Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Εδώ και χρόνια η Ελλάδα σε κηδεμονία λόγω χρέους και ελλειμμάτων, είπε ο Γ.Παπανδρέου


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Είμαστε σε κηδεμονία, όχι σήμερα, αλλά εδώ και χρόνια λόγω του ελλείμματος και του χρέους, δήλωσε την Παρασκευή στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ζήτησε εκ νέου τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, τονίζοντας ότι αυτή δεν επιβάλλεται από το εξωτερικό. Τόνισε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, για τις οποίες θα ζητηθεί η γνώμη του λαού μέσω δημοψηφίσματος. Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε εκλογές, ο πρωθυπουργός είπε: «Αν φύγει ο Παπανδρέου και το μνημόνιο, θα φύγει και το χρέος;».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε εκ νέου τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρα, τονίζοντας ότι αυτή δεν επιβάλλεται από το εξωτερικό. «Πρέπει να δείξουμε ενωμένοι προς τα έξω. Ζητώ συνεργασία, κατάθεση ιδεών. Ακούμε όλες τις θέσεις» είπε.

Υπεραμυνόμενος των μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «ολέθριες θα είναι οι συνέπειες χωρίς τα διορθωτικά μέτρα».

Ο κ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του έκανε και πάλι αναφορά σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αυτή την φορά όμως διευκρινίζοντας: «Πρέπει να γίνουν και σε εμάς επώδυνες αλλαγές, να υπάρξει διαφάνεια στα κόμματα, στους πολιτικούς, στα media, να αλλάξει το σύστημα της δημόσιας διοίκησης. Για αυτές τις αλλαγές θα πρέπει να ζητήσουμε την ψήφο του λαού μέσω δημοψηφίσματος».

Λαμβάνοντας τον λόγο μετά τη διατύπωση της ερώτησης από τον κ. Καρατζαφέρη ο πρωθυπουργός είπε ότι το ΛΑΟΣ τήρησε «στάση πατριωτική και υπεύθυνη απέναντι στο μνημόνιο».

Πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συνεχής μείωση των ελλειμμάτων, ώστε «να μη χρειαζόμαστε δανεικά για να επιβιώσουμε». Και πρόσθεσε: «Αυτός είναι ο βασικός λόγος της εξάρτησης, της κηδεμονίας και της επιτήρησής μας».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υποστήριξε ότι το κόμμα του πάντα με μέτρο, επιχειρήματα και χωρίς ύβρεις συμβάλει στο να βρει η χώρα το μέσο δρόμο και να βγει από την δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται.

Ωστόσο, όπως είπε, τα νέα σκληρά μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα δεν είναι ο σωστός δρόμος για να βγούμε από την κρίση.

«Αποκρατικοποιήσεις με τους όρους των δανειστών μας και επιπλέον επιτήρηση δημιουργεί άσχημες εντυπώσεις. Μειώνεται δεν αυξάνεται η εθνική κυριαρχία μας ο τρόπος παρεμβάσεων των δανειστών μας και προς εσάς και προς τον αρχηγό της ΝΔ.  Είναι ευθεία βολή στα εσωτερικά της χώρας μας. Φωνάζει η Γερμανία, μας τρομάζει η Γερμανία όλη μας η ζωή είναι Γερμανία και δεν έχουμε τη δύναμη να της πούμε να προσέχει τον πελάτη της» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατζαφέρης.

«Δεν πρόκειται να μπούμε καν στη διαδικασία συζήτησης του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, δεν εμπιστευόμαστε εσάς ως διαχειριστές. Τέλος του μήνα θα είστε προφανώς ικανοποιημένος γιατί θα ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Δεν θα είστε όμως και υπερήφανος για τον τρόπο που θα το πετύχετε γιατί δεν υπάρχει η ελεύθερη βούληση των βουλευτών» κατέληξε.

«Αν μου πείτε 'φτύστους', θα το κάνω»

Απαντώντας στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε εκλογές, για να φύγει αυτή η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός είπε: «Αν φύγει το μνημόνιο και ο Παπανδρέου, θα φύγει το χρέος;».

Απευθυνόμενος σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις είπε: «Τα θέλετε αυτά τα χρήματα; Αν μου πείτε όλοι 'φτύστους', θα το κάνω». Όμως, συνέχισε, την επομένη δεν θα έχουμε να πληρώσουμε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Συνέχισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Αυτή είναι η πατριωτική στάση; Δεν το κάνω για την πάρτη μου, γα τους συνταξιούχους το κάνω».

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι όταν ανέλαβε πρωθυπουργός, κανείς δεν δάνειζε την χώρα. «Πήγα και ζήτησα στήριξη από τους εταίρους» είπε και πρόσθεσε ότι οι εταίροι την προσφέρουν μέχρι να βάλει η χώρα μια τάξη στα οικονομικά της και να σταθεί στα πόδια της.

«Αυτό δεν είναι το ζητούμενο;» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Νομίζετε ότι αυτοί θέλουν να μας δανείζουν τα λεφτά τους; Να απαλλαγούν από εμάς θέλουν. Τα λεφτά τους μας δίνουν».


www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου