Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Ο εορτασμός και τα έθιμα της Πρωτομαγιάς



Η Πρωτομαγιά έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Είναι η πρώτη ημέρα του Μαΐου και η γιορτή της Άνοιξης.

Ο Μάιος, σύμφωνα με την παράδοση, πήρε το όνομά του από τη ρωμαϊκή θεότητα Maia (Μάγια), η οποία ονομάστηκε έτσι από την ελληνική λέξη Μαία που σημαίνει τροφός και μητέρα.

Η Μάγια ταυτίστηκε με την Ατλαντίδα νύμφη Μαία, τη μητέρα του Ερμή στον οποίο αφιερώθηκε ο μήνας Μάιος.

Ο Μάιος είναι ο 5ος μήνας του χρόνου, ο οποίος αντιστοιχεί στον αρχαίο μήνα Θαργηλίωνα που γιορταζόταν με τα περίφημα Ανθεοφόρια. Ήταν αφιερωμένος στη θεά της γεωργίας Δήμητρα και την κόρη της Περσεφόνη, που τον μήνα αυτόν βγαίνει από τον Άδη κι έρχεται στη γη. Γιορτές γίνονταν και στην αρχαία Ρώμη που τις έλεγαν «ροσύλλια» τις οποίες διατήρησαν και οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες.

Για τη λαϊκή αντίληψη, στο μήνα Μάιο συνυπάρχουν οι ιδιότητες του καλού και του κακού, της αναγέννησης και του θανάτου και συγκεντρώνονται την πρώτη του ημέρα, την Πρωτομαγιά.

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς σηματοδοτεί την τελική νίκη του καλοκαιριού απέναντι στον χειμώνα, την κατίσχυση της ζωής επί του θανάτου και έχει ρίζες που ανάγονται σε προχριστιανικές αγροτικές λατρευτικές τελετές για τη γονιμότητα των αγρών και, κατ' επέκταση, και των ζώων και των ανθρώπων.

Η αρχαιότατη γιορτή της Πρωτομαγιάς συνεχίστηκε στο διάβα των αιώνων με επισημότητα και με διάφορες μορφές και εκδηλώσεις. Μία από τις παλαιότερες γιορτές ήταν τα Ανθεστήρια, η γιορτή των λουλουδιών, η πρώτη επίσημη γιορτή ανθέων των Ελλήνων.

Τα Ανθεστήρια, κατά τη διάρκεια των οποίων πομπές με κανηφόρες που έφερναν άνθη βάδιζαν με μεγαλοπρέπεια προς τα ιερά, ιδρύθηκαν πρώτα στην Αθήνα και έπειτα πήραν πανελλήνια μορφή, αφού διαδόθηκαν και σ άλλες πόλεις της Ελλάδος. Σύμφωνα με το μύθο, στα Ανθεστήρια «ανασταινόταν» ο… σκοτωμένος θεός Ευάνθης, επίθετο του Διόνυσου, από το χυμένο αίμα του οποίου φύτρωσε η άμπελος.

Όταν οι Ρωμαίοι κατάκτησαν την Ελλάδα, η γιορτή της Πρωτομαγιάς, δεν έπαψε να υπάρχει αλλά εμπλουτίστηκε γιατί και οι δύο λαοί πίστευαν, ότι τα λουλούδια αντιπροσωπεύουν την ομορφιά των θεών και φέρνουν δύναμη, δόξα , ευτυχία και υγεία.

Με το πέρασμα των αιώνων, η αρχική έννοια της Πρωτομαγιάς αλλοιώθηκε και επιβίωσαν έθιμα ως απλές λαϊκές γιορτές ( περιφορά δέντρων, πράσινων κλαδιών ή στεφάνων με λουλούδια, ανακήρυξη του βασιλιά ή της βασίλισσας του Μάη, χορός γύρω από ένα δέντρο ή ένα στολισμένο κοντάρι-γαϊτανάκι).

Η Πρωτομαγιά είναι μία από τις ελάχιστες γιορτές, χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο, με εκδηλώσεις που απαντώνται στον λαϊκό πολιτισμό πολλών ευρωπαϊκών λαών, οι οποίες έχουν διατηρηθεί ως τις μέρες μας.


Το πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα που εξακολουθεί να μας συνδέει με την παραδοσιακή Πρωτομαγιά, μια γιορτή της άνοιξης και της φύσης με πανάρχαιες ρίζες, είναι το πρωτομαγιάτικο στεφάνι.

Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς συνδέεται με την ανθρώπινη χαρά για την άνοιξη και τη βλάστηση. Απότοκο των δοξασιών αυτών είναι το μαγιάτικο στεφάνι που φτιάχνεται από διάφορα άνθη και καρπούς και κρεμιέται στην πόρτα των σπιτιών.

Το μάζεμα των λουλουδιών για το πρωτομαγιάτικο στεφάνι, ενισχύει στη σημερινή εποχή τις σχέσεις του ανθρώπου με τη φύση, από την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί λόγω του τρόπου ζωής των σύγχρονων πόλεων.

Στα μέρη της Μικράς Ασίας, σε κάθε στεφάνι έβαζαν, εκτός από λουλούδια, ένα σκόρδο για τη βασκανία, ένα αγκάθι για τον εχθρό κι ένα στάχυ για την καλή σοδειά. Το μαγιάτικο στεφάνι στόλιζε τις πόρτες των σπιτιών ως του Αϊ - Γιαννιού του Θεριστή και τότε, το καίγανε στις φωτιές του αγίου.

Στα Δωδεκάνησα, μαζεύουν ένα λουλούδι που το λένε «ανοιχτομάτη» και πιστεύουν πως όποιος το έχει είναι πάντα γερός και τυχερός.


Το αμίλητο νερό

Σε νησιά του Αιγαίου την Πρωτομαγιά, τα κορίτσια σηκώνονταν την αυγή και έπαιρναν μαζί τους τα λουλούδια, που είχαν μαζέψει από την παραμονή και πήγαιναν στα πηγάδια να φέρουν το «αμίλητο νερό» (αμίλητο γιατί το κουβαλούσαν χωρίς να μιλούν). Όταν το έφερναν στο σπίτι, πλένονταν όλοι με αυτό.

Η Πρωτομαγιά των αγροτών

Οι αγρότες φτιάχνουν το Μάη τους με πρασινάδες, καρπούς, σκόρδο για τη βασκανία και αγκάθι για τον εχθρό.

Στις περιοχές της Σμύρνης, την παραμονή της Πρωτομαγιάς, οι αγρότες πήγαιναν στην εξοχή, για να κόψουν οτιδήποτε είχε καρπό: σιτάρι, κριθάρι, σκόρδα, κρεμμύδια, κλαδιά συκιάς με τα σύκα, κλαδιά αμυγδαλιάς με τα αμύγδαλα, κλαδιά ροδιάς με τα ρόδια.

Στην Αγιάσο της Λέσβου, φτιάχνουν στεφάνια από όλα τα λουλούδια και βάζουν μέσα «δαιμοναριά», άγριο χόρτο με πλατιά φύλλα και κίτρινα λουλούδια για να δαιμονίζονται οι γαμπροί.

Στη Σέριφο, από το βράδυ της παραμονής, κρεμούν στην πόρτα ένα στεφάνι από λουλούδια τσουκνίδες, κριθάρι και σκόρδο.

Το Μαγιόξυλο

Σε χωριά της Κέρκυρας, οι κάτοικοι περιφέρουν έναν κορμό κυπαρισσιού, σκεπασμένο με κίτρινες μαργαρίτες που γύρω του έχει ένα στεφάνι με χλωρά κλαδιά.

Με το μαγιόξυλο αυτό, οι νέοι εργάτες ντυμένοι με κάτασπρα παντελόνια και πουκάμισα και κόκκινα μαντήλια στο λαιμό βγαίνουν στους δρόμους, τραγουδώντας το Μάη.

Το Πήδημα της φωτιάς

Νέοι και γυναίκες μεγάλης ηλικίας μαζεύονται την παραμονή της Πρωτομαγιάς, μόλις δύσει ο ήλιος και ανάβουν φωτιές με ξερά κλαδιά που έχουν συγκεντρώσει αρκετές μέρες πριν. Όσο η φωτιά είναι αναμμένη οι γυναίκες χορεύουν κυκλικούς χορούς γύρω από τη φωτιά και τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια για την Πρωτομαγιά.

Τα νέα παιδιά, αφού βρέξουν τα μαλλιά και τα ρούχα τους, πηδούν πάνω από τις φωτιές σαν μία συμβολική πράξη που αποσκοπεί στο να διώξει τον χειμώνα και την αρρώστια. Στην συνέχεια όλοι παίρνουν έναν δαυλό από φωτιά και την πηγαίνουν στο σπίτι τους για να φύγουν όλα τα κακά.

Υπάρχουν και άλλα πολλά έθιμα της Πρωτομαγιάς που γιορτάζονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας: το Μαγιόπουλο, το οποίο ονομάζουν ακόμα Φουσκοδένδρι ή Ζαφείρη, γιορτάζεται στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία, το έθιμο του Κλήδωνα (είδος λουλουδιού) στο δήμο Κόζιακα, το έθιμο της πιπεργιάς στην Εύβοια, τα Ξόρκια της Πρωτομαγιάς για το διώξιμο των φιδιών στην Ήπειρο, κ.λπ. 


www.zougla.gr

Θρήνος και στην Αχαϊα- Από το Αίγιο ο ένας εκ των δύο νεκρών του μονοκινητήριου

Κατέπεσε το μεσημέρι στη θάλασσα μεταξύ Πόρτο Χέλι και Σπετσών.



Θρήνος στο Αίγιο για το θάνατο για τον εκπαιδευτή και ιδιοκτήτη της σχολής πιλότων Flight Simulator Center Σ.Α. από το Αίγιο που χάθηκε  μαζί με τον εκπαιδευόμενο Χ.Σ. όταν το διθέσιο εκπαιδευτικό αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν  κατέπεσε το μεσημέρι στη θάλασσα μεταξύ Πόρτο Χέλι και Σπετσών.
Το μονοκινητήριο  είχε απογειωθεί από τα Μέγαρα με προορισμό το Πόρτο Χέλι και γύρω στις 4 είχε απογειωθεί για να επιστρέψει στα Μέγαρα.
Θαλάσσια ταξί και καΐκια έσπευσαν στο σημείο και εντόπισαν δυστυχώς μόνο τα συντρίμμια του, ενώ λίγη ώρα αργότερα, ένα Super Puma εντόπισε  νεκρούς τους δύο επιβαίνοντες.


www.thebest.gr

Την έπνιξε ο ξάδελφος γιατί την… αγαπούσε

Εξιχνιάστηκε το έγκλημα με θύμα μια 34χρονη από το Καζακστάν


Εξιχνιάστηκε η ανθρωποκτονία της 34χρονης γυναίκας, υπήκοος Καζακστάν, το πτώμα της οποίας βρέθηκε στις 26 Απριλίου στο εργοστάσιο ανακύκλωσης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στα Άνω Λιόσια .Δράστης είναι ο 29χρονος ξάδελφος της, με τον οποίο διατηρούσε ερωτική σχέση.
Κίνητρο για το έγκλημά του ήταν η ερωτική αντιζηλία. Όταν εκείνη του είπε να χωρίσουν, ο 29χρονος από το θυμό του την έπνιξε με μία ζώνη και την πέταξε στη χωματερή.
Ο δράστης οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

www.thebest.gr

«Ναι» σε ιδιωτικοποιήσεις και στην άρση της μονιμότητας στο δημόσιο λένε οι Έλληνες

Εντυπωσιακή είναι η μεταστροφή της κοινής γνώμης μέσα στην τελευταία τριετία



Υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και της άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο, τάσσεται η πλειοψηφία των Ελλήνων. Αυτό προκύπτει σε πανελλαδική έρευνα της Public Issue που δημοσιεύεται στην Καθημερινή της Κυριακής που κυκλοφορεί σήμερα λόγω της Πρωτομαγιάς.
Σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες - ποσοστό 58% πιστεύει ότι "σίγουρα" και "μάλλον δεν πρέπει να υπάρχει πλέον μονιμότητα στο Δημόσιο, έναντι ενός ποσοστού 25% που εκτιμά ότι πρέπει να παραμείνει η μονιμότητα.
Παράλληλα, το 74% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων καθώς τις θεωρεί "σίγουρα" και "μάλλον αναγκαίες", ενώ μόνο 10% λεει "δεν είναι αναγκαίες" και 11% "σίγουρα δεν είναι αναγκαίες".
Αναλυτικότερα:
- Για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ συμφωνεί το 65% από το 41% που ήταν το 2008, ενώ διαφωνεί το 31%.
- Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ συμφωνεί το 47% ενώ διαφωνεί το 48%. Έχει σημασία όμως πόσο έχει αντιστραφεί το κλίμα τα τελευταία τρία χρόνια
- Για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ συμφωνεί το 60%, ενώ διαφωνεί το 32%
- Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θέλει την ιδιωτικοποίηση του το 54%, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 41%
- Μοναδική αντίθεση βλέπουμε στην Εθνική τράπεζα όπου το 52% διαφωνεί με το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης και το 42% συμφωνεί με μια τέτοια κίνηση.
Τέλος, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απάντηση στο ερώτημα αν είναι καλύτερο να ενισχυθεί ο Δημόσιος ή ο Ιδιωτικός τομέας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Υπέρ της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα τάσσεται το 69%, για "δημόσιο και ιδιωτικό τομέα" κάνει λόγο το 15% ενώ ενίσχυση του Δημοσίου ζητά μόνο το 11% των πολιτών.

www.thebest.gr

Μόνο με αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ο στόχος των 50 δισ., λέει ο Ευ.Βενιζέλος


Ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ένα πιο «έξυπνο» και πιο αναπτυξιακό μνημόνιο προτείνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής. Επισημαίνει ότι πρόκειται για μια πολιτική συμφωνία με συγκεκριμένους στόχους που, όσο περισσότερο προσεγγίζουμε, τόσο πιο εύκολος θα γίνεται ο δρόμος των διευκολύνσεων για τους εταίρους και τους δανειστές.

Ο υπουργός Άμυνας ζητεί να υπάρξει διεθνής θεσμική εγγύηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι η Ελλάδα θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της το 2012 και ότι το τραπεζικό της σύστημα θα παραμείνει σταθερό προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές.

Θεωρεί σφάλμα την αναπαραγωγή στο εσωτερικό της χώρας της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους, ασκώντας εμμέσως κριτική στην παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κ.Σημίτη.

Σημειώνει ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος των 50 δισ. ευρώ ώς το 2015 μέσα από άμεσες επενδύσεις, αλλά ότι είναι εφικτός με τη χρηματοοικονομική αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και με στόχο την επαναγορά χρέους.

Επισημαίνει τέλος ότι «κανείς δεν δικαιούται να σχεδιάζει υπό τις παρούσες συνθληκες το προσωπικό πολιτικό του μέλλον».


www.in.gr

Νεκρός ο οδηγός ΙΧ που παρασύρθηκε από αμαξοστοιχία στην Καλαμπάκα

Αθήνα
Ένα άτομο έχασε τη ζωή του από τη σύγκρουση ΙΧ αυτοκινήτου με τρένο το βράδυ της Παρασκευής στην περιοχή της Καλαμπάκας.

Ο οδηγός του ΙΧ επιχείρησε να διασχίσει τη σιδηροδρομική γραμμή, παραβιάζοντας το αυτόματο σύστημα ισόπεδης διάβασης, με συνέπεια να παρασυρθεί από από τη διερχόμενη αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Καλαμπάκας - Παλαιοφάρσαλος.

Από τα συντρίμια του αυτοκινήτου ανασύρθηκε νεκρός ο οδηγός του.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκφράζει τη λύπη της για το συμβάν και τα συλλυπητήρια προς τους οικείους του θανόντα και υπενθυμίζει στους οδηγούς και τους πεζούς που επιχειρούν να διασχίσουν τις γραμμές του τρένου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί διαφορετιικά θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

www.in.gr

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΡΥΠΗΤΗ

Την απάντηση προς όλους δίνει ο δήμαρχος Αίγιου Στάθης Θεοδωρακόπουλος
για το γεύμα στον εορτασμό της πολιούχος παναγίας τρυπητής μέσα από την κάμερα
του lepantotv
http://lepantotv.com

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ - Η ΑΦΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ ΣΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ


ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΟΡΠΙΣΘΗΤΩΣΑΝ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΑΥΤΟΥ



anasta
Εύχομαι ο ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ να μας δώσει όλους υπομονή και δύναμη και υγεία.
Ο υπομείνας μέχρι τέλους ούτος σωθήσεται.
Το ελληνικό κράτος βέβαια δεν φρόντισε να πάει το ΑΓΙΟ ΦΩΣ παντού και μάλιστα άργησε και το προεδρικό αεροπλάνο να ερθει κατά δύο ώρες από τα Ιεροσόλυμα και Άγιο Φως θα δώσει ο κάθε παπάς στην ενορία του μόνος του.
Ο Θεός που τα πάντα βλέπει και μακροθυμεί, θα αξιώσει τον κάθε ιερέα να αγιάσει το φως μόνος του.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.

www.liako.gr

I-PHONE KAI I-PAD ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ!

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν την ύπαρξη αρχείου, το οποίο αποθηκεύει λεπτομερή δεδομένα, σε κάθε iPhone και iPad 3G, που διαθέτουν λειτουργικό iOS 4. Οπως είναι λογικό, δημιουργήθηκαν ερωτηματικά για την "ιδιωτικότητα" των χρηστώ, καθώς, το εν λόγω αρχείο, αποθηκεύει την ακριβή θέση της συσκευής, όχι μόνο στον "παρόν", αλλά και στο παρελθόν.

Οπως υποστήριξαν, λοιπόν, καταγράφεται ο χρόνος, το γεωγραφικό μήκος και πλάτος, όπου βρέθηκε η συσκευή, σε διάστημα που μπορεί να φθάσει, μέχρι και τον ένα χρόνο!

Οι ερευνητές, διαπίστωσαν, ακόμα, πως το αρχείο με τα αποθηκευμένα δεδομένα, μεταφέρεται από τη μία συσκευή στην άλλη.


www.liako.gr

"ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΟ 'ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ'"

  
1644759Δηλώσεις σχετικά με το απαγόρευσης στο "Χριστός Ανέστη" στον ραδιοσταθμό  "9,84", έκανε ο δήμαρχος Αθηνών, Γιάννης Καμίνης.
"Εχω ακούσει αρκετά, ότι είμαι το ένα και το άλλο, ότι σηκώνω το τηλέφωνο και παίρνω δημοσιογράφους και τους λέω να μην λένε 'Χριστός Ανέστη' και 'Αληθώς Ανέστη'. Δεν είμαι υποχρεωμένος να απαντώ σε κάθε είδους αθλιότητες ή και υποβολιμαίες ειδήσεις που κυκλοφορούν. Ουδέποτε υπήρξε τέτοια εντολή, ούτε εκ μέρους μου, ούτε από κάποιον άλλο. Και ποτέ δεν είπα πως δεν πρέπει να μεταδοθεί η Λειτουργία, γιατί θα υπάρξει αντίδραση από τους Μουσουλμάνους της Αθήνα", είπε μεταξύ άλλων, ο κ. Καμίνης.

Ο δήμαρχος της Αθήνας, συμπλήρωσε πως η διοίκηση του ραδιοφωνικού σταθμού, αποφάσισε να μη μεταδοθεί η Θεία Λειτουργίας της Ανάστασης.


www.liako.gr

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ CBS ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

    1397279«Εάν θέλετε να ζήσετε μία μεγάλη σε διάρκεια και υγιεινή ζωή, μπορείτε να ακολουθήσετε τους μοναχούς στο Άγιον Όρος στην Ελλάδα», τονίζει ο Εθνικός Κήρυκας της Νέας Υόρκης, με αφορμή την εκπομπή «60 λεπτά» του αμερικανικού τηλεοπτικού δελτίου «CBS», που την Κυριακή του Πάσχα παρουσίασε πολλούς από τους ορθόδοξους μοναχούς που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο να ακολουθούν τα λόγια και τα πεπραγμένα του Χριστού.

«Οι μοναχοί έχουν ένα μόνο στόχο, κι αυτός είναι το πώς θα φτάσουν πιο κοντά στο Θεό», είπε ο πατέρας Σεραπίων στην τηλεοπτική εκπομπή.

Οι μοναχοί, πάντως, έχουν επωφεληθεί με έναν απροσδόκητο τρόπο, καθώς ζουν πολλά χρόνια, ενώ πάρα πολύ χαμηλά είναι τα επίπεδα καρκίνου και καρδιοπάθειας. Το δε αλτσχάϊμερ δεν έχει «ακουστεί» ποτέ. Μήπως πρόκειται για το καθαγιασμένο νερό;

Στην πραγματικότητα, όπως λένε οι επιστήμονες, μπορεί να είναι αυτό που τρώνε και όχι αυτό που πίνουν.

«Αυτό που φαίνεται να είναι το «κλειδί», είναι μία δίαιτα στην οποία εναλλάσσονται οι ημέρες κατάλυσης και μη του ελαιόλαδου, καθώς και πολλών φυτικών πρωτεϊνών», είχε πει στην «Ιντεπέντεντ» ο Χάρης Αηδονόπουλος, ουρολόγος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. «Δεν είναι μόνο αυτό που αποκαλούμε Μεσογειακή Δίαιτα, αλλά και το ότι τρώνε ακόμη με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Τα απλά γεύματα, με κανονικά διαλείμματα, είναι πολύ σημαντικά».

Οι μοναχοί του Αγίου Όρους τρώνε δύο γεύματα την ημέρα.

«Το «πρώτο γεύμα» διαρκεί δέκα λεπτά, ενώ το δεύτερο διαρκεί κι αυτό ένα δεκάλεπτο», ανέφερε ο Σάιμον. «Δεν υπάρχει κρέας και δεν υπάρχουν συζητήσεις. Ο μόνος ήχος προέρχεται από έναν μοναχό που διαβάζει ιερά κείμενα».

Τα αποτελέσματα φαίνονται εντυπωσιακά. Από τους 1.500 μοναχούς, των οποίων μελετήθηκε η υγεία, μεταξύ 1994 και 2007, κανείς δεν είχε αναπτύξει καρκίνο του πνεύμονα ή του έντερου, ενώ μόλις 11 προσβλήθηκαν από καρκίνο του προστάτη.

Τα οφέλη που σχετίζονται με τη μεσογειακή διατροφή έχουν ήδη διαφημιστεί και δεν είναι τόσο δύσκολο να την ακολουθήσει κανείς. Πρέπει να τρώει κυρίως φρούτα και λαχανικά, να χρησιμοποιεί βότανα αντί για αλάτι, να αντικαταστήσει το κόκκινο κρέας με ψάρι και πουλερικά και να αντικαταστήσει το βούτυρο με ελαιόλαδο. Επίσης, πρέπει να πίνει και μερικά ποτηράκια κόκκινου κρασιού. Και το πιο σημαντικό είναι η άσκηση.

Οι μοναχοί του Αγίου Όρους δεν έχουν μαγκανοπήγαδα, όμως δεν θα τους βρει κανείς να κάθονται στον καναπέ και να βλέπουν τηλεόραση. Στην πραγματικότητα δεν έχουν καθόλου τηλεοράσεις, ή ραδιόφωνα ή εφημερίδες. Αυτό που έχουν, είναι πολύ χειρονακτική εργασία: μαζεύουν φρούτα από τους κήπους, κάνουν καθαριότητα και μεταφέρουν υλικά οικοδομής από τα βουνά με τα μουλάρια τους», καταλήγει το άρθρο του Εθνικού Κήρυκα.


www.liako.gr

ΤΟ "ΕΞΥΠΝΟ" ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΓΙΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ



1626846Η Κίνα προσπαθεί να αλλάξει -και πάλι- τα σύνορα της με τη Ρωσία. Εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Συνόρων, του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ασφαλείας, δήλωσαν ότι, στις 13 και 14 Απριλίου, κινεζικά πλοία και σκάφη, διενεργούσαν βυθοκόρηση στο 146ο χιλιόμετρο του ποταμού Ussuri.
Οι ίδιες εργασίες διεξήχθησαν στις 17 Απριλίου, στην περιοχή του 215ου χιλιομέτρου του ίδιου ποταμού, στο Khabarovsk της Ρωσίας.

Τα κινεζικά σκάφη εκφόρτωσαν  χώματα, σε άλλα σημεία του ποταμού, τα οποία μπορούν, επίσης, να αλλάξουν την κοίτη του ποταμού, στα σύνορα, όπως αποκάλυψε Ρώσος αξιωματούχος.

Οι παραπάνω δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας, η οποία παραβίασε την διακυβερνητική συμφωνία των συνόρων, μεταξύ των δύο χωρών.

Οι εκθέσεις αυτές φθάνουν από την Άπω Ανατολή της Ρωσίας σε τακτική βάση, σχεδόν κάθε χρόνο. Κάθε φορά, όταν αυτό συμβαίνει, η Ρωσία ζητάει εξηγήσεις, αλλά η Κίνα αφήνει αναπάντητα τα ερωτήματα.

Η Μόσχα παρέδωσε τα νησιά κοντά στον ποταμό Amur, στην πόλη Khabarovsk, υπό τον έλεγχο της Κίνας, σε μία προσπάθεια για την επίλυση της εδαφικής διαφοράς με την Ουράνια Αυτοκρατορία, μια για πάντα.
Η Κίνα δεν έχει θέσει καμία εδαφική αξίωση, προς τη Ρωσία, ακόμα, αλλά ακριβώς έτσι συμβαίνει όταν μία χώρα προσπαθεί να πετύχει κάποιους σκοπούς, με έξυπνο τρόπο.
Πρόκειται, μήπως, για κάποιο σχέδιο της Κίνας; Εάν ναι, τότε αυτό σημαίνει ότι το Πεκίνο δεν πρόκειται να ξεχάσει το ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα του εδάφους, το οποίο έχασε, ως αποτέλεσμα των αθέμιτων συμφωνιών με την τσαρική Ρωσία.
Να δούμε ποια θα είναι και η απάντηση της Ρωσίας, βέβαια...


www.liako.gr

Πυρετώδεις προετοιμασίες στη Ρώμη για την οσιοποίηση του Ιωάννη Παύλου Β'


H πλατεία του Αγίου Πέτρου και η Βασιλική θα είναι το επίκεντρο των εκδηλώσεων
H πλατεία του Αγίου Πέτρου και η Βασιλική θα είναι το επίκεντρο των εκδηλώσεων   (Φωτογραφία:  Reuters)

Ρώμη
Πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες αναμένονται στη Ρώμη την Κυριακή για την επίσημη τελετή οσιοποίησης του προηγούμενου Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β' στη βασιλική του Αγίου Πέτρου, το προτελευταίο βήμα για την πλήρη αγιοποίηση του Ποντίφικα που εκδήμησε το 2006.

Η μορφή του Ιωάννη Παύλου Β' κυριαρχεί στους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας με αφίσες να βρίσκονται παντού στην πόλη, ενώ σε κεντρικά σημεία στήνονται γιγαντο-οθόνες που θα αναμεταδώσουν την τελετή.

Οι επίσημες προετοιμασίες ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν ο ανοίχτηκε τύμβος του Ιωάννη Παύλου για να μεταφερθεί το σφραγισμένο φέτερο στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου θα τεθεί σε προσκύνημα από την Κυριακή.

Στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου θα παρευρεθούν μέλη συνολικά 87 επίσημων αποστολών, ανάμεσά τους ηγέτες 16 χωρών. Το μάρμαρο που σφράγιζε τον τύμβο θα σταλεί στην Κρακοβία για να τοποθετηθεί σε εκκλησία που θα αφιερωθεί στον -Πολωνό- όσιο.

Ο δρόμος για την οσιοποίηση άνοιξε με την απόδοση ενός θαύματος στον Ιωάννη Παύλο Β', αλλά για να γίνει άγιος θα πρέπει να αναγνωριστεί και δεύτερο θαύμα. Κανονικά, πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 50 χρόνια από το θάνατο κάποιου για να αγιοποιηθεί από την Καθολική Εκκλησία, αλλά για τον Ιωάννη Παύλο Β' οι διαδικασίες προχωρούν αρκετά γρήγορα.

Το θαύμα που έχει αποδοθεί στον προηγούμενο Ποντίφικα αφορά τη θεραπεία της Γαλλίδας καλόγριας Μαρί Σιμόν Πιερ, η οποία έπασχε από τη νόσο του Πάρκινσον.

Η καλόγρια προσευχήθηκε στη μνήμη του Πάπα Ιωάννη Παύλου (ο οποίος επίσης έπασχε από Πάρκινσον) δύο μήνες μετά το θάνατό του, και όπως δηλώνει ξαναγεννήθηκε, θεραπεύτηκε από τη νόσο και μπόρεσε ξανά περπατήσει, να γράψει και να οδηγήσει.


www.in.gr

Aίγιο: Αντιδράσεις για το εορταστικό πολυδάπανο γεύμα

Πολλά σχόλια προκάλεσε το κόστος του σημερινού γεύματος για τον εορτασμό της Παναγίας Τρυπητής

:

Tο πολυδάπανο γεύμα προς τιμήν των επισήμων που θα παρευρεθούν στην εορτή της Πολιούχου Παναγίας Τρυπητής έχει προκαλέσει πολλά σχόλια.
Mπορεί ο δήμος της Πάτρας να ανέβαλε (λόγω κρίσης) το πατροπαράδοτο επίσημο γεύμα που παρέθετε κάθε χρόνο την ημέρα εορτής του Πολιούχου Αποστόλου Ανδρέα, όμως στο Αίγιο, ανήμερα της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής και της Πολιούχου της πόλης Παναγίας Τρυπητής,  δεν συμβαίνει το ίδιο!
Όπως δημοσιεύθηκε σε μέσα ενημέρωσης του Αιγίου, «το μενού του γεύματος δεν θα ξεφύγει από τις παραδοσιακές γεύσεις, λόγω του Πάσχα, αν και οι σεφ του ξενοδοχείου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάποια γευστική έκπληξη. Οι επίσημοι λοιπόν, για πρώτο πιάτο θα απολαύσουν μια μικρή ποικιλία ορεκτικών, μεταξύ των οποίων μουσακά, μπεκρή μεζέ, σφολιατοειδές αλλά και σαλάτες εποχής και τυριά. Για κυρίως γεύμα θα σερβιριστεί κατσικάκι με πατάτες στο φούρνο, συνοδευόμενο από το ανάλογο κρασί, ενώ για γλυκό θα σερβιριστεί τούρτα φράουλα ή βατόμουρο (με πιθανότερη τη φράουλα) από το ζαχαροπλαστείο Στέφου. Εξάλλου, το στολισμό της αίθουσας έχει αναλάβει το ανθοπωλείο "Μανόλια"»!
Οι επικριτές του δήμου για το συγκεκριμένο γεύμα έχουν στην κυριολεξία «οργιάσει»: «Είναι τουλάχιστο προκλητικό για τους πολίτες με αφορμή τον εορτασμό της πολιούχου να σπαταλούνται χρήματα αφειδώς όχι για την ανακούφιση αναξιοπαθούντων συμπολιτών αλλά για δεξιώσεις, πλουσιοπάροχα γεύματα και τυμπανοκρουσίες...Κάποιοι αναίσθητοι έφθασαν το σημείο να διοχετεύσουν στον Τύπο μέχρι και το μενού του γεύματος, προφανώς, για να ενημερωθεί ο κόσμος με τι αποτελεσματικότητα και "value for money" δαπανώνται οι πολύτιμοι δημοτικοί φόροι τη στιγμή μάλιστα που συμπολίτες κυριολεκτικά πεινάνε! Κάποιοι προφανώς και βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου όταν εν μέσω μιας βαθύτατης οικονομικής κρίσης δαπανούν αλόγιστα χρήματα όχι για να ανακουφιστούν οι δημότες αλλά για να τιμήσουν υποτίθεται την Παναγία. Ντροπή και αίσχος», επισημαίνει το γνωστό μπλογκ «aigio.org».


www.thebest.gr

Στοπ στη μεταφορά των μαθητών απο τη Δευτέρα

Επανέρχονται σε κινητοποιήσεις οι οδηγοί του Υπεραστικού ΚΤΕΛ



Στον αέρα από την ερχόμενη Δευτέρα η μεταφορά των μαθητών  και στην Αχαϊα αλλά και σε όλη τη χώρα  μετά την απόφαση των ιδιοκτητών λεωφορείων και των ταξί να απέχουν εξαιτίας των συσσωρευμένων χρεών του Υπουργείου Παιδείας.
Στην κινητοποίηση θα συμμετέχει και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Αχαϊας που υπολογίζει το χρέος του υπουργείου παιδείας απέναντί του στα 7,5 εκατομμύρια ευρώ .

www.thebest.gr

Παγκόσμιο σόου ο πριγκιπικός γάμος στο Λονδίνο


Κορύφωση και αυλαία του πριγκιπικού γάμου το φιλί στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ
Κορύφωση και αυλαία του πριγκιπικού γάμου το φιλί στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ   (Φωτογραφία:  Reuters)

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Ολοκληρώθηκε η τελετή του γάμου του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλτον στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο κεντρικό Λονδίνο, εν μέσω ενθουσιασμού στο Λονδίνο. Οι καλεσμένοι -ανάμεσά τους η βασίλισσα Ελισάβετ, ο πρίγκιπας Κάρολος και μέλη βασιλικών οικογενειών, διασημότητες και αθλητές- είχαν λάβει από νωρίς στις θέσεις τους στο Αββαείο του Ουέστμινστερ και η τελετή και η πομπή ολοκληρώθηκαν χωρίς το παραμικρό απρόοπτο. Χιλιάδες άτομα είχαν συγκεντρωθεί στους δρόμους γύρω από το Αββαείο και την πορεία της πομπής, ενώ οι εορτασμοί κορυφώθηκαν με τα δύο φιλιά του Γουίλιαμ και της Κέιτ στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ.

Στο Αββαείο του Ουέστμινστερ έφτασε πρώτος ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, μαζί με τον αδελφό του και κουμπάρο του, Χάρι.

Στη 13:00 το μεσημέρι έφτασε στο Αββαείο του Ουέστμινστερ και η Κέιτ Μίντλτον, η οποία επέλεξε ένα φόρεμα με δαντέλα της Σάρα Μπάρτον του οίκου Αλεξάντερ Μακουήν. Τα μαλλιά της νύφης ήταν ριχτά, ενώ το πέπλο είχε μήκος 2,7 μέτρα.

Λίγο μετά τον πρίγκιπα Γουίλιαμ, έφτασε στο Αββαείο του Ουέστμινστερ ο πατέρας του γαμπρού, πρίγκιπας Κάρολος, μαζί με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.

Στη συνέχεια, αφίχθη η βασίλισσα Ελισάβετ, μαζί με τον σύζυγό της Δούκα του Εδιμβούργου.

Στις 13:20 ο Αρχιεπίσκοπος του Κάντεμπουρι ανακήρυξε συζύγους τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον. Το ζευγάρι αντάλλαξε τους όρκους χωρίς ούτε ένα κόμπιασμα.

Στις 14:09, οι νεόνυμφοι βγήκαν από το Αββαείο για να ξεκινήσουν την πορεία προς το Μπάκιγχαμ, υπό τις επευφημίες του πλήθους.

Στις 14:24, η άμαξα με τους νεόνυμφους έφτασε στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου το συγκεντρωμένο πλήθος περίμενε το πρώτο δημόσιο φιλί του Γουίλιαμ και της Κέιτ στο μπαλκόνι του παλατιού.

Στις 15:25, το ζευγάρι βγήκε στο μπαλκόνι ενώ πάνω από το Μπάγκιγχαμ πλησίαζαν τα μαχητικά αεροσκάφη «κειμήλια» του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που χρησιμοποιούνται για να πλαισιώνουν εορταστικές εκδηλώσεις.

Στις 15:27, δόθηκε το πολυαναμενόμενο πρώτο δημόσιο φιλί.

Στις 15:29 πέταξαν πάνω από το παλάτι τα ιστορικά αεροσκάφη, ο Γουίλιαμ φίλησε για δεύτερη φορά τη νύφη και οι νεόνυμφοι και η βασιλική οικογένεια αποχαιρέτησαν το πλήθος και μπήκαν ξανά στο παλάτι για τις δεξιώσεις.

Ανάμεσα στους 1.900 καλεσμένους που είχαν πάρει τις θέσεις τους στο Αββαείο του Ουέστμινστερ βρίσκονται, εκτός των Ευρωπαίων γαλαζοαίματων, και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και η σύζυγός του Βικτόρια, ο Έλτον Τζον, ο Τσαρλς Σπένσερ, αδελφός της Νταϊάνα, καθώς και η Τσέλσι Ντέιβι, σύντροφος του πρίγκιπα Χάρι που είναι κουμπάρος στον γάμο του αδελφού του.

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στους δρόμους, όπου μετά τον γάμο πραγματοποιήθηκε η πομπή του ζεύγους προς το Μπάκιγχαμ. Την ώρα της τελετής το πλήθος υπολογίζεται πως αριθμούσε 600.000 άτομα.

Το βράδυ της Πέμπτης ο πρίγκιπας Γουίλιαμ πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική βόλτα κοντά στο παλάτι, προκειμένου να συναντήσει ανθρώπους που έχουν κατασκηνώσει στην περιοχή, περιμένοντας να παρακολουθήσουν το μεγάλο γεγονός.

53 φωτογραφίες


Στις ευχές των παρευρισκομένων απαντούσε: «Το μόνο που έχω να κάνω είναι να πω σωστά τα λόγια μου».

Η πομπή ανέδειξε τα εμβληματικά σημεία του Λονδίνου: Το Αββαείο του Ουέστμινστερ, το Κοινοβούλιο και το Μπιγκ Μπεν, το Κενοτάφιο των Πεσόντων, την πρωθυπουργική κατοικία και τη συνοικία των κυβερνητικών κτιρίων, το Ουάιτχολ, το The Mall, το Παλάτι του Μπάκιγχαμ και το Clemens House (την επίσημη κατοικία του πρίγκιπα Γουίλιαμ).

Την άμαξα των νεόνυμφων ακουλούθησε η άμαξα με τη Βασίλισσα Ελισάβετ και το σύζυγό της, η άμαξα με την αδελφή της νύφης και τα υπόλοιποα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Σκότλαντ Γιάρντ περίπου 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός, ενώ οι 900 από αυτούς θα έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους της γαμήλιας πομπής.

Τρία άτομα συνελήφθησαν λίγο πριν το γάμο στο νότιο Λονδίνο ως ύποπτοι, τους οποίους η αστυνομία θεώρησε ύποπτους ότι μπορεί να προκαλέσουν «μπελάδες». Πρόκειται για δύο άνδρες 68, 45 και μία γυναίκα 60 ετών.

Περισσότερα από 5.500 πάρτι δρόμου θα διεξαχθούν σε ολόκληρη την Βρετανία. Δεξίωση διοργανώνει και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Περίπου 650 καλεσμένοι έχουν προσκληθεί σε δεξίωση στο Παλάτι, ενώ περίπου 300 στενοί φίλοι του ζεύγους θα παραστούν σε δείπνο που παραθέτει ο Πρίγκιπας Κάρολος και για βραδιά ντίσκο.

Η Βασίλισσα και ο σύζυγός της θα φύγουν για το Σαββατοκύριακο μετά τη μεσημεριανή δεξίωση και δεν θα είναι παρόντες στον λόγο του πρίγκιπα Χάρι που είναι κουμπάρος στον γάμο.

Όσο για το τυπικό της τελετής, αυτό δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, και δείχνει πως η Κέιτ θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Νταιάνα: Θα ορκιστεί «να αγαπά, να υποστηρίζει, να τιμά και να τηρεί» τον πρίγκιπα Γουίλιαμ -αλλά όχι «να τον υπακούει».

Η λίστα των καλεσμένων


Στον γάμο της χρονιάς έχουν προσκληθεί, εκτός από τα μέλη των ευρωπαϊκών βασιλικών οικογενειών, και σεΐχηδες, εμίρηδες, εξήντα αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί (ανάμεσά τους και η Αυστραλή πρωθυπουργός) και ο σερ Τζον Μέιτζορ, ως «ειδικός κηδεμόνας» του Γουίλιαμ και του Χάρι μετά το θάνατο της Νταϊάνα.

Καλεσμένη ήταν και η Μάργκαρετ Θάτσερ, της οποίας όμως η αδύναμη υγεία δεν θα της επιστρέψει να παραστεί. Ο δε διάδοχος του θρόνου του Μπαχρέιν, πρίγκιπας Σαλμάν, ενημέρωσε την Κυριακή πως θα αναγκαστεί να αρνηθεί την πρόσκληση, λέγοντας πως «δεν θα ήθελε η κατάσταση στο βασίλειό του [δηλαδή, η άγρια καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων] να αμαυρώσει το χαρμόσυνο γεγονός».

Τελευταία στιγμή το Λονδίνο απέσυρε την πρόσκληση για το γάμο που είχε αποστείλει στον Σύρο απεσταλμένο, εξαιτίας της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων στη χώρα. «Η παρουσία του Σύρου πρέσβη θα ήταν απαράδεκτη» ανέφερε το Φόρειν Όφις.

Πρόσκληση δεν έλαβαν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ δεν προσκλήθηκαν ούτε οι πρώην πρωθυπουργοί Τόνι Μπλερ και Γκόρντον Μπράουν.

Απών από τον γάμο και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δεν έλαβε πρόσκληση.


www.in.gr