Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την αποκάλυψη των ονομάτων, από τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς, όσων κρύβονται πίσω από τις παρεμβάσεις στο έργο τους, ιδιαίτερα όσον αφορά στην υπόθεση της λαθρεμπορίας καυσίμων.
Είναι δεδομένο ότι τα βλέμματα όλων συγκεντρώνονται πλέον στο υπόμνημα που θα υποβάλουν οι Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, επιθεωρητή Φώτη Μακρή και αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι ενδεχόμενες αποκαλύψεις.
Με την εκπνοή της πενθήμερης προθεσμίας που είχαν από τον κ. Μακρή για να καταθέσουν τα στοιχεία που δεν συμπεριέλαβαν στο γραπτό υπόμνημα, το οποίο προσκόμισαν την περασμένη εβδομάδα, οι δύο εισαγγελείς αναμένεται να επισκεφθούν σήμερα μετά τις 12:00 το μεσημέρι τον Άρειο Πάγο, για να δώσουν εγγράφως τις διευκρινίσεις τους για τους λόγους που τους οδήγησαν στην παραίτηση.
Θα επιδιώξουν, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταδείξουν πως η κίνησή τους να παραιτηθούν δεν ήταν παρορμητική, όπως βιάστηκε να τη χαρακτηρίσει ο κ. Μακρής, και ότι σε καμία περίπτωση η έρευνα δεν έπρεπε να κλείσει τόσο εσπευσμένα. Εάν πάντως οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς αποφασίσουν τελικά να μιλήσουν για όλα και να κατονομάσουν πρόσωπα που άσκησαν παρεμβάσεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεν αποκλείεται να βρεθούν και οι δύο κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος.
Κόντρα στη Δικαιοσύνη με κεκαλυμμένες απειλές
Στην κόψη του ξυραφιού φαίνεται ότι βρίσκονται οι σχέσεις των οικονομικών εισαγγελέων με τον Άρειο Πάγο, πριν καταθέσουν τις γραπτές διευκρινίσεις τους για παρεμβάσεις στο έργο τους.
Βέβαια, δεν αποκλείεται να βρεθούν και οι δύο κατηγορούμενοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν συμβεί αυτό, τρία ενδεχόμενα υπάρχουν:
α) να σχηματιστούν δικογραφίες, για να διερευνηθούν οι καταγγελίες τους
β) να εξεταστεί εάν στοιχειοθετούνται οι καταγγελίες με επαρκή στοιχεία για τους δράστες αλλά και τις αξιόποινες πράξεις
γ) να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος των δύο οικονομικών εισαγγελέων για παράβαση καθήκοντος.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το άρθρο 37 του ΚΠΔ που αφορά στην υποχρέωση ανακοίνωσης αξιόποινης πράξης, «Οι ανακριτικοί υπάλληλοι οφείλουν να ανακοινώσουν χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο εισαγγελέα οτιδήποτε πληροφορούνται με κάθε τρόπο για αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως».
Η διαδικασία αυτή μάλιστα προβλέπεται ότι πρέπει να γίνει «αμελητί» και μέσα σε 24 ώρες. Οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς κινδυνεύουν δηλαδή να κατηγορηθούν ότι καθυστέρησαν να καταγγείλουν τις αξιόποινες πράξεις που υπέπεσαν στην αντίληψή τους. Εάν αντίθετα δεν προχωρήσουν σε συγκεκριμένες καταγγελίες, η υπόθεση θα κλείσει, επιβεβαιώνοντας την κρίση του κ. Μακρή να θέσει την υπόθεση στο αρχείο. Βέβαια, τα ερωτήματα θα συνεχίσουν να πλανώνται και να αφήνουν βαριά τη σκιά τους στο ίδιο το κύρος της Δικαιοσύνης.
Η παραίτηση της 28ης Δεκέμβρη
Μείζον πολιτικό ζήτημα ανέκυψε από την ηχηρή υποβολή παραίτησης των οικονομικών εισαγγελέων Σπύρου Μουζακίτη και Γρηγόρη Πεπόνη, οι οποίοι κατήγγειλαν σε σκληρή γλώσσα παρεμβάσεις στο έργο τους από οικονομικά συμφέροντα και τους εκπροσώπους.
Οι δύο εισαγγελείς, οι οποίοι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν χειριστεί μεγάλες υποθέσεις, όσον αφορά στο οικονομικό έγκλημα, και είχαν πρωταγωνιστήσει στη σύλληψη οικονομικών παραγόντων για χρέη στο Δημόσιο, έλαβαν εσχάτως την πρωτοβουλία διεξαγωγής έρευνας για το ύψος δανειοδότησης από τράπεζες των δύο κομμάτων εξουσίας, της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Επίσης, οι δύο εισαγγελείς ανέμεναν να τους μεταβιβαστεί ολοκληρωμένη δικογραφία που αφορά πρωταγωνιστή στο μείζον οικονομικό σκάνδαλο των υποβρυχίων.
Ολική επαναφορά
Οι δύο άνδρες ανέφεραν κατά τις πρώτες ώρες της παραίτησής τους με νόημα: «Είμαστε εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος, δεν εκλιπαρούμε για βοήθεια, το απαιτούμε, παραδώσαμε υπόμνημα και τα εξηγούμε όλα».
Δεν θα χαθούν, όπως αναφέρουν στο υπόμνημα που κατέθεσαν, «σε δυσώδεις ατραπούς ονοματολογίας, αναλισκώμενοι σε ενασχόληση με το αυτονόητο και πασίδηλον δυστυχώς της νεοελληνικής πραγματικότητας».
Λίγο αργότερα, βάσει της έρευνας που είχε διαταχθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τις καταγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη για παρεμβάσεις στο έργο τους, δεν προέκυψε ότι επιχειρήθηκε παρέμβαση από οποιονδήποτε.
Σε χρόνο ρεκόρ, καθώς η έρευνα διήρκεσε μόλις δύο ημέρες, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επιθεωρητής Φώτης Μακρής, συνέταξε το πόρισμά του, στο οποίο αναφέρει ότι η κίνηση των δύο εισαγγελικών λειτουργών «υπήρξε παρορμητική και εμπορεύθηκε από την υπερβολική ευαισθησία τους και από την αδιαπραγμάτευτη προσήλωσή τους, όπως πιστεύουν, στην εκτέλεση του καθήκοντός τους».
Ωστόσο, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς πέρασαν στην αντεπίθεση. «Πήγαμε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να πάρουμε το πόρισμα. Γιατί αρχειοθετήθηκε η υπόθεση;».«Αυτό που δώσαμε δεν ήταν υπόμνημα αλλά πρόχειρο σημείωμα». «Είχαμε ενημερώσει προφορικά τους προϊσταμένους μας με τα στοιχεία που έχουμε. Διαθέτουμε ονόματα και στοιχεία». Οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς ανέφεραν ότι δεν είχαν επιφυλαχθεί να δώσουν συμπληρωματικά στοιχεία και, εάν επιθυμούν, μπορούν να το κάνουν άμεσα.
Εν αναμονή…
www.zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου