- Δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια στη μέση της διαδρομής, τόνισε ο πρωθυπουργός (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Πρόσκληση προς τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να συνεργαστούν με την κυβέρνηση, τόσο πριν από την ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, όσο και μετά από αυτήν, κατά την εφαρμογή των μέτρων, απηύθυνε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, τόσο γιατί η χώρα έχει ανάγκη τις αλλαγές, όσο και γιατί η θέση της θα είναι ισχυρότερη στις προσεχείς δύσκολες διαπραγματεύσεις εάν εμφανιστεί με ένα πρόγραμμα ευρύτερης αποδοχής.«Στο Υπουργικό Συμβούλιο χθες πήραμε ομόφωνη απόφαση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής» τόνισε ο πρωθυπουργός από το Μέγαρο Μαξίμου.
«Πρώτη φορά έχουμε ένα συστηματικό και λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για την οικονομική μας πολιτική. Και σε αυτό το πρόγραμμα έρχεται να προστεθεί το σχέδιο μας στο οποίο περιλαμβάνονται μεγάλες αλλαγές» συμπλήρωσε.
Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το μέλλον» το οποίο «δεν είναι προϊόν μιας γραφειοκρατικής διαδικασίας» αλλά «συστηματικής διαβούλευσης και συνεννόησης με άλλα κόμματα, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με κοινωνικούς εταίρους».
Σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός κάλεσε όλους «και μέχρι την ψηφοφορία, αλλά και μετά -κατά την εφαρμογή του προγράμματος αυτού- να καταθέσουν κάθε χρήσιμη πρότασή τους», η οποία θα είναι δίκαιη, που θα δώσει γρήγορη ώθηση στην επένδυση και την ανάπτυξη και αποτελεσματική ως προς την αξιοποίηση ακόμα του πλούτου και των φορολογικών εσόδων του κράτους.
Καλώ ξανά τις ηγεσίες όλων των κομμάτων να συνεργαστούμε. Υπάρχουν πολλές και σημαντικές συγκλίσεις. Και με εθνική συνεννόηση μπορούμε να διαπραγματευτούμε εκείνες τις λύσεις που προκρίνουμε
«Αρκεί οι προτάσεις αυτές να είναι εφικτές, να μας οδηγούν στον στόχο του νοικοκυρέματος της οικονομίας και του κράτους μέσα στο πλαίσιο των διεθνών μας υποχρεώσεων» όπως υπογράμμισε.
«Καλώ ξανά τις ηγεσίες όλων των κομμάτων να συνεργαστούμε. Υπάρχουν πολλές και σημαντικές συγκλίσεις. Και με εθνική συνεννόηση μπορούμε να διαπραγματευτούμε - εκείνες τις λύσεις που προκρίνουμε - από κοινού με τους εταίρους μας. Κοιτώντας το καθήκον και όχι το αποτέλεσμα της επόμενης κάλπης» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Γ.Παπανδρέου δήλωσε ανοικτός στο να υπάρξουν κοινές ομάδες εργασίας με τα άλλα κόμματα, καθώς και να αξιοποιηθούν πρόσωπα κοινής αποδοχής σε κρίσιμες θέσεις, προκειμένου να εφαρμοστούν «πολιτικές, που μας οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα και όχι που μας κάνουν να αποκλίνουμε από τους στόχους».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι μία στάση εθνικής συνεννόησης έχει τριπλό όφελος: (α) συμβολίζει την υπέρβαση και τον παραμερισμό των μικροκομματικών και ψηφοθηρικών αντιλήψεων (β) δείχνει «τη σοβαρότητά μας απέναντι στους εταίρους μας» και (γ) οι αποφάσεις που θα προκύψουν έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και «σπάνε αντιστάσεις μικροσυμφερόντων ή και μεγάλων συμφερόντων που δε μας θέλουν μαζί. Που δε θέλουν την αλλαγή».
Ο κ. Παπανδρέου κατέληξε λέγοντας ότι η χώρα έχει μπροστά της μία νέα δύσκολη διαπραγμάτευση στην ΕΕ. Ο ίδιος, όπως είπε, στην Σύνοδο Κορυφής θα κάνει το καθήκον του. Ωστόσο «εάν η χώρα μας πάει στη διαπραγμάτευση με ένα πρόγραμμα ευρύτερα αποδεκτό, η θέση μας θα είναι ακόμα ισχυρότερη. Θα αποτελούσε εγγύηση και για τους εταίρους μας. Εγγύηση να επενδύσουν στην χώρα μας, να βάλουν πλάτη έως ότου νοικοκυρέψουμε το δικό μας σπίτι».
www.in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου