Στη λύση αυτή φέρεται να συμφώνησαν Σαρκοζί Μέρκελ
16:52 Tο πλήρες κείμενο του προσχεδίου για την Ελληνική οικονομία δημοσιεύεσε το protothema.gr
To κείμενο έχει ως εξής:
Από την αρχή της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, σημαντικά μέτρα για την σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ, τον εκσυγχρονισμό των κανόνων και την ανάπτυξη νέων σταθεροποιητικών εργαλείων έχουν ήδη παρθεί.
Η ανάκαμψη της ευρωζώνης βρίσκεται στο σωστό δρόμο και το ευρώ στηρίζεται σε βασικές οικονομικές αρχές. Αλλά οι προκλήσεις που έχουμε «στα χέρια μας» δείχνουν ότι χρειάζεται να λάβουμε περισσότερα μέτρα.
Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευση μας στο ευρώ και κάνουμε οτιδήποτε χρειάζεται για να εξασφαλίσουμε την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στο σύνολο της ευρωζώνης. Επιβεβαιώνουμε, επίσης, την αποφασιστικότητα μας να ενισχύσουμε τη σύγκλιση, την ανταγωνιστικότητα και την διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ.
Σήμερα, συμφωνήσαμε στα παρακάτω μέτρα:
Ελλάδα
1. Χαιρετίζουμε τα μέτρα που πάρθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση για να σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά και να μεταρρυθμίσει την οικονομία όπως επίσης (χαιρετίζουμε) το νέο πακέτο μέτρων που πρόσφατα υιοθετήθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτές είναι πρωτοφανείς, αλλά απαραίτητες προσπάθειες, για να επαναφέρουν την ελληνική οικονομία πίσω σε βιώσιμο αναπτυξιακό «μονοπάτι».
2. Συμφωνήσαμε να στηρίξουμε την Ελλάδα με ένα νέο πακέτο και να δώσουμε στην Ελλάδα το ποσό χ ευρώ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα σχεδιαστεί με γνώμονα να χαμηλώσει τα επιτόκια και να επιμηκύνει τα ώριμα ομόλογα, προκειμένου αποτελεσματικά να βελτιώσει την βιωσιμότητα και την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους. Καλούμε το ΔΝΤ να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του νέου ελληνικού προγράμματος στην ίδια γραμμή των τωρινών πρακτικών.
3. Έχουμε αποφασίσει να επιμηκύνουμε την ωριμότητα των δανείων προς την Ελλάδα από το EFSF στο ελάχιστο πιθανό όριο, από το τωρινό των 7,5 ετών κατά ελάχιστο σε 15 έτη. Σε αυτό το πλαίσιο, θα διασφαλίσουμε επιπρόσθετο πρόγραμμα παρακολούθησης. Θα παράσχουμε δάνεια από το EFSF στο όριο του επιτρεπτού δανεισμού (που είναι περίπου 3,5%), χωρίς να κατεβαίνει κάτω από το κόστος χρηματοδότησης του EFSF. Αυτό θα συνοδεύεται από έναν μηχανισμό που θα διασφαλίσει τα απαραίτητα κίνητρα για την εφαρμογή του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων και των απαραίτητων εγγυήσεων όταν χρειαστεί.
4. Καλούμε για μία περιεκτική στρατηγική για ανάπτυξη και επενδύσεις στην Ελλάδα. Οι διαρθρωτικοί πόροι πρέπει να ανακατανεμηθούν προς την κατεύθυνση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης υπό ένα ευρωπαϊκό «Σχέδιο Μάρσαλ». Τα κράτη - μέλη και η Επιτροπή θα κινητοποιήσουν όλες τις απαραίτητες πηγές, ώστε να προβάλλουν την εξαιρετική τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
5. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μία «μοναδική» δυσοίωνη κατάσταση στην ευρωζώνη. Αυτός είναι ο λόγος που η περίπτωση της απαιτεί μία ειδική λύση. Ο χρηματοοικονομικός τομέας έχει επιδείξει την προθυμία του να στηρίξει την Ελλάδα σε μία εθελοντική βάση μέσω μίας ποικιλίας επιλογών (ανταλλαγή ομολόγων, μετακύλιση και επαναγορά) σε συνθήκες δανεισμού που συγκρίνονται με την στήριξη του δημόσιου τομέα για την ενίσχυση της πιστοληπτικής ικανότητας.
6. Όλες οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης επίσημα επιβεβαιώνουν την αμετακίνητη αποφασιστικότητα τους να τιμήσουν απόλυτα την υπογραφή τους και όλες τις δεσμεύσεις τους για τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών συνθηκών και των διαρθρωτικών αλλαγών. Οι αρχηγοί των κρατών ή κυβερνήσεων της ευρωζώνης στηρίζουν απόλυτα την απόφαση, καθώς η αξιοπιστία των όσων υπογράφηκαν είναι ένα αποφασιστικό στοιχείο για την εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στο σύνολο της ευρωζώνης.
Σταθεροποιητικά εργαλεία
7. Προκειμένου να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του EFSF και να διευθετήσουμε τον κίνδυνο της μετάδοσης, συμφωνούμε να αυξήσουμε την ευελιξία του EFSF, επιτρέποντας του να κάνει τα εξής:
- Να επεμβαίνει στη βάση προληπτικών προγραμμάτων, με τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
- Να χρηματοδοτεί την επαναγορά κεφαλαίων από τα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα μέσω δανείων προς τις κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν είναι ενταγμένες σε κάποιο πρόγραμμα.
- Να επεμβαίνει στις δευτερογενείς αγορές, με βάση τις αναλύσεις της ΕΚΤ, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη εξαιρετικών περιπτώσεων και με ομόφωνη απόφαση από τα μέλη του EFSF.
Δημοσιονομική σταθερότητα και ανάπτυξη στην ευρωζώνη:
8. Χαιρετίζουμε την πρόοδο που έχει γίνει από την εφαρμογή των προγραμμάτων σε Ιρλανδία και Πορτογαλία και επαναλαμβάνουμε την απόλυτη δέσμευση μας για την επιτυχία αυτών των προγραμμάτων. Οι προϋποθέσεις δανεισμού από το EFSF για την Ελλάδα θα ισχύουν και για Πορτογαλία και Ιρλανδία. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουμε την προθυμία της Ιρλανδίας να συμμετάσχει εποικοδομητικά στις συζητήσεις για το προσχέδιο της οδηγίας για Κοινό Φόρο Σταθερότητας και στις εποικοδομητικές συζητήσεις για θέματα φορολογικής πολιτικής στο πλαίσιο του ευρώ.
9. Όλα τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης θα υιοθετήσουν άμεσα τους συμφωνηθέντες δημοσιονομικούς στόχους, για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και να διευθετήσουν τις μακρό-οικονομικές ανισορροπίες. Το δημόσιο έλλειμμα σε όλες τις χώρες, εκτός από αυτές που είναι σε ειδικό πρόγραμμα, πρέπει να είναι κάτω από το 3% το αργότερο το 2013. Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζουμε το πακέτο του προϋπολογισμού που πρόσφατα παρουσιάστηκε από την ιταλική κυβέρνηση και θα προσπαθήσει να περιορίσει το έλλειμμα κάτω από το 2012 και να πιάσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2014. Χαιρετίζουμε, επίσης, τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που προχωράει η Ισπανία στον δημοσιονομικό, χρηματοοικονομικό και διαρθρωτικό τομέα.
10. Θα εφαρμόσουμε τις συστάσεις που υιοθετήθηκαν τον Ιούνιο για μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη μας. Προσκαλούμε την Επιτροπή να ενισχύσει τις συνέργιες ανάμεσα στα προγράμματα δανεισμού και τους πόρους της Ε.Ε σε όλες τις χώρες που είναι υπό την βοήθεια ΔΝΤ/Ε.Ε. Στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για βελτίωση της ικανότητας της απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων με σκοπό να βοηθήσει την ανάπτυξη και την εργασία.
Οικονομική διακυβέρνηση
11. Κοιτάζουμε μπροστά για να τελειοποιήσουμε το νομοθετικό πακέτο για την ισχυροποίηση του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης και την νέα μακρό - οικονομική παρακολούθηση.
12. Δεσμευόμαστε να εισαγάγουμε νομοθετικές δεσμεύσεις για τα εθνικά δημοσιονομικά πλαίσια από το τέλος του 2012.
13. Συμφωνούμε ότι η εξάρτηση από τους ξένους οίκους αξιολόγησης πρέπει να μειωθεί και κοιτάζουμε μπροστά να προχωρήσουμε την πρόταση της Επιτροπής.
14. Καλούμε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Eurogroup να ετοιμάσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ως τον Οκτώβριο πάνω στο πώς να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τη διαχείριση των κρίσεων στην ευρωζώνη και τη βελτίωση των μεθόδων εργασίας.
Καλούμε το Eurogroup να εφαρμόσει ταχέως και με προτεραιότητα τις αποφάσεις που πήραμε σήμερα.
16.32: Ξεκίνησαν οι πρώτες διαρροές για το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πλήρες κείμενο του προσχεδίου για την απόφαση που καλούνται να λάβουν σήμερα οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης είναι στη διάθεση του protothema.gr. Το προσχέδιο επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για σύνθετη λύση στο πρόβλημα του χρέους με ανταλλαγή ομολόγων, μετακύλιση και επαναγορά, με τη συμμετοχή του EFSF, ο οποίος μάλιστα θα μπορεί να αγοράζει και ομόλογα χωρών που δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.
Η μετακύλιση θα είναι διάρκειας 15 ετών, ενώ η χώρα θα δανειοδοτηθεί με νέο δάνειο, για το οποίο οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα είναι 70 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά στο προσχέδιο παραμένει ανοικτό. Το επιτόκιο θα είναι κοντά στο 3,5%, ενώ η παρουσία του EFSF στην αγορά ομολόγων λειτουργεί ως εγγύηση προκειμένου η ΕΚΤ να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα, ακόμη κι αν η χώρα υποβαθμιστεί σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Το σχέδιο, στο οποίο καλείται να συμμετέχει και το ΔΝΤ, θα εξειδικευθεί περαιτέρω από τους υπουργούς Οικονομικών.
15.05: Προσπαθούμε να αποφύγουμε λύση που θα επιφέρει «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, δήλωσε προσερχόμενος στη σύνοδο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι αισιοδοξεί για τις πιθανότητες να ολοκληρωθεί την Πέμπτη, στη σύνοδο των κρατών - μελών της ευρωζώνης το δεύτερο σχέδιο σταθεροποίησης της Ελλάδας, που θα επιτρέψει την ελάφρυνση του μεγέθους του χρέους της χώρας. «Είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε μια καλή λύση για την Ελλάδα και την ευρωζώνη» δήλωσε από την πλευρά του, προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
14.40: Η επαναγορά ελληνικού χρέους είναι μία από τις πιο βασικές προτάσεις που εξετάζονται αυτήν την ώρα στη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης τις οποίες επικαλείται το Reuters, οι οποίες επισημαίνουν πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας χωρίς μάλλον να προκληθεί η υποβάθμιση της χώρας στη βαθμίδα της «επιλεκτικής χρεωκοπίας».
Ερωτηθείσα η πηγή εάν μια τέτοια επιλογή θα μπορούσε να μειώσει το ελληνικό χρέος κατά το ένα τρίτο, σημείωσε πως «το ένα τρίτο του χρέους είναι λίγο φιλόδοξο».
Η πηγή είπε επίσης ότι η γερμανική ιδέα για ανταλλαγή υφιστάμενων ελληνικών ομολόγων με τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας συνεχίζει να αποτελεί βασική επιλογή, αλλά είναι σίγουρο ότι θα προκαλούσε υποβάθμιση της χώρας στην βαθμίδα της «επιλεκτικής χρεωκοπίας».
Αλλες πηγές της ευρωζώνης είπαν ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης μάλλον θα δώσουν το πράσινο φως ώστε να ενισχυθεί η ευελιξία του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης, του EFSF.
14.10: Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή τριμερής συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες θα παρουσιάσουν σε όλες τις λεπτομέρειες τη γαλλογερμανική πρόταση στον κ. Παπανδρέου, από τον οποίο θα ζητήσουν τη σύμφωνη γνώμη του για την ολοκλήρωση της απόφασης, ανέφεραν κοινοτικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα.
Τέλος, γάλλος διπλωμάτης ερωτηθείς σχετικά με το αν ο Πρόεδρος της ΕΚΤ αποδέχεται λύση με επιλεκτική χρεοκοπία, απάντησε ότι από την πρώτη στιγμή η θέση της Γαλλίας ήταν ότι οποιαδήποτε απόφαση για την Ελλάδα πρέπει να είναι συναινετική, δηλαδή με τη σύμφωνη γνώμη και της ΕΚΤ.
ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Πληθαίνουν τα σενάρια και οι πληροφορίες ότι η επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας πιθανόν να αποτελέσει μέρος της λύσης στην οποία κατέλεηξαν η Γερμανία και η Γαλλία. Κι όλα αυτά με την ώρα που ξεκινά η σύνοδος κορυφής.
Την αποκάλυψη έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου βρισκόταν σε συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ.
Συγκεκριμένα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιέγκερ δήλωσε ότι η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι μια επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας είναι δυνατή, γεγονός που μπορεί να επιτρέψει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επίλυση της κρίσης χρέους της χώρας.
“Η περίοδος διάρκειας μιας επιλεκτικής χρεοκοπίας πρέπει να είναι σύντομη” αναφέρει στο Bloomberg αρμόδιος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του ενόψει της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής.
Σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν οι προτεινόμενες λύσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και του ύψους των επιτοκίων που πρέπει να πληρώνει η χώρα, η διπλωματική πηγή δήλωσε: "Ναι".
"Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας, συμμετοχή η οποία "μέχρι στιγμής δεν έχει αποτιμηθεί", δήλωσε πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με tovima.gr η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί εγγυήσεις από τη Σύνοδο Κορυφής ότι θα συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και η εξασφάλιση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, ενώ κλήθηκαν εσπευσμένα στις Βρυξέλλες οι κ.
Γ. Προβόπουλος,
Β. Ράπανος και Απ. Ταμβακάκης προκειμένου να επικυρώσουν τη συμφωνία.
Ολη η προσπάθεια είναι να εξασφαλισθεί ότι η επίδραση αυτής της εξέλιξης θα είναι "ελεγχόμενη" και θα καλύπτεται από τις ευρωπαικές εγγυήσεις.
Με δεδομένο ότι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα γίνονται αποδεκτά στην ΕΚΤ προς εξασφάλιση ρευστότητας τα ομόλογα χώρας που έχει διαβαθμισθεί από τους οίκους αξιολόγησης σε καθεστώς χρεοκοπίας, οι ηγέτες της Ευρωζώνης αναζητούν τρόπους για να συνοδευθούν τα ελληνικά ομόλογα από εγγυήσεις, προφανώς μέσω του μηχανισμού EFSF, ώστε οι ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν να έχουν ανοικτή γραμμή με την ΕΚΤ και να αποφευχθούν φαινόμενα έλλειψης ρευστότητας, εφόσον η χώρα υποβαθμιστεί σε selective default.
www.thebest.gr