επιχειρώντας να απαντήσει στα περί «κλαμπ πλουσίων» που ανέφερε ο κ. Σόρος, είπε ότι «μέχρι τώρα η πρόοδος στις οικονομίες της ευρωζώνης ήταν άνιση και αποσπασματική και αυτό επέφερε και τη σημερινή κρίση, αλλά από εκεί θα αρχίσει και η ανάκαμψη».

Σε κάθε περίπτωση, από τα παραπάνω, ένα γίνεται φανερό: ο πόλεμος καλά κρατεί… 


www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου