Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Γ. Παπανδρέου: Είναι ώρα μάχης




"Η χώρα διέρχεται κρίσιμες στιγμές" είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην έναρξη της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΚΟ) του ΠΑΣΟΚ και απηύθυνε κάλεσμα για να διασφαλιστεί με αίσθημα εθνικής ευθύνης το μέλλον της πατρίδας, αντιμετωπίζοντας με τρόπο αποφασιστικό την παρούσα δύσκολη κρίση.

Η σύγκληση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ έγινε μετά από αίτημα της Βάσως Παπανδρέου και υπό τη σκιά των παραιτήσεων των βουλευτών Έκτορα Νασιώκα (βουλευτής Λάρισας) και Γιώργου Φλωρίδη.

Η στιγμή είναι ιστορική. Είτε η Ευρώπη θα γράψει ιστορία, είτε η ιστορία θα ξεγράψει την ΕΕ, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η απάντηση μας στις φουρτούνες γύρω μας είναι η σταθερότητα και η συνέχεια της δικιάς μας πορείας. «Είναι επώδυνες οι αλλαγές αλλά όσο πιο γρήγορα τις κάνουμε τόσο πιο γρήγορα θα φύγουμε από την κρίση» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να φυγομαχήσουμε είναι ώρα μάχης. Όλοι, εγώ και όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα είμαστε παρόντες και θα δώσουμε αυτή τη μάχη. Ξέρω το κόστος, τον πόνο και δυσκολίες κάθε βουλευτή. Μπορείτε να στηριχτείτε και επάνω μου και εγώ θα στηρίξω εσάς, στην από κοινού μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουμε την Ελλάδα. Δεν απεμπολούμε την ευθύνη» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι διαχειρίστηκε με επικοινωνιακούς όρους την προσπάθεια του για εθνική συνεννόηση, θέτοντας δημοσίως όρους που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί καθώς κρατούν τη χώρα σε αστάθεια και διεμήνυσε ότι θα συνεχίσει να επιδιώκει συναίνεση.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού

Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα δίνει εδώ και 20 μήνες τη μάχη για τη διάσωση της χώρας, η οποία έχει μείνει όρθια και ανοίγουν νέες προοπτικές.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τρία στοιχήματα:
Πρώτον: την αντιμετώπιση του μεγάλου χρέους και των ελλειμμάτων που κληρονόμησε.
Δεύτερον: την αντιμετώπιση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται και χρειάζονταν εδώ και χρόνια η χώρα.
Τρίτον: Να παλέψει για να διαμορφώσει με τις δικές της δυνάμεις τις συνθήκες στη διεθνή σκακιέρα, σημειώνοντας ότι παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει καιροσκόπους, ιδιοτελείς οίκους αξιολόγησης και φορολογικούς παραδείσους.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι υπάρχει αμηχανία ακόμα και μέσα στην ίδια την ΕΕ, καθώς βρέθηκε μπροστά σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, που δεν είχε αντιμετωπίσει ξανά.

Αναφέρθηκε στις συνομιλίες του με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και έκανε λόγο για δύσκολη διαπραγμάτευση που αφορά ένα νέο πρόγραμμα δανειοδότησης μαμούθ. «Δε σημαίνει ότι έκλεισε η συμφωνία. Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες. Η σωστή λύση για τη χώρα μας θα είναι σωστή λύση και για την Ευρώπη» είπε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα ζήτησε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς, όπως είπε, χρειαζόμαστε σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ την ενότητα. «Τους καλώ όλους να δείξουν αίσθημα ευθύνης και συμβιβασμού», σημείωσε. Όπως είπε, ζήτησε η προσπάθεια να πάρει χαρακτηριστικά κοινής εθνικής προσπάθειας. «Πολλές φορές υπήρχε άρνηση, μικροκομματικά παιχνίδια. Υπήρχαν περιθώρια εθνικής συνεννόησης, αρκεί να υπάρχει και πολιτική βούληση. Προσπάθησα να εξαντλήσω τα περιθώρια», καθώς η ευρύτερη εθνική συνεννόηση είναι εγγύηση και διαπραγματευτική δύναμη για τους εταίρους μας, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Εγώ έβαζα το συμφέρον της χώρας πάνω από κάθε άλλο, το αποδεικνύω καθημερινά. Παρά την δική μου έκκληση για εθνικό και όχι κομματικό καθήκον, η αξιωματική αντιπολίτευση το διαχειρίσθηκε με επικοινωνιακό τρόπο. Πριν συζητηθεί η ουσία τέθηκαν δημοσίως όροι που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί. Εγώ υπηρετώ και θα υπηρετώ την προσπαθείς ευρύτερης εθνικής συνεννόησης. Έχω μάθει να δίνω μάχες, θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο του καθήκοντος, μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και το λαό», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε την Τετάρτη, είπε ότι αυτό δε σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει κάτι πρωτόγνωρο σε αντίξοες συνθήκες και σε πολύ μικρό διάστημα, αλά έγιναν παράλληλα λάθη και υπήρξαν αδυναμίες. Πάντως, είπε ότι θέλουμε το οξυγόνο της εσωτερικής συζήτησης και τόνισε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι πιο αποτελεσματική και συνεκτική για να προχωρήσει ο τόπος στις αλλαγές που ζητά.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αντιλαμβάνεται τον πόνο, ακόμα και την οργή του κόσμου, την οποία έχει πολλές φορές συμμεριστεί, και απηύθυνε σε όλους κάλεσμα να καταρρίψουν τη λογική ότι κάποιος άλλος φταίει.

«Έχω εμπιστοσύνη στην ΚΟ, στο κίνημα μας και εσείς μπορείτε να στηρίζεστε σε εμένα και εγώ θα στηρίξω εσάς για να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση», είπε στο τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργος

www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου