- (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Τρεις στους πέντε εργαζόμενους σε επιχειρήσεις τουρισμού και επισιτισμού είναι ανασφάλιστοι. Ο συγκεκριμένος κλάδος παραγωγής συγκεντρώνει τα υψηλότερα ποσοστά της λεγόμενης «μαύρης εργασίας», καθώς το 60% των εργαζόμενων δεν ασφαλίζεται, εργάζεται παράνομα και με τις χειρότερες μορφές ελαστικής απασχόλησης.Όπως αναφέρει Το Βήμα , τα επίσημα στοιχεία του 2010 δείχνουν πως σε σύνολο 550.000 απασχολούμενων στο κλάδο του τουρισμού, τους μήνες Ιούνιο έως Σεπτέμβριο ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ 228.000 άτομα (130.000 στα επισιτιστικά καταστήματα και 98.000 στα ξενοδοχεία).
Την εικόνα αυτή για τις συνθήκες απασχόλησης στον τουριστικό κλάδο περιέγραψαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών επισιτισμού και υπαλλήλων τουριστικών επαγγελμάτων σε συνέντευξη Τύπου.
Οι συνδικαλιστές μίλησαν για «κύματα απολύσεων, μείωση αποδοχών, μονομερείς και εκβιαστικές μετατροπές των όρων εργασίας και έξαρση της εκ περιτροπής απασχόλησης», σε ένα κλάδο που αναμένει διψήφια αύξηση (πάνω από 10%) των αφίξεων τουριστών για το 2011.
Κατηγόρησαν τους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες του κλάδου πως:
- προσλαμβάνουν προσωπικό με τις κατώτερες αμοιβές της σύμβασης της ΓΣΕΕ και όχι της κλαδικής σύμβασης.
- εφαρμόζουν την εκ περιτροπής εργασία, ενώ ταυτοχρόνως επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ για τις ασφαλιστικές εισφορές, κάτι που απαγορεύει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
- «βαφτίζουν» ως μαθητές που κάνουν την πρακτική τους άσκηση, ανέργους κάτω των 24 ετών, ώστε να τους αμείβουν με το 60% των κατώτατων ορίων της σύμβασης της ΓΣΕΕ.
- επιδιώκουν την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την ασύδοτη επέκταση κάθε ευέλικτης μορφής απασχόλησης.
www.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου