- Η συζήτηση επί της πρότασης των βουλευτών για Προανακριτική για την υπόθεση Siemens θα πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την Παρασκευή θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ στον πρόεδρο της Βουλής, την πρόταση του για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία θα συνεχίσει την έρευνα για το σκάνδαλο της Siemenς που ξεκίνησε με την Εξεταστική Επιτροπή, διερευνώντας ενδεχόμενες ευθύνες τεσσάρων πρώην υπουργών, δύο από ΠΑΣΟΚ και δύο από ΝΔ.Στο αίτημα των βουλευτών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνεται και πρόταση για ενεργοποίηση του τριμελούς Γνωμοδοτικού Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο θα αποφανθεί αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη σύσταση της Προανακριτικής, όπως προβλέπεται με την πρόσφατη τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση για ενεργοποίηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ανήκει στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, ενώ η Προανακριτική Επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την έρευνα της μέχρι το Σεπτέμβριο, καθώς στις αρχές Οκτωβρίου ξεκινά η νέα Σύνοδος της Βουλής και τυχόν ποινικά αδικήματα θα παραγραφούν αν δεν έχει αποφασιστεί η παραπομπή τυχόν εμπλεκομένων υπουργών, στο Ειδικό Δικαστήριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνών κόμμα θα προτείνει τη παραπομπή πρώην υπουργών Τάσου Μαντέλη και Άκη Τσοχατζόπουλου από το ΠΑΣΟΚ και Γιώργου Αλογοσκούφη και Χρήστου Μαρκογιαννάκη από τη ΝΔ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι για τον κ. Μαντέλη θα προτείνεται η ποινική δίωξη του για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος χρήματος για την προεκλογική 'χορηγία' των 200.000 μάρκων που βρέθηκαν σε λογαριασμό του, ενώ τα ίδια αδικήματα θα καταλογίζονται και για τον κ. Τσοχατζόπουλο για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων Patriot.
Σε ό,τι αφορά τον κ. Αλογοσκούφη και τον κ. Μαρκογιαννάκη οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα προτείνουν την παραπομπή τους για το αδίκημα της απιστίας, ως εποπτευόντων υπουργών ο πρώτος για τον ΟΤΕ και ο δεύτερος σχετικά με την παραλαβή του C4I.
Αντιδράσεις για την πρόταση
Πάντως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις καθώς στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που ολοκλήρωσε το έργο της πριν από έξι μήνες γινόταν αναφορά σε ευθύνες με τις οποίες βαρύνονται συνολικά12 πολιτικά πρόσωπα.
Η ΝΔ, διά του εκπροσώπου της Γιάννη Μιχελάκη μίλησε για «πράσινο σκάνδαλο» και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για προσπάθεια αποπροσανατολισμού, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε λόγο για «παρωδία κάθαρσης για τα μάτια του κόσμου».
«Το σκάνδαλο της Siemens πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος, προς κάθε κατεύθυνση, χωρίς στεγανά ελέγχου, κομματικούς συμψηφισμούς και σκοπιμότητες», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Κατά του κυβερνώντος κόμματος στρέφεται ο πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος χαρακτηρίζει «καταγέλαστη και κατάπτυστη» την πρόταση να παραπεμφθεί για την υπόθεση της Siemens.
«Με την ίδια ευκολία που η κυβέρνηση βαφτίζει «δημοσιονομική εξυγίανση» τη ληστεία σε βάρος των πολιτών, προσπαθεί να παρουσιάσει μια καταγέλαστη πρόταση ως δήθεν 'επιχείρηση κάθαρσης'. Είναι κατάντια απέναντι σε κάθε μέλος του ΠΑΣΟΚ και την ελληνική κοινωνία», αναφέρει ο κ. Τσοχατζόπουλος και προσθέτει:
«Αρκετά πια. Υπερέβησαν τα όρια της αισχρότητας, της υποκρισίας και της ανηθικότητας. Παρά τη γελοιοποίηση που υπέστησαν τα γνωστά παράκεντρα της εξουσίας του ΠΑΣΟΚ, όταν τον Ιανουάριο, με σημειώματα της τελευταίας στιγμής, υπαγόρευσαν στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens να συμπεριλάβει στο πόρισμά της και το όνομά μου, έρχονται τώρα με την κατάπτυστη πρότασή τους απέναντί μου, να ολοκληρώσουν την επιχείρηση εξαπάτησης του λαού».
«Δυστυχώς, είναι αλήθεια ότι στο θλιβερό κατήφορο που πανικόβλητοι βυθίζονται, χάνουν διαρκώς όχι μόνο το όποιο λαϊκό έρεισμα, αλλά ακόμη και την επαφή με την ίδια πραγματικότητα. Έτσι, δεν αντιλαμβάνονται ότι στην 'αρένα' που έστησαν για άλλους, έχουν ήδη εισέλθει και οι ίδιοι», καταλήγει ο κ. Τσοχατζόπουλος.
Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης σε γραπτή δήλωση του υποστήριξε ότι πρόκειται για «καθαρή πολιτική στοχοποίηση και δίωξη του στα πλαίσια άθλιας προσπάθειας κομματικού συμψηφισμού και αποπροσανατολισμού», ενώ ο πρώην υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης μίλησε για «αθλιότητες» και «πολιτική αλητεία».
www.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου